Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει στους ειδικούς οι πολλές αναφορές πολιτών για τον μεγάλο αριθμό νεκρών θαλάσσιων χελωνών που έχουν εντοπιστεί κι αναφερθεί κατά μήκος της παραλιακής ζώνης των βορειοδυτικών ακτών της Πελοποννήσου.
Σε διάφορα σημεία και του Νομού έχουν καταγραφεί τέτοια περιστατικά, καθώς και σε περιοχές που σπάνια να έβγαιναν εκεί. Ακόμα και στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα Πύργου το πρόσφατο χρονικό διάστημα (ΦΩΤΟ 1 και 2, που απέστειλε αναγνώστης μας).
Μάλιστα, ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς σε συνεργασία με το Agro-Περιβαλλοντικό Γραφείο Διονύση Μαμάση και τη συμμετοχή εθελοντών, πραγματοποιούν την Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου εθελοντική καταγραφή για τις νεκρές εκθαλασσωμένες χελώνες που θα εντοπίσουν.
Στη συγκεκριμένη κίνηση, το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης με τους επόπτες φύλαξης θα “σαρώσουν” σε 4 ομάδες-group τις ακτές του Εθνικού Πάρκου από τον Άραξο μέχρι και τις Αλυκές Λεχαινών και οι άλλες εθελοντικές ομάδες θα σαρώσουν τις παραλίες από το Κάστρο του Ρίου μέχρι Λακκόπετρα (Π.Ε. Αχαΐας) και από Αλυκές Λεχαινών μέχρι Καυκαυλίδα Κυλλήνης (Π.Ε. Ηλείας).
Στις αναφορές και στα δελτία εκθαλάσσωσης θα καταγράφονται το είδος της χελώνας, η περιοχή εύρεσης, η κατάσταση του ζώου, η αιτία θανάτου ενώ θα πραγματοποιηθούν μετρήσεις καβουκιού, χαρτογράφηση εντοπισμού θέσης (συντεταγμένες εύρεσης) και φωτογραφικές λήψεις του ζώου.
Τα αποτελέσματα της εθελοντικής καταγραφής θα προωθηθούν άμεσα στις Λιμενικές αρχές, στους Δήμους και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την λήψη βέλτιστων λύσεων για την θαλάσσια χελώνα πριν την αναπαραγωγική περίοδο.
Παρακαλούνται οι πολίτες σε περίπτωση εντοπισμού εύρεσης νεκρής-τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας να επικοινωνήσουν άμεσα στα τηλέφωνα 26930 31939 (Φορέας Διαχείρισης), 6947 938358 (Διονύσης Μαμάσης) 6980 740070 (Ηλίας Τζώρας). Κάθε πληροφορία μπορεί να φανεί πολύτιμη για το απειλούμενο θαλάσσιο ερπετό.