Η σημερινή φορολογική κλίμακα ευθύνεται σε κάποιο βαθμό, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για τη μείωση των φορολογικών εσόδων, την ενίσχυση της πολυπλοκότητας του φορολογικού συστήματος και τη δημιουργία αντικινήτρων για την εργασία μέσω των πολύ υψηλών φορολογικών συντελεστών που φθάνουν στο 45%.
Η σημερινή φορολογική κλίμακα θεσπίστηκε το 2010 και προσέφερε σημαντική φορολογική ελάφρυνση σε όσους είχαν εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη. Αυτό είχε αποτέλεσμα να μειωθούν τα φορολογικά έσοδα από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος. Η νέα φορολογική κλίμακα είχε οκτώ φορολογικά κλιμάκια σε αντίθεση με την προηγούμενη που είχε μόνο τέσσερα. Αργότερα προστέθηκαν άλλα δυο κλιμάκια. Προστέθηκε ο φορολογικός συντελεστής 45% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ και πρόσφατα με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου προστέθηκε ένας ακόμη συντελεστής 10% στο δεύτερο κλιμάκιο.
Με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν λάβει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τα υπηρεσιακά στελέχη που συντάσσουν το νομοσχέδιο για το νέο φορολογικό σύστημα, η φορολογική κλίμακα θα πρέπει να αλλάξει προς την κατεύθυνση της απλοποίησης αλλά και της μείωσης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή.
Τα δέκα κλιμάκια και οι φορολογικοί συντελεστές που διαθέτει η φορολογική κλίμακα θεωρούνται πολλά και σχεδιάζεται να μειωθούν, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο συντελεστής 45% είτε θα μειωθεί είτε θα μεταφερθεί σε υψηλότερο των 100.000 ευρώ εισοδηματικό επίπεδο. Παράλληλα θεωρείται πολύ πιθανό ότι η νέα φορολογική κλίμακα να είναι λιγότερο επιβαρυντική για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, τα οποία όμως θα επιβαρυνθούν σημαντικά από την σαρωτική κατάργηση φοροαπαλλαγών.
Πηγή:www.capital.gr