Απαραίτητη για τη μείωση των μισθολογικών δαπανών και την ανανέωση του δημόσιου τομέα είναι, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, η κατάργηση της μονιμότητας, τουλάχιστον για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο, με ταυτόχρονη καθιέρωση ενός νέου συστήματος προσλήψεων.
Η έκθεση του Οργανισμού για τη δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα θα παραδοθεί στον Δημήτρη Ρέππα προκειμένου να αποτελέσει τον οδηγό για την αναδιάρθρωση του στενού πυρήνα του κράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα “Το Βήμα” η έκθεση του ΟΟΣΑ, αποτελεί καταπέλτη για τη δημόσια διοίκηση στη χώρα μας ενώ στη σχετική ατζέντα κι έχουν συμπεριληφθεί ευρείες συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών, η σύνδεση της απόδοσης ολόκληρων τομέων του Δημοσίου με τα χρήματα τα οποία δαπανούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, η καθιέρωση συγκεκριμένων δεικτών αποδοτικότητας για τους υπαλλήλους και κυρίως για τα στελέχη, η θέσπιση νέων κριτηρίων για την κατάληψη των θέσεων ευθύνης, η αλλαγή της διαδικασίας προσλήψεων προσωπικού κ.λπ.
Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του διαπιστώνει ότι οι μισθολογικές δαπάνες στη χώρα μας εκτινάχθηκαν στα ύψη την τελευταία δεκαετία- με αποκορύφωμα το 2009, ενώ η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά “χαμηλά και μεσαία στελέχη των δημοσίων υπαλλήλων έχουν υψηλότερους μισθούς απ΄ ό,τι οι εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, αν και εργάζονται κατά μέσον όρο λιγότερες ώρες και διαθέτουν αυξημένη εργασιακή ασφάλεια”.
πληροφορίες από “Βήμα” και newsit.gr