Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η κατανάλωση ορισμένης ποσότητας ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να μειώσει τα επίπεδα άγχους που βιώνουν οι γυναίκες.
Στην έρευνα, οι γυναίκες που δεν έτρωγαν ή έτρωγαν σπάνια λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός, είχαν 53% πιο πολλές πιθανότητες να έχουν περισσότερο άγχος στον τρίτο τρίμηνο της κύησης, συγκριτικά με εκείνες που κατανάλωναν ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι στις γυναίκες που ήταν χορτοφάγοι, εκείνες που ακολουθούσαν πιο αυστηρή διατροφή είχαν 25% πιο πολλές πιθανότητες να έχουν άγχος, εν συγκρίσει με όσες ακολουθούσαν πιο ευέλικτη χορτοφαγική διατροφή και περιστασιακά κατανάλωναν ψάρι ή κρέας.
Όπως αποδεικνύεται από την έρευνα των επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο «PLOS ONE» τον Ιούλιο, αυτό που φαίνεται να συνδέει τη μεγαλύτερη κατανάλωση ψαριών και τον χαμηλότερο κίνδυνο άγχους είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά.
Παρότι το άγχος δεν είναι ασυνήθιστο στις έγκυες, οι έρευνες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα άγχους με τους πρόωρους τοκετούς ή το χαμηλό βάρος των μωρών.
«Προκειμένου να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη, οι γυναίκες χρειάζεται να ακολουθούν υγιεινή διατροφή και όχι μια ιδιαίτερη δίαιτα για την εγκυμοσύνη» αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Juliana Vaz, ερευνήτρια του Federal University of Pelotasin στη Βραζιλία. Με την υγιεινή διατροφή εννοεί σιτηρά ολικής άλεσης, λαχανικά, κρέας, πουλερικά και ψάρια.
«Συνεχίζουμε να έχουμε σταθερά στοιχεία από πολλές έρευνες, που δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά έχουν επιρροή σε μια πληθώρα διαταραχών συμπεριφοράς, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η σχιζοφρένεια» υποστηρίζει ο Ski Chilton, καθηγητής Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας στο Wake Forest School of Medicine.
Λόγω των απαιτήσεων του βρέφους που μεγαλώνει, οι έγκυες χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων. Η έλλειψη ψαριών και κρέατος σε μια χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα και ακολουθούσαν μια χορτοφαγική διατροφή είχαν την τάση να νιώθουν μεγαλύτερο άγχος, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.
«Στην έρευνα, το γκρουπ των χορτοφάγων δεν τα πήγε καθόλου καλά. Ο εγκέφαλος του βρέφους μεγαλώνει ραγδαία και εκείνο παίρνει όλα τα ωμέγα-3 λιπαρά που προσλαμβάνονται» λέει ο Chilton.
Η έρευνα περιελάμβανε περισσότερες από 9.500 γυναίκες, τις οποίες οι επιστήμονες χώρισαν σε ομάδες ανάλογα με τις διατροφικές τους συνήθειες. Η μία ομάδα ήταν εκείνες που πρόσεχαν πολύ την υγεία τους και απαρτιζόταν από γυναίκες που έτρωγαν κυρίως φρούτα, λαχανικά, ψάρια και δημητριακά. Ένα άλλο γκρουπ του οποίου η διατροφή ήταν πιο παραδοσιακή έτρωγε βασικά λαχανικά, κόκκινο κρέας και κοτόπουλο, ενώ άλλες ομάδες αποτελούνταν από χορτοφάγους, άλλες από γυναίκες που έτρωγαν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα κι άλλες από γυναίκες που κατανάλωναν πολλά γλυκά.
Στην 32η εβδομάδα της κύησής τους, οι γυναίκες συμπλήρωσαν κάποια ερωτηματολόγια και εκείνες των οποίων το αποτέλεσμα του ερωτηματολογίου έφθασε στο 15% θεωρήθηκαν ότι είχαν το περισσότερο άγχος.
Δεν είναι απολύτως σαφές και ξεκάθαρο πώς η κατανάλωση περιορισμένων ωμέγα-3 λιπαρών μπορεί να προκαλέσει άγχος, αλλά ίσως αυτό μπορεί να εξηγηθεί καθώς η χαμηλή παρουσία τους στο αίμα μπορεί να διακόψει την επικοινωνία των κυττάρων και να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιδρά στο ψυχολογικό στρες, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Παρόλο που παλιότερη έρευνα έχει δείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών και εκτός της περιόδου εγκυμοσύνης μπορεί να επιδεινώσει το άγχος, οι συνέπειες μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα έκδηλες κατά τη διάρκειας της κύησης. «Εξαιτίας των απαιτήσεων του βρέφους σε θρεπτικά συστατικά, μια έγκυος γυναίκα μπορεί να βιώσει πολύ σοβαρή έλλειψη ωμέγα-3 λιπαρών» υποστηρίζει ο Chilton.
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη