Πρωτοβουλία για την ενίσχυση του προσωπικού που εργάζεται για την αναστήλωση του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα των Βασσών, έργο που συνεχίζεται με σοβαρές καθυστερήσεις και προβλήματα εδώ και ένδεκα χρόνια ανέλαβε με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου ζητώντας από τα συναρμόδια υπουργεία να συμβάλουν στην ταχεία αποκατάσταση ενός εκ των σπουδαιοτέρων μνημείων της χώρας μας.
Ο ναός του Επικουρείου Απόλλωνα, ένας από τους λαμπρότερους ναούς της Αρχαιότητας, έργο του αρχιτέκτονα Ικτίνου και εφάμιλλος του Παρθενώνα, είναι το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα (1986) που η UNESCO συμπεριέλαβε στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο ναός αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας, αφού είναι ο καλύτερα διατηρημένος ναός μετά το ναό του Ηφαίστου στην Αθήνα.
Η κα. Αυγερινοπούλου αποδίδει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης λόγω της μεγάλης πολιτιστικής αξίας του μνημείου, αλλά και της ιδιαίτερης και πολύπλευρης συμβολής του για την πολιτιστική και τουριστική αναβάθμιση της Ανδρίτσαινας, της Ηλείας και τη χώρας.
Η Ηλεία Βουλευτής κατέθεσε την Ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Υπουργείο
Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι οι εργασίες αναστήλωσης διαρκούν ήδη από το 2001 και η εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού και η διατήρηση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την παραμονή του για σημαντικό χρονικό διάστημα στην περιοχή της Ανδρίτσαινας συνιστά από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ολοκλήρωσή του έργου.
Πέρσι χρειάστηκαν τουλάχιστον δύο προκηρύξεις για κάθε απαραίτητη ειδικότητα, ενώ το πρόβλημα στελέχωσης έχει ενταθεί μετά τις περικοπές των μισθών και τη μηδενική ενίσχυση της αναστήλωσης από εθνικούς πόρους. Ήδη, πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους, έχουν αποχωρήσει από το έργο η τοπογράφος και δύο συντηρητές, ενώ κι άλλοι ετοιμάζονται να αποχωρήσουν για οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους.
Η Ηλεία Βουλευτής ερωτά αν θα συνεχιστεί η μηδενική ενίσχυση του αναστηλωτικού έργου από εθνικούς πόρους, κι αν υπάρχει δυνατότητα για φορολογικές ελαφρύνσεις, παροχή οδοιπορικών ή μεταθέσεις μελών οικογενείας των εργαζομένων προκειμένου να συνεχίσουν τις εργασίες τους.
Η κα. Αυγερινοπούλου απέστειλε εξ΄άλλου την περασμένη εβδομάδα, επιστολές στην Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO στην Ελλάδα, κα. Κατερίνα Τζιτζικώστα και στην Πρόεδρο της UNESCO, κα. Ιρίνα Μπόκοβα, με τις οποίες έχει ξεκινήσει διάλογο εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, ζητώντας την επιστροφή της Ζωφόρου του Επικούρειου Απόλλωνα, από ξένα μουσεία καθώς συνιστά αναπόσπαστο τμήμα του μνημείου.