Οι λάτρεις του ξενυχτιού και της βόλτας στα μπαρ έχουν πλέον την δικαιολογία που χρειάζονταν: σύμφωνα με νέα ιαπωνική έρευνα το να πηγαίνει κανείς σε μπαρ πέντε φορές την εβδομάδα ίσως είναι τελικά καλό για το ήπαρ, αρκεί βεβαίως να μην πίνει κατά βούληση και να περιορίζεται σε περίπου ένα λίτρο μπίρα ή άλλο ποτό παρόμοιας περιεκτικότητας σε αλκοόλ.
Το μυστικό είναι να πίνει κανείς συχνά, αλλά μετρημένα και όχι να πίνει μόνο περιστασιακά ή καθόλου, αποκαλύπτουν οι ιάπωνες επιστήμονες. Η κατανάλωση αλκοόλ παραμένει μία από τις κύριες αιτίες ηπατικών παθήσεων, όμώς εκείνο που προκαλεί βλάβη είναι οι υπερβολικές ποσότητες.
Η συχνή, αλλά μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τις πιθανότητες διήθησης λίπους στο ήπαρ ως και κατά 60%. Φαίνεται πως αυτή η πρακτική είναι πολύ αποτελεσματική από το να μην πίνει κανείς καθόλου και ακόμη καλύτερη από το να πίνει λίγο ή περιστασιακά.
Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων τους, οι ιάπωνες επιστήμονες μελέτησαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ 9.885 αντρών, οι οποίοι υποβάλλονταν σε συχνές ιατρικές εξετάσεις. Τόσο η ποσότητα αλκοόλ όσο η συχνότητα που οι συμμετέχοντες το κατανάλωναν χρησιμοποιήθηκε για να τους διαχωρίσει σε ελαφρείς, μετριοπαθείς και βαρείς ποτές.
Οι μετριοπαθείς ποτές είχαν την χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης διήθησης λίπους στο ήπαρ τους, πράγμα που τελικά σχετιζόταν με το πόσο συχνά απολάμβανα το πότό τους και όχι τόσο με το πόσα ποτηράκια έπιναν. Συγκεκριμένα εκείνοι που έπιναν περίπου τρία ή τέσσερα ποτά σε ένα διάστημα τριών εβδομάδων ήταν εκείνοι που αντιμετώπιζαν τους λιγότερους κινδύνους για την υγεία τους.