Προγράμματα επιδοτήσεων 690 εκατ. ευρώ για την απασχόληση και την κατάρτιση συνολικά 304.000 ανέργων (από τους οποίους οι 230.000 θα είναι νέοι ηλικίας έως 24 ετών) προκηρύσσει έως τον Μάιο το υπουργείο Εργασίας.
Την εμπροσθοβαρή εφαρμογή, από τους πρώτους μήνες του 2014, των επιδοτούμενων από τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ προγραμμάτων «ανάσχεσης» της ανεργίας, προανήγγειλε χθες σε ημερίδα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης. Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει, θα υλοποιηθεί μέσω του ΟΑΕΔ, είτε με απ’ ευθείας επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις είτε με τη χρήση των voucher:
Τους πρώτους μήνες του 2014 θα προκηρυχθούν άμεσα προγράμματα συνολικής δαπάνης 350 εκατ. ευρώ για 74.000 ανέργους σε δράσεις επιδότησης της απασχόλησης, της μικροεπιχειρηματικότητας, προγράμματα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, προώθηση της κοινωνικής οικονομίας κ.ά.
Εως τον Μάιο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη νεολαία», στο πλαίσιο σχετικής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, προϋπολογισμού 340 εκατ. ευρώ, που θα δώσει την ευκαιρία να μπουν στην αγορά εργασίας, περίπου 230.000 νέοι έως 24 ετών, οι οποίοι δεν εργάζονται ούτε συμμετέχουν σε κάποιο κύκλο εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω επιδοτήσεων, είτε για απασχόληση (να αποκτήσουν το πρώτο τους «ένσημο») είτε «πιστοποιημένη κατάρτιση, μαθητεία ή περαιτέρω εκπαίδευση» προκειμένου να πετύχουν την είσοδό τους στην απασχόληση το συντομότερο δυνατό.
Ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η ύφεση εκτόξευσε σε διάστημα μόλις 3 ετών την ανεργία από τα επίπεδα του 9% στο 27% και «οδήγησε σε κατάρρευση την αγορά εργασίας», εκτίμησε ότι, χάρις στις παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν, άρχισε να εμφανίζει οριακή αποκλιμάκωση και «θα αρχίσει να μειώνεται». «Μετά τον κύκλο της ύφεσης, η ανεργία του 30% – 31% (1.525.000 άτομα) που προβλέπουμε για φέτος, δύσκολα θα πέσει κάτω από το 17% μέχρι το 2026», εκτίμησε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ καθηγητής Σ. Ρομπόλης ζητώντας «να ενταχθεί η πολιτική καταπολέμησης της ανεργίας στη μακροοικονομική πολιτική», σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Μείωση εισφορών
Για την ενίσχυση της απασχόλησης, όπως είπε ο Γιάννης Βρούτσης, μειώθηκαν κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα οι εργοδοτικές εισφορές και θα μειωθούν επιπλέον κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2016. Σύμφωνα με τα οικονομετρικά υποδείγματα του υπουργείου, η μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες θα οδηγήσει σε πρόσληψη τουλάχιστον 30.000 ατόμων, περιορίζοντας σημαντικά την αναζήτηση δημοσιονομικών ισοδυνάμων από τα 800 εκατ. ευρώ σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Ενώ «σε μέσο και μακροχρόνιο ορίζοντα οι θετικές επιπτώσεις θα είναι ακόμη πιο σημαντικές», κατέληξε