Το… «φως στο τούνελ» αναμένεται αναφορικά με το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες και δεν είναι άλλο από την παράταση στο τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, περιόδου 2007 – 2013..
Ήδη, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί την χρονική παράταση του προγράμματος, ωστόσο αναζητά άλλη λύση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ε.Ε. συζητά δύο συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες αν –και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο – υλοποιηθούν, θα δώσουν «ανάσα» στην ολοκλήρωση των έργων και στην κάλυψη της ίδιας εθνικής συμμετοχής, τόσο για το ΕΣΠΑ 2007-2013, όσο και για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2010.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η Ε.Ε προσανατολίζεται να αποδεχθεί την πρόταση παράτασης του ΕΣΠΑ, όχι όμως για το φυσικό αντικείμενο των έργων, αλλά για το οικονομικό αντικείμενο.
Πριν λίγες μέρες η αρμόδια επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου μετά κι από πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας εισηγήθηκε την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ 2007-2013 από 95% στο 100% για να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα έργα. Η πρόταση η οποία θα περάσει από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μέσα στον Οκτώβριο για “100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση” των έργων συνεισφέρει στη ρευστότητα της εθνικής οικονομίας γιατί καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 100% του συνόλου της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των υπό υλοποίηση έργων και μέχρι του ύψους της συνολικής κοινοτικής συμμετοχής. Δηλαδή δεν χρηματοδοτείται το σύνολο του κόστους των έργων, με την υποχρέωση η ελληνική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει μελλοντικά την ολοκλήρωση των έργων από εθνικούς πόρους μέχρι το κλείσιμο του προγράμματος το 2016.
Τα προγράμματα σε αυτή την περίπτωση, θα κλείσουν στο ύψος που έχει συμφωνηθεί.
Η διαδικασία αυτή είναι μια τεχνική λύση έμμεσης παράτασης του προγράμματος, η οποία βέβαια χρειάζεται διαχειριστική επάρκεια, ταχύτητα και προσήλωση στο στόχο για να μπορέσει να επιτευχθεί.
Στο χρονικό σημείο που βρισκόμαστε απαιτείται κι από όλους τους φορείς που ασχολούνται με έργα του ΕΣΠΑ, να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
“Αλλιώς θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα και στους φορείς που δεν θα έχουν υλοποιήσει τα έργα. Πρέπει ο κάθε φορέας, ο κάθε οργανισμός να προωθήσει τις εργασίες, τους λογαριασμούς και τις ενέργειες που απαιτούνται. Να είναι δε ο υπόλογός του, σε εγρήγορση και σε επαφή με την Τράπεζα Ελλάδος γιατί τα χρήματα κατατίθενται ανά λογαριασμό και αν δεν εισπράττονται, επιστρέφουν ξανά στο Υπουργείο. Το δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου χρειάζεται να υπερβούν όλοι οι φορείς εαυτόν», όπως σημείωσαν ήδη και οι περιφερειάρχες.
Κονδύλια που παρατείνονται
Παρατείνεται στο μεταξύ έως τα τέλη του 2016 η δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων ύψους 800 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για τη χώρα μας στο πλαίσιο χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ και τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα λόγω των προβλημάτων ρευστότητας στην αγορά. Πρόκειται για χρήματα που έχουν εγκριθεί για τη χώρα μας μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, του Εξοικονομώ, του Ταμείου Εγγυήσεων, του Jeremie και του Jessica και τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις ή τους άλλους φορείς υλοποίησης επιχειρηματικών σχεδίων. Τα χρήματα που …λιμνάζουν ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ και αποτελούν ουσιαστικά τα μισά κονδύλια που έχουν εγκριθεί μέσω αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων για την περίοδο 2007 – 2013, φθάνει το 1,6 δισ. ευρώ.
Η απροθυμία που επιδεικνύουν αρκετές επιχειρήσεις για την εκταμίευση των χρημάτων, ακόμη και αν το δάνειο έχει εγκριθεί από την τράπεζα, κορυφώθηκε το τελευταίο διάστημα λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, και η παράταση συνιστά ανάσα ευκαιρίας για όσους θελήσουν να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβάλει. Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος απώλειας πόρων που διατρέχουν τα συγκεκριμένα ταμεία δεν έχει απομακρυνθεί και ο χρόνος που απομένει για την απορρόφηση των 800 εκατ. ευρώ είναι οριακός.
Τη χαμηλότερη απορρόφηση παρουσιάζει το Ταμείο Jessica, για το οποίο έχουν δεσμευθεί 258 εκατ. ευρώ. Το Ταμείο αποσκοπεί στη στήριξη επενδύσεων σε βιώσιμα έργα αστικής ανάπτυξης, επιδιώκοντας ταυτόχρονα μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και, παρά το γεγονός ότι έχει ενεργοποιηθεί εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, μόλις τώρα αρχίζει να εμφανίζει ώριμα έργα προς ένταξη.
Σημαντικά προβλήματα εμφανίζει ακόμη και το Εξοικονομώ, καθώς οι δικαιούχοι, δηλαδή νοικοκυριά, έχουν αξιοποιήσει το σκέλος του προγράμματος που προέβλεπε επιδότηση κεφαλαίου, αφήνοντας ανεκμετάλλευτο το σκέλος του προγράμματος που καλύπτει δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση μέσω χαμηλότοκου δανεισμού.
Αντίστοιχα προβλήματα εμφανίζουν και τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δίνονται μέσω ΤΕΠΙΧ (538 εκατ. ευρώ) και τα οποία, παρά το χαμηλό επιτόκιο που έχουν, προσκρούουν κυρίως στην απροθυμία πολλών επιχειρήσεων να αναλάβουν ρίσκο και να προχωρήσουν στην εκταμίευση του ποσού, ενώ αντίθετα καλή εικόνα εμφανίζει το Ταμείο Εγγυήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά τη μείωση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του.
Το πρόγραμμα “Αλ. Μπαλτατζής”
Κάποιες πληροφορίες ακόμα προκύπτουν κι από συνάντηση που έγινε την Πέμπτη ανάμεσα στον Περιφεριάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη και τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Ε. Αποστόλου, όπου συζητήθηκε και το πρόγραμμα “Αλ. Μπαλτατζής”, το οποίο πρέπει να κλείσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, έχοντας – όπως ειπώθηκε – απώλειες λίγο πάνω από 1 δις ευρώ.
Στο νέο πρόγραμμα, με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου, όπως αναφέρθηκε από τον υπουργό, οι Περιφέρειες θα πάρουν:
Τα σχέδια βελτίωσης φυτικής και ζωικής παραγωγής, τις μεταποιητικές μονάδες μέχρι 600.000 ευρώ, τα έργα εγγείων βελτιώσεων μέχρι 2,2 εκ. ευρώ, τα έργα για νέους αγρότες στο 100%, για μη αγρότες σε αγροτικές περιοχές στο 100% και επίσης όλα τα LEADER, τη δασική και αγροτική οδοποιία. Σε ποσοστό 40% την καινοτομία, που ενδεχομένως να αυξηθεί για δράσεις που αφορούν τη διαχείριση των παραπροϊόντων τυροκόμησης και ελαιοτριβείων. Επίσης συζητήθηκαν για τα προϊόντα οικοτεχνίας που θα μπορούν να προωθούνται στις τοπικές αγορές.
Για θέματα του Αναπτυξιακού νόμου
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου αναφέρθηκε επίσης και σε συναντήσεις που είχε στο υπουργείο Ανάπτυξης για ζητήματα που αφορούν τις επενδύσεις που έχουν προωθηθεί μέσω των αναπτυξιακών νόμων. Όπως του είπαν, από το υπουργείο ετοιμάζεται οδηγία, με την οποία θα λύνονται διάφορες εκκρεμότητες που υπάρχουν σε επενδύσεις που είναι ενταγμένες σε αυτούς.
«Το πρώτο που μας διευκρινίστηκε είναι ότι χρήματα μέσω εγγυητικών επιστολών που υπήρχαν στο παρελθόν δεν δίνονται. Το δεύτερο, ότι θα εκδοθεί εγκύκλιος με την οποία θα δίνεται παράταση σε όλους όσους θέλουν να συνεχίσουν τις επενδύσεις και το 2016. Επίσης, διάφορες περιπτώσεις για τις οποίες υπήρχαν διχογνωμίες και μικροπροβλήματα, θα σταλούν στο υπουργείο, ώστε στην τελική απόφαση που θα ληφθεί προς εφαρμογή να περιληφθούν κι αυτές», είπε μεταξύ άλλων ο Αλ. Καχριμάνης.
Με πληροφορίες από την Καθημερινή