Μετά την εμπλοκή στις συζητήσεις στο Χίλτον με το κουαρτέτο για την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Μ. Τετάρτης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Θα ζητήσει άμεση σύγκλιση Συνόδου Κορυφής ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με άλλες κυβερνητικές πηγές, η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού είχε προαποφασιστεί σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. «Είχαμε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε έκτακτα μέτρα. Είναι η μόνη λύση αυτό που θα επιδιώξει ο Τσίπρας» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν αφ’ ενός μεν ότι υπάρχει πιθανότητα ο κ. Τουσκ να μην δεχτεί να εμπλακεί σε αυτή τη διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και του κουαρτέτου, αφετέρου ότι η διέξοδος της κυβέρνησης είναι η προκήρυξη εκλογών κάτι που ως σενάριο το ανέφερε το πρωί της Μ. Τρίτης το πρακτορείο Bloomberg…
* * * Οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν στο μεταξύ, ξανά τα δημόσια ταμεία και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή να δεσμευτούν τα αποθεματικών ταμείων, φορέων, ακόμη και της Βουλής.
Ο βασικός λόγος που τα ταμεία του κράτους χτύπησαν «κόκκινο» ήταν ότι τον Απρίλιο καταγράφηκε «τρύπα» 500 εκατ. ευρώ στα έσοδα. Οι αυξημένες δαπάνες για το προσφυγικό αλλά και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι επίσης αιτίες για την οικονομική δυσπραγία.
Το Δημόσιο κάθε μήνα χρειάζεται περίπου 1,5 δισ. ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων.
Αλλωστε, το Μάρτιο η κυβέρνηση πέραν από μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες (π.χ. πιστώσεις για τη διαχείριση του προσφυγικού) κατέβαλε τοκοχρεολύσια 1,6 δισ. ευρώ.
Τον Απρίλιο θα καταβάλει συνολικά 931 εκατ. ευρώ για τόκους και αποπληρωμή δανείων (ήδη πλήρωσε 459 εκατ. ευρώ που αφορούν σε καταβολές προς το ΔΝΤ), ενώ αθροιστικά το Μάιο και τον Ιούνιο για τις σχετικές υποχρεώσεις θα καταβάλει 1,1 δισ. ευρώ.
Επίσης, για το χρέος, τον Ιούνιο υπάρχουν υποχρεώσεις 705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 306 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ τον Ιούλιο θα πρέπει να καταβληθούν συνολικά 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,9 δισ. ευρώ είναι ομόλογα και τόκοι προς την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και 458 εκατ. ευρώ δόση προς το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, τον τρέχοντα μήνα το κενό έκλεισε με αποθεματικά δημοσίων φορέων που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και από κει μέσω repos, δηλαδή με πράξεις ολιγοήμερου δανεισμού που ανακυκλώνονται, χρησιμοποιήθηκαν από το Δημόσιο για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του. Στην ΤτΕ έχουν μεταφερθεί από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ αποθεματικά των νοσοκομείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΟΑΕΔ, ενώ σύντομα την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και αυτά του ΕΟΠΥΥ.
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να καλυφθούν οι βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου έως και τις δύο – τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν έκτακτες ανάγκες δαπανών, π.χ. για το προσφυγικό. Μετά τα πράγματα γίνονται οριακά.
Σημειώνεται, ότι χρειάζονται περίπου τέσσερις εβδομάδες από την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, για να γίνει καταβολή της δόσης.
Πως το ΔΝΤ πιέζει κι άλλο μπλοκάροντας τη διαπραγμάτευση
Νωρίτερα, σε άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης τονιζόταν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Εξηγούν ειδικότερα ότι από τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που αντιστοιχούν σε 5,4 δισ., έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,8 δισ., ενώ τα υπόλοιπα μέτρα ύψους 2,6 δισ. θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2,5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1,1 δισ.
Σχετικά με το ΔΝΤ αναφέρουν ότι το Ταμείο, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% στο 2018, και επισημαίνουν ότι το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Επισημαίνουν επιπλέον ότι προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει και προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος. Ωστόσο σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Επισημαίνουν ότι οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.
Η Ελλάδα, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους και ο οποίος, όπως αναφέρουν, καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.