Το «ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» (www.iliaoikonomia.gr) σε συνεργασία με το τοπικό φροντιστήριο της μέσης εκπαίδευσης “Άλμα” θα σας μεταφέρει άμεσα και έγκυρα, αναλυτικά όλες τις απαντήσεις των Πανελλήνιων μαθημάτων.
Στις 23/05/2012, το πρωί έπειτα από αξιολόγηση των θεμάτων θα υπάρχει μια μικρή ενημέρωση για την δυσκολία των θεμάτων και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθούν αναλυτικά οι απαντήσεις στο μάθημα της ΙΣΤΟΡΙΑΣ, Γενικής Παιδείας.
Δείτε επίσης:
Απαντήσεις θεμάτων στο μάθημα της ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
Απαντήσεις θεμάτων στο μάθημα της ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Απαντήσεις θεμάτων στο μάθημα της ΦΥΣΙΚΗΣ
Απαντήσεις θεμάτων στο μάθημα της ΕΚΘΕΣΗΣ
* Πολύ γράψιμο στα Μαθηματικά, δύσκολη η Βιολογία, βατά σε Ιστορία, Φυσική
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
(ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ)
ΘΕΜΑ Α1
Συνθήκη Αγίου Στεφάνου: σελίδα 63 « Το 1978…Ανατολική Θράκη».
Σύμφωνο Μολότοφ- Ρίμπεντροπ: σελίδα 113 « Υπέρ της αναζήτησης…της Πολωνίας»
Συνθήκη Μάαστριχτ: σελίδα 162 « Μετά από μια περίοδο…εκλογές του 2004»
ΘΕΜΑ Α2
Α. Σωστό
Β. Σωστό
Γ. Λάθος
Δ. Λάθος
Ε. Σωστό
Β1. Απάντηση από το σχολικό βιβλίο σελ. 30 «Με την απαλλαγή- παρατάξεων»
Β2. Απάντηση από το σχολικό βιβλίο σελ. 79 «Για την λύση?εμπολέμων».
ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ
ΘΕΜΑ Γ1
Από το σχολικό βιβλίο: σελ. 102-103 «Η διεθνής-κύρος της»
Αναντίρρητα η υπογραφή της Σύμβασης τη Λοζάνης συνιστά το εφαλτήριο της εκδήλωσης της μεταβολής της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας σε σχέση με τις όμορες χώρες. Αρχικά στον λόγο του Βενιζέλου υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ιταλία ώστε να επιτευχθεί η ειρηνική διευθέτηση των θεμάτων που αφορούσαν τις δύο χώρες. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η προώθηση της Βαλκανικής συνεννόησης προκειμένου να συντελεστεί η προσήλωση των πολιτικών δυνάμεων του έθνους στη εσωτερική μεταρρύθμιση και ανάπτυξη με δεδομένη την πτώση του μεγαλοϊδεατισμού μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1922.
Παρόλο που η επίλυση του μακεδονικού ζητήματος δεν συνιστούσε προτεραιότητα της Ελλάδας η υπογραφή της Σύμβασης του 1923 αποτέλεσε την αφετηρία για την διασφάλιση και αναγνώριση των συνόρων της Ελλάδας και την αποφυγή της εξάρτησης από τις Μεγάλες Δυνάμεις στην επίλυση των εθνικών θεμάτων. Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού στάθηκε ο περιορισμός της επεκτατικής πολιτικής των δυτικών χωρών για να μην προβούν στην διενέργεια παγκόσμιας σύρραξης και διαταραχθεί η διεθνής ειρήνη. Τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η αυτονομία των ευρωπαϊκών σωρών και ενισχύεται η διακρατική συνεργασία και η εθνική ανέλιξη. Η οικονομική και πολιτική ανάπτυξη κάθε χώρας θα συντελεστεί μέχρι τις αρχές του 1932, όπου θα εκδηλωθούν στην Ευρώπη οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε από την Νέα Υόρκη το 1929. Επομένως απαιτείται η υπομονή, εγκράτεια για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής συσπείρωσης και ενότητας.
Δ1.
Από το σχολικό βιβλίο σελ.134-135 « Το θέμα -του Ψυχρού Πολέμου»
σελ.136-137 «Αντικείμενο όμως ?ενσωματώθηκαν στην ΕΣΣΔ»
Μετά την λήξη του Β? Παγκοσμίου πολέμου επιβλήθηκαν κομμουνιστικές εξελίξεις στις χώρες επιρροής της Ρωσίας, την Ρουμανία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Εξαίρεση αποτέλεσε η Τσεχοσλοβακία όπου του 1947 η κυβέρνηση αποτελούνταν από αστικές και κομμουνιστικές πολιτικές δυνάμεις, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι αντιθέσεις στον ευρωπαϊκό χώρο εξακολουθούσαν να υφίστανται.
Όσον αφορά την κατάσταση που θα επιβάλλονταν στην Γερμανία, σημαντικό ρόλο θα διαδραμάτιζε «το Συμβούλιο Ελέγχου» που θα καθοριζόταν από τους νικητές του πολέμου με την μεταξύ τους συνεννόηση. Παρά της διαφωνίες σχετικά με της παρεχόμενες ζώνες επιρροής, τελικά και η Γαλλία ανέλαβε μια ζώνη επιρροής στην Γερμανία.
Είναι αξιοσημείωτο ότι όπως διαπιστώνεται και στο έργο του S. Berstein και P. Milza οι Ρώσοι ήδη από το 1946 αντιδρούσαν στις αποφάσεις των δυτικών σχετικά με την διαχείριση του γερμανικού ζητήματος. Άλλωστε οι Σοβιετικοί είχαν αποτελέσει θύματα του γερμανικού σοβινισμού περισσότερο από κάθε άλλη χώρα εμπλεκόμενη στον πόλεμο, με απόρροια να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και φόβο τους πολεμικούς εξοπλισμούς των Αμερικανών. Για τον λόγο αυτό προχώρησε στην εξασθένιση της γερμανικής βιομηχανίας στην ζώνη ελέγχου της προκειμένου να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή και ανάπτυξη. Ωστόσο, εμπόδιο στην εφαρμογή της ρωσικής τακτικής στάθηκε η πολιτική των Αμερικανών και των Βρετανών, οι οποίοι θεώρησαν ότι έπρεπε να αποτραπεί με κάθε μέθοδο η επιβολή κομμουνιστικού καθεστώτος στην περιοχή.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Τα θέματα κάλυπταν όλο το εύρος της ύλης και θα χαρακτηρίζονταν απαιτητικά. Η ανάλυση και ο σχολιασμός των πηγών δεν έκρυβαν καμία δυσκολία και μπορούσαν να προσεγγιστούν εύκολα από τους μαθητές.
Επιμέλεια απαντήσεων
Ιωάννα Βλάσση
Μιμίκα Βλάσση
Ξακουστή Βόλλαρη
Βασιλική Λούπη
Όλγα Παναγιωτοπούλου
Ιωάννα Πανοπούλου
Αγγελική Τσαπάρα
Αναστασία Τσουκαλά
Για τα θέματα: