Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, κυρίως εναντίον της Γαλλίας, η στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στον συριακό πόλεμο, η κρίση των προσφύγων είναι τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2015.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
7-9 Ιανουαρίου: ΓΑΛΛΙΑ – Τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo (12 νεκροί, ανάμεσά τους 5 σκιτσογράφοι), κατά του σουπερμάρκετ κασέρ (4 νεκροί) και κατά μίας δημοτικής αστυνομικού. Οι τρεις δράστες, οι οποίοι σκοτώθηκαν από την αστυνομία, είχαν δηλώσει ότι δρούσαν για λογαριασμό της αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και το Ισλαμικό Κράτος.
26 Ιανουαρίου: ΣΥΡΙΑ-ΙΡΑΚ-ΛΙΒΥΗ – Το Ισλαμικό Κράτος εκδιώκεται από το Κομπάνι, στη συρο-τουρκική μεθόριο, έπειτα από τετράμηνες συγκρούσεις με τις κουρδικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τα αεροπορικά πλήγματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.
Η οργάνωση χάνει επίσης τον έλεγχο του Τικρίτ στο Ιράκ, αλλά επιτίθεται κατά της περιοχής της Παλμύρας και κατορθώνει να καταλάβει την αρχαία πόλη τον Μάιο και να επεκτείνει την ακτίνα δράσης στη Λιβύη, όπου ελέγχει από τον Ιούνιο τη Σύρτη.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
12 Φεβρουαρίου: ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Συμφωνίες του Μινσκ 2 ανάμεσα στους φιλορώσους αντάρτες και το Κίεβο, έπειτα από γαλλο-γερμανική μεσολάβηση, που προβλέπει κατάπαυση του πυρός και αποκατάσταση του ελέγχου από το Κίεβο των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία που άρχισε τον Απρίλιο 2014 προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων των 9.000 ανθρώπων.
ΜΑΡΤΙΟΣ
17 Μαρτίου: ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ – Νίκη του Λικούντ στις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ και σχηματισμός της τέταρτης κυβέρνησης Νετανιάχου, της δεξιότερης στην ιστορία της χώρας. Η συνέχιση του εποικισμού των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών και το πάγωμα της ειρηνευτικής διαδικασίας τροφοδοτούν νέο κύμα βίας από τον Οκτώβριο.
18 Μαρτίου: ΤΥΝΗΣΙΑ – Επίθεση κατά του μουσείου του Μπαρντό στην Τύνιδα με 22 νεκρούς, ανάμεσά τους 21 ξένοι τουρίστες. Στις 26 Ιουνίου άλλη επίθεση εναντίον ξενοδοχείου στο θέρετρο Σους με 38 νεκρούς, ανάμεσά τους 30 Βρετανοί και στις 24 Νοεμβρίου επίθεση κατά λεωφορείου της προεδρικής φρουράς με 12 νεκρούς. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για όλες τις επιθέσεις.
24 Μαρτίου: ΓΑΛΛΙΑ – Airbus A320 της εταιρείας Germanwings, θυγατρικής της Lufthansa, που πραγματοποιεί την πτήση Βαρκελώνη-Ντίσελντορφ, συντρίβεται στη νότια Γαλλία: – 150 νεκροί. Σύμφωνα με τις έρευνες, ο γερμανός συγκυβερνήτης, που έπασχε από σοβαρές ψυχικές διαταραχές, προκάλεσε σκοπίμως την πτώση του αεροσκάφους.
26 Μαρτίου: ΥΕΜΕΝΗ – Αραβικός συνασπισμός, υπό τη Σαουδική Αραβία, πραγματοποιεί στρατιωτική επέμβαση κατά της προέλασης των σιιτών ανταρτών Χούτι. Έκτοτε, τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τις συγκρούσεις στην Υεμένη.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
2 Απριλίου: ΚΕΝΥΑ/ΣΟΜΑΛΙΑ – Οι μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ της Σομαλίας, οι οποίοι συνδέονται με την Αλ Κάιντα, επιτίθενται στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα, στην ανατολική Κένυα: 148 νεκροί, εκ των οποίων οι 142 φοιτητές. Στην Σομαλία, οι Σεμπάμπ διεξάγουν ανταρτοπόλεμο και επιθέσεις αυτοκτονίας έως και μέσα στο Μογκαντίσου.
19 Απριλίου: ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ – 800 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους από την Αφρική, χάνουν τη ζωή τους ανοιχτά των λιβυκών ακτών στο πιο φονικό από μια σειρά τραγικών ναυαγίων στη Μεσόγειο (περισσότεροι από 3.700 έχασαν τη ζωή τους το 2015).
25 Απριλίου: ΝΕΠΑΛ – Περίπου 8.900 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από σεισμό που πλήττει το κέντρο της χώρας και έναν μετασεισμό στις 12 Μαΐου.
26 Απριλίου: ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ – Αρχίζουν οι ταραχές που θα προκαλέσουν τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε διαδηλώσεις, οι οποίες καταστέλλονται με μεγάλη σκληρότητα, και στη συνέχεια σε συμπλοκές ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και διαδηλωτές, μετά την αμφιλεγόμενη υποψηφιότητα του Πιερ Νκουρουνζίζα για μια τρίτη θητεία (την οποία εξασφαλίζει τον Ιούλιο).
ΜΑΪΟΣ
7 Μαΐου: ΒΡΕΤΑΝΙΑ – Μεγάλη νίκη του Συντηρητικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές. Ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη δεύτερη θητεία του επαναβεβαιώνει την πρόθεσή του να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα έως τα τέλη του 2017 για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ. Στη Σκωτία οι εθνικιστές κερδίζουν τις 56 από τις 59 έδρες της στο βρετανικό κοινοβούλιο.
29 Μαΐου: ΝΙΓΗΡΙΑ – Αναλαμβάνει καθήκοντα ο πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι, ο οποίος θέτει ως προτεραιότητά του να συντρίψει την εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, η οποία συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ωστόσο περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε από την οργάνωση αυτή και οι επιθέσεις πολλαπλασιάζονται στις περιοχές που συνορεύουν με το Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα.
ΙΟΥΝΙΟΣ
17 Ιουνίου: ΗΠΑ – Ένας νεαρός υπέρμαχος της υπεροχής της λευκής φυλής σκοτώνει εννέα μαύρους σε μια εκκλησία στο Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα (νοτιοανατολικές ΗΠΑ). Πολλά κρούσματα αστυνομικής βίας σε βάρος των μαύρων αναζωπυρώνουν τις φυλετικές εντάσεις.
ΙΟΥΛΙΟΣ
1η Ιουλίου: ΗΠΑ/ΚΟΥΒΑ – Οι ΗΠΑ και η Κούβα αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις, οι οποίες είχαν διακοπεί για 54 χρόνια, έπειτα από μια ιστορική συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στις 11 Απριλίου ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο στον Παναμά.
13 Ιουλίου: ΕΛΛΑΔΑ – Έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράφει συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας για ένα τρίτο σχέδιο βοήθειας (86 δισεκατομμυρίων ευρώ) με αντάλλαγμα μέτρα λιτότητας. Στις 20 Σεπτεμβρίου το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζει τις νέες εκλογές.
14 Ιουλίου: ΙΡΑΝ – Ιστορική συμφωνία ανάμεσα στην ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία) και το Ιράν, με την οποία τερματίζονται δώδεκα χρόνια εντάσεων γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η συμφωνία προβλέπει μείωση των πυρηνικών δυνατοτήτων της Τεχεράνης με αντάλλαγμα άρση των διεθνών κυρώσεων.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
12 Αυγούστου: ΚΙΝΑ – Πολλές τεράστιες εκρήξεις, που ξεκίνησαν από μια αποθήκη χημικών προϊόντων, συγκλονίζουν την περιοχή του Τιαντζίν (ανατολική Κίνα): Τουλάχιστον 165 νεκροί.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
– 5-6 Σεπτεμβρίου: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ/ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ/ΓΕΡΜΑΝΙΑ/ΕΕ – Περισσότεροι από 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες φθάνουν στη Γερμανία. Το Βερολίνο χαλαρώνει τους κανόνες υποδοχής για τους σύρους πρόσφυγες μετά τη συγκίνηση που προκαλεί η εικόνα του μικρού Αϊλάν, το πτώμα του οποίου ξεβράζεται σε τουρκική παραλία.
Η ΕΕ είναι διχασμένη καθώς αντιμετωπίζει τη χειρότερη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν διά θαλάσσης στην Ευρώπη το 2015, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Οι χώρες επέκτειναν τους ελέγχους ταυτότητας στα σύνορα, άλλες ανήγειραν φράχτες, όπως η Ουγγαρία στα μέσα Οκτωβρίου.
– 18 Σεπτεμβρίου: ΗΠΑ/ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Η Volkswagen κατηγορείται για απάτη σε αντιρρυπαντικούς ελέγχους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο γερμανικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας παραδέχεται ότι έως και 11 εκατομμύρια οχήματα στον κόσμο φέρουν το “πειραγμένο” λογισμικό.
– 19-22 Σεπτεμβρίου: ΒΑΤΙΚΑΝΟ – Ιστορική επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην Κούβα, την οποία ακολουθεί ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στα τέλη Νοεμβρίου, ο πάπας πηγαίνει στην Κένυα, την Ουγκάντα και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
– 24 Σεπτεμβρίου: ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ – Τουλάχιστον 2.236 νεκροί κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος στη Μίνα, κοντά στη Μέκκα, η χειρότερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία του χατζ .
– 30 Σεπτεμβρίου: ΣΥΡΙΑ/ΡΩΣΙΑ: Η Ρωσία ξεκινά εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία προκειμένου να βοηθήσει τον σύμμαχό της Μπασάρ αλ-Άσαντ, λέγοντας πως θέτει στο στόχαστρο τζιχαντιστικές ομάδες, μεταξύ των οποίων το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο κατηγορείται συχνά από τους αντάρτες και από δυτικές χώρες ότι έχει στόχο μη τζιχαντιστικές ομάδες και ότι οι επιδρομές της έχουν θύματα αμάχους.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
– 3 Οκτωβρίου: ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ – Αμερικανικός βομβαρδισμός του νοσοκομείου των Γιατρών χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ (βόρειο Αφγανιστάν) προκαλεί 42 θανάτους, εν μέσω μιας πλήρους επίθεσης των Ταλιμπάν στην πόλη αυτή
– 19 Οκτωβρίου: ΚΑΝΑΔΑΣ – Ο φιλελεύθερος Τζάστιν Τριντό κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές. τερματίζοντας μια δεκαετία διακυβέρνησης της χώρας από τους συντηρητικούς. Αναλαμβάνει πρωθυπουργός στις 4 Νοεμβρίου, 31 χρόνια μετά τον πατέρα του, τον Πιερ Έλιοτ Τριντό.
– 31 Οκτωβρίου: ΑΙΓΥΠΤΟΣ/ΡΩΣΙΑ – 224 επιβαίνοντες σε ρωσικό Airbus A321 χάνουν τη ζωή τους στη συντριβή του αεροπλάνου τους στο Σινά, την ευθύνη για την οποία αναλαμβάνει το ΙΚ. Η Μόσχα επιβεβαιώνει ότι η συντριβή του αεροπλάνου προκλήθηκε από έκρηξη βόμβας.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
– 1η Νοεμβρίου: ΤΟΥΡΚΙΑ – Μεγάλη νίκη του κόμματος (AKP) του ισλαμο-συντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές, εν μέσω της αναζωπύρωσης, από τον Ιούλιο, της σύγκρουσης ανάμεσα στους αντάρτες του PKK και την κυβέρνησης, έπειτα και από μια βομβιστική επίθεση στις 10 Οκτωβρίου στην Άγκυρα που προκάλεσε 103 θανάτους και αποδόθηκε στο ΙΚ.
– 7 Νοεμβρίου: ΚΙΝΑ/ΤΑΪΒΑΝ: Ιστορική συνάντηση στη Σιγκαπούρη του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του προέδρου της Ταϊβάν Μα Γινγκτζέου, η πρώτη σύνοδος κορυφής από το 1949.
– 8 Νοεμβρίου: ΜΙΑΝΜΑΡ – Η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (LND), της βραβευθείσας με Νόμπελ Ειρήνης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κι, κατάγει συντριπτική νίκη στις πρώτες ελεύθερες βουλευτικές εκλογές εδώ και 25 χρόνια.
– 13 Νοεμβρίου: ΓΑΛΛΙΑ – 130 άνθρωποι σκοτώνονται και περισσότεροι από 350 τραυματίζονται στο Παρίσι σε επιθέσεις την ευθύνη για τις οποίες αναλαμβάνει το ΙΚ – οι πρώτες επιθέσεις καμικάζι στη χώρα. Οι επιθέσεις διενεργούνται σε μια αίθουσα συναυλιών, σε καφέ και εστιατόρια και κοντά στο Σταντ ντε Φρανς. Στις 15 Νοεμβρίου, γαλλικά καταδιωκτικά βομβαρδίζουν μαζικά το προπύργιο του ΙΚ στη Συρία, τη Ράκα.
– 20 Νοεμβρίου: ΜΑΛΙ – Επίθεση εναντίον ενός διεθνούς ξενοδοχείου στην Μπαμακό προκαλεί 20 θανάτους, την ευθύνη αναλαμβάνει η Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγκρεμπ (Aqmi), που ανακοινώνει ότι ενώνει τις δυνάμεις της με την οργάνωση Αλ-Μουραμπιτούν του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ.
– 24 Νοεμβρίου: ΡΩΣΙΑ/ΤΟΥΡΚΙΑ – Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία καταρρίπτει στη συριακή μεθόριο ένα ρωσικό βομβαρδιστικό το οποίο, σύμφωνα με την Άγκυρα, παραβίασε τον εναέριο χώρο της, βυθίζοντας τις δύο χώρες σε διπλωματική κρίση.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
– 2 Δεκεμβρίου: ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ – Ένα ζευγάρι που είχε ασπασθεί τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό ανοίγει πυρ σε ένα κέντρο για άτομα με αναπηρία στο Σαν Μπερναρντίνο, στην Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα 14 νεκρούς. Το ζευγάρι σκοτώνεται από την αστυνομία.
– 6 Δεκεμβρίου ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ – Η αντιπολίτευση, ενωμένη σε έναν κεντροδεξιό συνασπισμό, κερδίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια, σε μια εκλογική αναμέτρηση εν μέσω οικονομικής κρίσης.
-12 Δεκεμβρίου: ΚΛΙΜΑ – Έπειτα από πολύχρονες σκληρές διαπραγματεύσεις, μια συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη εγκρίνεται από τους αντιπροσώπους 195 χωρών που συνεδρίασαν στο Μπουρζέ, βόρεια του Παρισιού, κατά τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP21). Η συμφωνία επικυρώνει τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης “αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου”.
– 12 Δεκεμβρίου: ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ – Είκοσι γυναίκες εκλέγονται στις πρώτες εκλογές στις οποίες επιτρέπεται η συμμετοχή των γυναικών στο υπερ-συντηρητικό βασίλειο, όπου εξακολουθούν να υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς.
– 16 Δεκεμβρίου: ΗΠΑ/STAR WARS: Κυκλοφορεί το νέο επεισόδιο του διαστημικού έπους “Το Ξύπνημα της Δύναμης”.
– 16 Δεκεμβρίου: ΗΠΑ – Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αυξάνει τα επιτόκιά της για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια.
– 18 Δεκεμβρίου: ΣΥΡΙΑ – Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας εγκαθιδρύει ένας οδικό χάρτη για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης που έχει προκαλέσει περισσότερους από 250.000 θανάτους και εκατομμύρια εκτοπισμένους. Εκτός από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση, το ψήφισμα προβλέπει κατάπαυση του πυρός, μεταβατική κυβέρνηση και εκλογές σε 18 μήνες. Η συμφωνία δεν επιλύει όμως το κρίσιμο ερώτημα της τύχης του προέδρου Άσαντ, καθώς παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στους Δυτικούς, που επιθυμούν την αποχώρησή του, και των Ρώσων που τον υποστηρίζουν.
– 20 Δεκεμβρίου: ΙΣΠΑΝΙΑ – Το Λαϊκό Κόμμα (δεξιά) έρχεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές αλλά χάνει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι εκλογές σημαδεύονται από την άνοδο νέων κομμάτων, των Podemos (ριζοσπαστική αριστερά) και των Ciudadanos. Ο σχηματισμός κυβέρνησης προμηνύεται δύσκολος.
– 21 Δεκεμβρίου: ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ/ΔΙΑΦΘΟΡΑ/FIFA – Η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA τιμωρεί με αποκλεισμό οκτώ χρόνων τον Γιόζεφ Μπλάτερ, πρόεδρο της FIFA, και τον Μισέλ Πλατινί, πρόεδρο της UEFA, λόγω αμφιλεγόμενων πληρωμών που τους συνδέουν. Η ετυμηγορία αυτή αποτελεί την κορύφωση σε μια κρίση χωρίς προηγούμενο στους κόλπους της FIFA, εν μέσω σκανδάλων διαφθοράς και πολλών συλλήψεων.
– 27 Δεκεμβρίου: ΚΙΝΑ – Η Κίνα τερματίζει επίσημα την πολιτική του ενός παιδιού με τη θέσπιση του νόμου που επιτρέπει σε όλα τα ζευγάρια να αποκτούν και δεύτερο παιδί, ώστε να αντιμετωπισθεί η γήρανση του πληθυσμού και να καλυφθούν οι ανάγκες της οικονομικής ανάπτυξής της.
– 28 Δεκεμβρίου: ΙΡΑΚ – Οι ιρακινές δυνάμεις ανακοινώνουν ότι “απελευθέρωσαν” το Ραμάντι, μια πόλη δυτικά της Βαγδάτης, από τους μαχητές του ΙΚ.
– 29 Δεκεμβρίου :ΣΥΡΙΑ – Ο αμερικανικός στρατός ανακοινώνει ότι ένας Γάλλος, μέλος του ΙΚ που συνδέεται άμεσα με τον υποκινητή των επιθέσεων στο Παρίσι σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο στη Συρία σε αεροπορικές επιδρομές από τις οποίες έχασαν επίσης τη ζωή τους περίπου δέκα άλλα σημαντικά μέλη της οργάνωσης.
Η οργάνωση έχει υποστεί σημαντικές ήττες τους τελευταίους μήνες στη Συρία και στο Ιράκ, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, απέχει ακόμη μακράν από το να ηττηθεί.
– 30 Δεκεμβρίου: ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – Οι Κεντροαφρικανοί ψηφίζουν για τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές, ένα στάδιο που θεωρείται σημαντικό για την έξοδο από τρία χρόνια διακοινοτικών συγκρούσεων.
ΑΠΕ