Παραμένει το αδιέξοδο στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και δανειστών καθώς οι δηλώσεις του βασικού στελέχους του ΔΝΤ P. Thomsen καταδεικνύουν το αδιέξοδο και την μεγάλη απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και Ελλάδος.
Με βάση τελευταίες πληροφορίες η αξιολόγηση δεν μπορεί τελικά να κλείσει έως τις 22 Απριλίου στο Eurogroup…
Με βάση πηγή που βρίσκεται κοντά στο ΔΝΤ η ελληνική αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει πριν τις 15 με 20 Μαΐου με πολιτική απόφαση.
Ο Thomsen του ΔΝΤ τόνισε ξεκάθαρα ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% χρειάζεται μέτρα που αντιστοιχούν στο 4,5% του ΑΕΠ ή 8,1 δισεκ. πολύ περισσότερα από τα 5,4 δισεκ. που έχει επικοινωνήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Το χειρότερο όλων είναι ότι και ο Schaeuble ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται σε αυτή την φάση αναδιάρθρωση χρέους.
Είναι η τρίτη φορά σε διάστημα 5 ημερών που επαναλαμβάνει ο Schaeuble ότι δεν είναι αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τώρα.
– Όμως στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το ΔΝΤ, ο Thomsen τόνισε ότι δεν είναι της παρούσης το ελληνικό χρέος …μόλις που άνοιξε οριακά η συζήτηση για το χρέος αλλά προηγούνται τα μέτρα ήταν το μήνυμα του ΔΝΤ.
Και ενώ η ελληνική πλευρά ποντάρει σε πολιτική λύση, γιατί μόνο με πολιτική λύση μπορεί να περάσει η αξιολόγηση το ζήτημα του χρέους οδηγείται στις καλένδες και το καλύτερο σενάριο είναι μια υποσχετική.
* Παράλληλα, ο Obama ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα ώστε να περάσει ένα κι μήνυμα στους Βρετανούς ότι η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα, στηρίζει τα μέλη της.
Ο Obama δεν θέλει Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και σίγουρα αν μείνει ανοικτό το ελληνικό ζήτημα θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες.
Παρέμβαση στο υψηλότερο επίπεδο υπέρ της Ελλάδας επιχειρεί λοιπόν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο οποίος στις 23 Απριλίου συναντάται στο Ανόβερο με την γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο με το δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής όσο και με το προσφυγικό.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Mega αλλά και ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο ανώτερος διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Charles Kupchan, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους με τον αναπληρωτή σύμβουλο ασφάλειας του Λευκού Οίκου ότι στη συνάντηση Ομπάμα – Μέρκελ θα τεθεί το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα, που οι Αμερικανοί επιμένουν ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους.
* * * Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να διαχειριστεί μια ασφυκτική – και πάλι – κατάσταση.
Γι’ αυτό δεν λειπουν τα σενάρια ακόμα και για πρόωρες εκλογές.
– Μανιφέστο στο μεταξύ, με τις θέσεις τους και τις εκτιμήσεις τους για το παρόν της κυβέρνησης και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν το βράδυ της Παρασκευής τα μέλη της ομάδας των 53+, εγκαινιάζοντας παράλληλα την νέα ιστοσελίδα τους, www.commonality.gr.
Χαρακτηρίζοντας την δημοσιοποίηση του κειμένου ως έκπληξη, η ομάδα των 53 παίρβει σαφείς αποστάσεις από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου πορεύτηκε από το καλοκαίρι κι έπειτα, επισημαίνουν παραλείψεις και αδυναμίες, ενώ υιοθετεί και το δόγμα «όχι πάση θυσία στην κυβέρνηση».
– «Προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία» αναφέρουν μεταξύ άλλων!