Στο προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο ¨Η «επόμενη μέρα» και η ανάγκη άμεσης διαμόρφωσης νέας εθνικής στρατηγικής¨ είχαμε τονίσει την άμεση και επιτακτική ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας νέας εθνικής στρατηγικής προκειμένου η Ελλάδα να οδηγηθεί στην έξοδο από την κρίση.
Στο άρθρο αυτό γράφαμε ότι η σωτηρία της Ελλάδας επιβάλλει άμεσα την διαμόρφωση μιας νέας εθνικής στρατηγικής που θα συγκεράσει τις όποιες διαφορετικές απόψεις σε εθνικό επίπεδο και θα οδηγήσει στην πραγματική σωτηρία της χώρας. Η ευθύνη του πολιτικού συστήματος, στο σύνολό του, για το θέμα αυτό είναι κυρίαρχη και καθοριστική.
Επίσης σημειώναμε ότι, μέσα από αυτή την στρατηγική θα πρέπει η χώρα να προετοιμαστεί γρήγορα και μεθοδικά για μια εκτεταμένη και δυναμική ενδογενή ανάπτυξη, με πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την παραγωγή.
Έχει γίνει πλέον από όλους κατανοητό, ότι για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο χρέος που διαμορφωνόταν επί δεκαετίες και να γίνει διαχειρίσιμο θα χρειαστούν πολλά χρόνια και βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει για αρκετά χρόνια να υπάρχει διαρκώς ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα.
Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και καθορισμένη στρατηγική με συγκεκριμένους στόχους, αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να υπάρχει υπομονή και πίστη ότι μπορούμε να το επιτύχουμε.
Γιαυτό λοιπόν είναι η ώρα για ένα στρατηγικό πλαίσιο που θα καθορίζει από πού ξεκινήσαμε, πού βρισκόμαστε, πού θέλουμε να φτάσουμε και κυρίως με ποιό σχέδιο και με ποιούς ενδιάμεσους σταθμούς θα φτάσουμε εκεί, χωρίς να εξαντληθεί και να καταρρεύσει η κοινωνία.
Είναι προφανές πλέον και γνωστό σε όλους ότι ο δρόμος για την εξάλειψη των ελλειμμάτων και για να καταστεί το χρέος βιώσιμο, είναι ένας δρόμος ανηφορικός και δύσκολος.
Η οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους και μιας βιώσιμης οικονομίας απαιτεί λοιπόν ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με ρεαλιστικούς στόχους, που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη της χώρας. Ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να στηρίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του κράτους, με έμφαση και μέτρα σε διάφορους τομείς όπως :
– Η εξυγίανση των οικονομικών της χώρας με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και θετικών ρυθμών ανάπτυξης.
– Η αποτελεσματική χρησιμοποίηση όλων των ευρωπαϊκών πόρων του τρέχοντος χρηματοδοτικού πακέτου (ΕΣΠΑ 2007-2013) του οποίου η απορροφητικότητα σε εθνικό επίπεδο βρίσκεται στο 47,7%, ενώ πλησιάζει στη λήξη του.
– Η ορθολογικότερη σχεδίαση και η αποτελεσματικότερη και έγκαιρη υλοποίηση του νέου χρηματοδοτικού πακέτου 2014-2020 της Ε.Ε, με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών της χώρας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τις αλλαγές στον πρωτογενή τομέα και γενικότερα την προώθηση ενός ανταγωνιστικού μοντέλου ανάπτυξης.
– Η στήριξη των επενδύσεων ελληνικών και ξένων σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, τα ψηφιακά δίκτυα, ο τουρισμός και η γεωργία.
– Η προώθηση της αξιοκρατίας και η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών του κρατικού τομέα.
– Η απλούστευση του φορολογικού συστήματος και παράλληλα η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, σε συνδυασμό με την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Μόνο έτσι η Ελλάδα μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα πορεία που θα την οδηγήσει σε μια νέα εποχή, μέσα από μια οργανωμένη προσπάθεια, στην οποία βέβαια θα συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς και οι τοπικές κοινωνίες.