Το ενδεχόμενο να χρειαστεί να… ξημερώσουμε μέχρι να μάθουμε επισήμως τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών τέθηκε αιφνιδίως την Παρασκευή στην πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τις επικείμενες κάλπες. Και τούτο διότι η σχετική οδηγία της Ε.Ε. – την οποία ουδέποτε τήρησε με ευλάβεια η χώρα μας, αφού αυτή η οδηγία δεν είναι καινούρια αλλά προυπήρχε – ορίζει ρητώς την ανάγκη να γίνεται ταυτόχρονα η μετάδοση των αποτελεσμάτων σε όλη την Ενωση.
Δηλαδή, αφού κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες, που εν προκειμένω θα συμβεί στην Ιταλία στις 11 το βράδυ, δηλαδή μεσάνυχτα δικά μας (12 το βράδυ, αντίστοιχα).
Κατά πληροφορίες της «Καθημερινής», το θέμα το έθεσε στη διακομματική ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκης, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, καθώς τους εξήγησε ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία καμία χώρα δεν επιτρέπεται να ανακοινώσει συγκεντρωτικά αποτελέσματα για την ψήφο στις ευρωκάλπες έως τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.
Εξήγησε, επίσης, ότι θα ήταν οξύμωρο η Ελλάδα να μη σεβαστεί τον συγκεκριμένο κανόνα ειδικώς αυτό το εξάμηνο που έχει την προεδρία της Ενωσης.
Καθώς ωστόσο κάποια μέλη της διακομματικής διετύπωσαν την εύλογη απορία αν ολόκληρη η Ευρώπη θα περιμένει να ανακοινώσει σχεδόν αξημέρωτα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών μαζί με την Ιταλία, δεν ελήφθη καμία δεσμευτική απόφαση και το ζήτημα παραπέμφθηκε σε επόμενη συνεδρίαση, αφού υπάρξει ενημέρωση για το πώς θα αντιμετωπίσουν το νυχτερινό ωράριο της Ρώμης τα άλλα κράτη-μέλη.
Κατά τα λοιπά, στη σύσκεψη μετείχαν, βέβαια, εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα που διαθέτουν εκπροσώπηση στο ελληνικό και στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρευρέθηκαν δηλαδή εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, του ΚΚΕ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, της Χρυσής Αυγής, των Οικολόγων Πρασίνων και του ΛΑΟΣ. Συζητήθηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο χρόνος τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής προβολής των κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, καθώς και λεπτομέρειες που αφορούν τις εμφανίσεις των υποψήφιων ευρωβουλευτών, όπως και η μειωμένη πλέον εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων.
Νέα συνεδρίαση
Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα και με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στη Δημόσια Τηλεόραση, καθώς είναι μέχρι τώρα αρνητικά στο ενδεχόμενο συμμετοχής τους στα πολιτικά πάνελ της ΔΤ που θα καλύψουν μεγάλο μέρος της προεκλογικής δραστηριότητας.
Αν όλοι σε κάτι συμφώνησαν είναι μία τροπολογία, που θα δίνει τη δυνατότητα στους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους «να επικοινωνούν με τους πολίτες» μέσω ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, χωρίς περιορισμούς ως προς τον αριθμό των εμφανίσεών τους. Η ρύθμιση κατατέθηκε χθες και θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη.