Το τελευταίο χρονικό διάστημα, δύο σημαντικές ειδήσεις πέρασαν μάλλον απαρατήρητες και χωρίς να δοθεί η βαρύνουσα σημασία που έχουν για την Ελλάδα.
Η πρώτη είναι ότι την εβδομάδα που πέρασε η Ιρλανδία τερμάτισε την παρουσία της Τρόικας και πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη έξοδό της στις αγορές. Η ζήτηση για τα δεκαετή ομόλογα ήταν υπερτετραπλάσια της προσφοράς των 3,75 δις. ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο χαμηλό ποσοστό του 3,75%.
Η δεύτερη είναι ότι και η Πορτογαλία είναι ήδη έτοιμη να πραγματοποιήσει σύντομα το ίδιο βήμα.
Απομένει λοιπόν η τρίτη χώρα της τρόικας και του μνημονίου, η Ελλάδα, η οποία παρά το ότι μπήκε πρώτη στο μνημόνιο και τέθηκε υπό αυστηρή επιτήρηση, εξακολουθεί να παραμένει σε αυτό, με άγνωστο ακόμα τον χρόνο εξόδου της.
Παρά το γεγονός ότι Ευρωπαίοι παράγοντες (Μανουέλ Μπαρόζο, Ζαν Κλώντ Τρισέ κλπ) έχουν προτρέψει, κατ? επανάληψη, την Ελλάδα να μιμηθεί το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όσον αφορά τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την Ιρλανδία και η έξοδός της παραμένει ακόμα θολή.
Τι έγινε όμως και η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας ; Προφανώς η αδυναμία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές χώρες με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, δομές, λειτουργίες και νοοτροπίες.
Αυτό σημαίνει πως ότι πέτυχε η Ιρλανδία, δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτόματα και στην Ελλάδα. Αλλά ας δούμε τις σημαντικότερες από τις διαφορές αυτές :
- Η Ιρλανδία πριν από την κρίση είχε ομαλή οικονομικά εξέλιξη με χρέος που ανερχόταν στο 25% του ΑΕΠ. Αντίθετα η ελληνική οικονομία ήταν προβληματική και το χρέος της χώρας ήταν πάνω από το 100% του ΑΕΠ.
- Η Ιρλανδία είχε και έχει διαφορετική επιχειρηματική νοοτροπία και δομή, που ευνοεί την δημιουργία ανταγωνιστικών επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα ήταν περιορισμένη και οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις κρατικοδίαιτες και εσωστρεφείς.
- Η Ιρλανδία διέθετε πολύ πριν από την κρίση ευέλικτη αγορά εργασίας, σε αντίθεση με την Ελλάδα.
- Χωρίς αμφιβολία η Ιρλανδία διαθέτει μια πολύ οργανωμένη και αποδοτική Δημόσια Διοίκηση, που διευκολύνει την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, σε αντίθεση με την γραφειοκρατική και δυσλειτουργική ελληνική δημόσια διοίκηση.
- Η γεωγραφική θέση της Ιρλανδίας, η οποία βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις χώρες και στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, προσφέρει ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με την Ελλάδα.
- Ακόμα και η επίσημη γλώσσα (Αγγλική) της παρέχει υπεροχή έναντι της Ελλάδας και άλλων χωρών.
Η σύντομη παράθεση των παραπάνω αντιθέσεων δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ακόμα να διανύσει μια σημαντική απόσταση στην δημόσια διοίκηση, στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και να απαλλαγεί από αναχρονιστικές και συντεχνιακές νοοτροπίες.
Αλλά πάνω από όλα, θα πρέπει να ξαναδεί την πολιτική νοοτροπία και συμπεριφορά, εξαλείφοντας από αυτή την πόλωση και τον διχασμό.