Με σοβαρές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εξουσιοδότηση του υπουργού Οικονομικών να διαπραγματευθεί επί της πρότασης συμφωνίας που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στους πιστωτές της χώρας.
Το βαρύ κλίμα που επικρατούσε από το πρωί της Παρασκευής στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, αφού αρκετοί βουλευτές αρνήθηκαν να ψηφίσουν «ναι» επιλέγοντας είτε να μη βρίσκονται στην αίθουσα, είτε να πουν «όχι», είτε να δηλώσουν «παρών». Αυτή την επιλογή του «παρών» έκανε και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
* * * Βαρύτατα τραυματισμένη και πολιτικά απενομιμοποιημένη βγαίνει η κυβέρνηση συνολικά από την ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή για την κρίσιμη συμφωνία με τους εταίρους μετά την διαφοροποίηση 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί ο ύστατος ελιγμός από τον πρωθυπουργό που ξεκαθάρισε προς τους βουλευτές του ότι με την στάση τους θα δείξουν αν περιβάλουν με εμπιστοσύνη την κυβέρνηση.
Ωστόσο, η ευρύτατη υποστήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό της εξοπλίζει τουλάχιστον εως την Κυριακή προκειμένου να φέρει την επιδιωκόμενη συμφωνία που θα γλιτώσει την χώρα από την ασύντακτη χρεοκοπία και θα την διατηρήσει στον πυρήνα της ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, συνολικά ψήφισαν 291 βουλευτές.
«ΝΑΙ» δήλωσαν 251, «ΟΧΙ» 32 και 8 «Παρών»
Ωστόσο, τα πολιτικά συμπεράσματα από την ψηφοφορία δημιουργούν μείζον πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς διαφοροποιήθηκαν με την ψήφο τους 10 βουλευτές εκ των οποίων η μια είναι η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι δύο οι υπουργοί Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης. Εκτός αυτών άλλοι επτά βουλευτές της Κουμουνδούρου επέλεξαν να απέχουν με τους έξι εξ αυτών να το πράττουν εκφράζοντας την πολιτική τους διαφωνία με το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Σαν να μην έφτανε αυτό 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «ΝΑΙ» με επιστολή τους σημειώνουν τις ισχυρές τους ενστάσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας και ξεκαθαρίζουν ότι η έγκριση που έδωσαν σήμερα δεν είναι δεδομένη όταν θα έρθουν οι εφαρμοστικοί νόμοι.
Συγκεκριμένα, σιαφοροποιήθηκαν δηλώνοντας:
«ΟΧΙ» Ιωάννα Γαϊτάνη (Α Θεσσαλονίκης) και Ελένη Ψαρρέα (Μεσσηνίας)
«Παρών» οι Αγλαϊα Κυρίτση (επικρατείας), Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α Αθήνας), Δημήτρης Στρατούλης (Β Αθήνας), Ιωάννης Σταθάς (Βοιωτίας) και Αθανάσιος Σκουμάς (Βοιωτίας), Κώστας Λαπαβίτσας (Ημαθίας), Στάθης Λεουτσάκος (Α Πειραιώς), Παναγιώτης Λαφαζάνης (Β Πειραιώς)
Εκτός από τον κ. Ιωάννη Βαρουφάκη που ενημέρωσε την κυβέρνηση για την απουσία του ξεκαθαρίζοντας ότι στηρίζει απόλυτα τις διαπραγματευτικές της τακτικές, έλειψαν από την ψηφοφορία επιλέγοντας αυτό τον τρόπο να δηλώσουν την αντίθεσή τους με την επιδιωκόμενη συμφωνία οι: Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή , Βασίλης Κυριακάκης.