«Η ελληνική οικογένεια στηρίζει τα παιδιά της. Γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείοι, ο ένας βοηθάει τον άλλον. Πάντα ήταν έτσι και τώρα συνεχίζεται. Αυτό είναι κάτι που οι ξένοι δεν είναι εύκολο να καταλάβουν, γιατί οι οικογένειες στο εξωτερικό λειτουργούν αλλιώς», επισήμανε ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», με αφορμή σχετικά άρθρα ξένων ανταποκριτών
Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην οποία παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία του α΄εξαμήνου του 2015, ο κ. Γιαννόπουλος ανέλυσε επίσης το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνει σήμερα ο οργανισμός, καθώς και τα παιδιά και οι οικογένειες στην Ελλάδα.
Οι άνθρωποι του «Χαμόγελου» ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι εννιά στους δέκα ξένους δημοσιογράφους που τους επισκέπτονται, θεωρούν ως δεδομένο πως «στην Ελλάδα της κρίσης και της πείνας, οι οικογένειες παρατούν τα παιδιά τους σε ιδρύματα» και αυτό παρουσιάζουν στα ρεπορτάζ τους. Ζητούν δε από το «Χαμόγελο» να επιβεβαιώσει αυτή τη θέση, όμως ο οργανισμός διαφωνεί τονίζοντας πως δεν είναι αυτή η εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας.
«Υπάρχουν αυξημένα προβλήματα, λόγω ανεργίας, χρήσης ουσιών, συχνά κακοποίησης, όμως οι οικογένειες μένουν ενωμένες και εμείς τις στηρίζουμε οικονομικά, υλικά και ψυχικά σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος. Στην Ελλάδα, κατά κανόνα, μπορεί ο γονιός να μη φάει για να δώσει στο παιδί του. Στο εξωτερικό, συνήθως, από 18 χρονών οι νέοι αποκόπτονται από την οικογένειά τους, για αυτό είναι και δύσκολο να το αντιληφθούν οι εκτός Ελλάδας, συμπλήρωσαν συνεργάτες του «Χαμόγελου».
Όσο αφορά το α’ εξάμηνο του 2015, συνολικά 60.804 παιδιά υποστηρίχθηκαν από το «Χαμόγελο», ενώ όλο το 2014 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 82.000 παιδιά, ανέφερε η κοινωνική λειτουργός του οργανισμού Ιωάννα Λαγουμιντζή.
Αναλυτικότερα, 299 παιδιά μεγαλώνουν στα έντεκα σπίτια πανελλαδικά, 32 νέοι υποστηρίζονται ενώ σπουδάζουν και εργάζονται, 49 παιδιά βοηθιούνται στα Σπίτια Ημερίσιας Φροντίδας, ενώ παράλληλα οι γονείς τους δέχονται την υποστήριξη που έχουν ανάγκη για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Επίσης, 10.619 παιδιά καλύφθηκαν σε μηνιαία βάση, εκ των οποιών τα 1.930 για πρώτη φορά. Ακόμη 2.447 αιτήματα που σχετίζονται με θέματα υγείας καλύφθηκαν επιτυχώς, με 747 από αυτά να αφορούν την κάλυψη εξετάσεων, φαρμάκων, ιατρικών ειδών, θεραπειών, νοσηλείας και οικονομικής ενίσχυσης. 690 νεογνά και παιδιά διακομίστηκαν με τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εξετάστηκαν 8.963 παιδιά, με τον αριθμό των εξετάσεων να ανέρχεται στις 15.929. Συνολικά οι Μονάδες βρέθηκαν σε 14 Δήμους και 8 Περιφέρειες πανελλαδικά. Επίσης 1.965 άτομα πραγματοποίησαν συνεδρίες με ψυχολόγους του οργανισμού, ενώ 85 παιδιά και οι γονείς ή οι φροντιστές τους έλαβαν ή συνεχίζουν να λαμβάνουν υπηρεσίες από ψυχίατρο, παιδοψυχιάτρους, κλινικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και ειδικούς παιδαγωγούς.
Την ανησυχία του για το μέλλον του οργανισμού λόγω της οικονομικής ασφυξίας, εξέφρασε ο κ. Γιαννόπουλος. Οι προμηθευτές, είτε σε υλική (τρόφιμα, ρούχα κλπ), είτε σε οικονομική βοήθεια αδυνατούν να συνδράμουν, όπως πριν. Οι ετήσιες ανάγκες του «Χαμόγελου» ανέρχονται σε 13 εκατομμύρια το χρόνο, με το 11% να πηγαίνει στα διοικητικά έξοδα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ