Πρόταση για δημιουργία δύο επιτροπών από εκπροσώπους των κομμάτων οι οποίες θα επεξεργαστούν το ασφαλιστικό και την επιδιωκόμενη συνταγματκή αναθεώρηση κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε έπειτα από έξι και πλέον ώρες περίπου στις 18:30 στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Τσίπρας πρότεινε το κάθε κόμμα να ορίσει ένα πρόσωπο ως εκπρόσωπό του σε κάθε επιτροπή προκειμένου να εξειδικευθούν κοινές προτάσεις για την αναμόρφωση και την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και για τα θέματα που προτίθεται να τεθούν στην συνταγματική αναθεώρηση.
Μετά την εισηγητική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού το Συμβούλιο άρχισαν οι τοποθετήσεις των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.
Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκαν αρνητικά στις προτάσεις του κ. Τσίπρα. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είπε «όχι» στην εισήγηση του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό και εις ό,τι αφορά τα συνταγματικά πρότεινε να θεσμοθετηθεί ένας νέος εκλογικός νόμος το 2016.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, «επέπληξε» τους άλλους αρχηγούς ότι υπονομεύουν τη συναίνεση. Μην χτυπάτε την κυβέρνηση γιατί το Grexit είναι ακόμη στο τραπέζι, είπε κατά πληροφορίες ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
* * * Ακόμα γράφεται και δεν έχει εκδοθεί ως τις 7.25 το κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα αναφέρεται στο προσφυγικό αλλά και στο Ασφαλιστικό στο όποιο minimum της συμφωνίας που υπήρξε μεταξύ τους και αφορά τη μη μείωση των κύριων συντάξεων.
Επίσης θα γίνεται αναφορά και στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου στα πλαίδια της αλλαγής του συντάγματος. Τα θέματα του Ασφαλιστικού και της συνταγματικής αναθεώρησης θα παραπέμπονται στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
* Κατά την έξοδο, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης ο οποίος τόνισε ότι ζήτησε τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης καθώς είναι πολύ ισχνή η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης στις δηλώσεις του ανέφερε ότι τόνισε στον κ. Τσίπρα ότι ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος. Επίσης πρότεινε την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο. Το Ποτάμι τόνισε ο κ. Θεοδωράκης δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως τρίτις πόλος και τάχθηκε κατά της συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης.
Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά στις δηλώσεις της τόνισε ότι πιστεύει στο διάλογο και στην πολιτική συνεννόηση αλλά αυτό απιτεί σοβαρότητα. Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε επικοινωνιακά κόλπα. Δεν έγινα δεκτές οι προτάσεις του Πρωθυπουργού για το Ασφαλιστικό.
Ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση ψάχνει διέξοδο στα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ίδια και δεν πρόκειται το κόμμα τους να μετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα.