“Με ένα ντοκιμαντέρ, του οποίου τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τις πρώτες μέρες του Απρίλη μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα, η Ηλεία συναντάται ξανά με τις μέρες του παρελθόντος της ως μια νέα πραγματικότητα. Μια καταγραφή, που πατά τη λησμονιά και το σκοτάδι, θέλοντας να ρίξει φως στο πιο φωτισμένο σημείο του πλανήτη”.
- Η πολυβραβευμένη σε διεθνή φεστιβάλ, Πυργιώτισσα δημοσιογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτιδα Δέσποινα Σωτηροπούλου κινηματογραφεί τον νομό με μέγα υποστηρικτή το ίδρυμα Γ. Λάτση.
Τον τόπο που επέλεξε ο Παντοκράτωρ Ήλιος, για να αφυπνίσει τον κόσμο των θνητών κινητοποιώντας ως εντολείς τους Θεούς της Αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας, τους Ημίθεους μα και τους θνητούς θα αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ <ΤΟ ΛΙΚΝΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ>. Μια παραγωγή Μυθολογικής και Ιστορικής καταγραφής που αποτυπώνεται στον τόπο από άκρη σε άκρη, τόσο ορατά, όσο ο ίδιος ο τόπος στην Ιστορία της Οικουμένης.
Η έμπνευσή μου ήταν απολύτως στοχευμένη και μελετημένη, συνεχίζει η Δ. Σωτηροπούλου. <Από εδώ ξεκίνησαν όλα. Εδώ, που η αθανασία και η αιωνιότητα ορίζονται από την Ειρήνη και επιτυγχάνονται μέσω αυτής. Εδώ, που κάθε τι έχει την ερμηνεία του. Γι αυτό η κλοπή της φωτιάς από τον Προμηθέα, γι αυτό το φυσικό της άναμμα από τον Ήλιο, γι αυτό η μεταφορά του αρχέγονου μηνύματος στον Κόσμο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γι αυτό οι νίκες παρά τις βίαιες κατακτήσεις, γι αυτό η ευημερία, γι αυτό η περηφάνια. Είναι όλα τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, που μοιάζει σαν ο τόπος να έλαβε εντολή εξ άνωθεν… >
Η φωτιά που ανάβει στη γη της Ηλείας, γράφει στη σύνοψή της η δημοσιογράφος, <είναι η ανθρώπινη νόηση, η Μήτρα της Γένεσης, το Αθάνατο πνεύμα που γίνεται κάλεσμα για επανένωση. Είναι ένας τόπος επιλεγμένος από αόρατες δυνάμεις, που εκφράζονται δια του μύθου για να φανερώσουν την αλήθεια. Μια αλήθεια, που ορίζεται τόσο από το γεωγραφικό κάλλος όσο και από τις ιστορίες των ανθρώπων>
Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην «μη ύπαρξη του τυχαίου» και στη δυναμική του «εν λόγω». Και ο λόγος εδώ, μοιάζει σα να δόθηκε από τον Αιώνιο Ήλιο Θεό στον Προμηθέα για να πει στους ανθρώπους <Ζήσετε εν Ειρήνη στον καρποφόρο Πλανήτη σας, γιατί αυτός είναι το Σπίτι σας>
Σε αυτό το πνεύμα θα καταγραφούν οι περιοχές γύρω από τον Πύργο, το Κατάκολο και την Ολυμπία με αφηγήσεις, ιστορικές αναδρομές, συνεντεύξεις, μυθοπλασία, παραδοσιακές μνήμες και καθημερινές συνήθειες.
Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιείται στο πλαίσιο των κινηματογραφικών αφιερωμάτων (ψηφιακά και κινηματογραφικά λευκώματα – documentary), που πραγματοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια η δημοσιογράφος και συγγραφέας σε τόπους και πόλεις, τα οποία προβάλλονται στο κανάλι HISTORY COSMOTE ή διαγωνίζονται σε Διεθνή Φεστιβάλ. Με ένα πλούσιο βιογραφικό η Πυργιώτισσα δημοσιογράφος και σκηνοθέτης των ντοκιμαντέρ της, δηλώνει τη μεγάλη της συγκίνηση γι αυτή την παραγωγή <Ζω για τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε τα γυρίσματα.
Σίγουρα, βλέποντάς το επαγγελματικά είναι ένα ακόμα έργο, μα εδώ μιλάμε για το έργο <στοίχημα> της ζωής μου. Ξέρετε, όταν είσαι δεμένος συναισθηματικά με το θέμα του έργου σου, όλα αποκτούν την ουσιαστική τους αξία. Και για μένα, είναι η γενέτειρά μου. Είναι τα χώματα που άντρεψε ο πατέρας μου και όλοι μου οι πρόγονοι. Είναι ο τόπος που η γιαγιά μου η Δέσπω ημέρεψε τα θεριά των καιρών για να μεγαλώσει τα επτά παιδιά της. Είναι μια μεγάλη στιγμή δική μου, η οποία όμως έρχεται να ενωθεί με τις μεγάλες στιγμές όλων των κατοίκων. Νοιώθω, ότι θα συναντήσω πολλούς συγγενείς κι όχι εξ αίματος αλλά από καταγωγής.
Το έχω οργανώσει, το σχεδιάζω εδώ και ενάμιση χρόνο και χάριν στην ευαισθησία και την ευεργετική προσφορά του Ιδρύματος Ιωάννης Λάτσης, καταφέρνουμε να το πραγματοποιήσουμε. Για μένα, αυτό το ντοκιμαντέρ, είναι ένα ηθικό και προσωπικό χρέος κι ελπίζω να με φωτίσει ο Άγιος Χαράλαμπος και να είναι κοντά μου σε κάθε βήμα και απόφασή μου, ώστε να ανταποκριθώ στον τόπο μας, όπως του αξίζει>
Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Πύργου, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και πολλών ακόμα τοπικών υποστηρικτών ένα νέο εξιστόρημα ξεκινά, το οποίο μετά την προβολή του, ως δωρεά του Ιδρύματος Ι. Λάτσης, θα παραμείνει στα ψηφιακά αρχεία της Περιφέρειας και των Δήμων ως φωτεινός σηματοδότης μιας ιστορίας, που καταγράφηκε σε εξήντα λεπτά για να συναντήσει το μέλλον και τις επόμενες γενεές. Για ένα μέλλον, που οφείλει να θυμάται και να σέβεται το παρελθόν του.
Τα γυρίσματα που αφορούν συνεντεύξεις επιστημόνων στην Αθήνα έχουν κιόλας ξεκινήσει…