Με μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή ατζέντα ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.
Η απόφαση που είχε λάβει σε ανώτατο επίπεδο η κυβέρνηση, και έγινε επιτακτική ανάγκη έπειτα από την αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, ήταν να ανοίξουν ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα των αλλαγών. Στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο ο κ. Ι. Ραγκούσης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τα ταξί. Επιπλέον, θα συζητηθούν οι αλλαγές στην Υγεία που προωθεί ο κ. Α. Λοβέρδος και το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά του κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου.
Ο «μεταρρυθμιστικός πυρετός» έως ότου επιστρέψει το κλιμάκιο της τρόικας, ενδεχομένως να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του κ. Ευ. Βενιζέλου έναντι των δανειστών μας, αλλά αποτελεί μόνο μια κίνηση στη σύνθετη σκακιέρα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.
Από τη μια πλευρά θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να διαπραγματευτεί σε πολιτικό επίπεδο με την Ευρώπη και με το ΔΝΤ τους στόχους του μεσοπρόθεσμου και του μνημονίου ώστε να μην βρεθεί στη θέση να λάβει επιπρόσθετα μέτρα.
Από την άλλη πλευρά, οι «τροϊκανοί» θέλουν να δουν έργα και όχι μόνο νόμους που δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται λειψά, όπως επισήμαναν οι ίδιοι στην κυβέρνηση. Στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου εκτιμούν ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για την εφαρμογή των μεγάλων αλλαγών ακόμα και αν αντιδρούν συντεχνίες και συμφέροντα.
Στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠαΣοΚ, στην οποία παρευρέθηκε η οργανωμένη βάση του κόμματος, χειροκροτήθηκαν θερμά οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία – ακόμα και κόντρα στην ΠΑΣΠ που επιχείρησε να προκαλέσει επεισόδιο – στην Υγεία και στην εξαγγελία για πλαίσιο ελέγχου στις τράπεζες.
Ακόμα και από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, παρά τις αντιφατικές απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες φαίνεται ότι στηρίζουν τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι ενδεικτικό ότι στη δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής το 74,6% των πολιτών θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η αδυναμία της να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Η διαχείριση της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας είναι το άλλο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή αγανακτισμένοι πολίτες και συντεχνίες κινούνται ασυντόνιστα, αν όμως τα ρυάκια ενωθούν τότε η ένταση ενδεχομένως να προκαλέσει αστάθεια. Αυτή την πιθανότητα δεν την παραβλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου ούτε στην αντιπροεδρία για τα θέματα της οικονομίας.
Γι? αυτό τις επόμενες ημέρες θα γίνουν κινήσεις, οι οποίες θα επιβεβαιώνουν το αίσθημα δικαιοσύνης των πολιτών, όπως η ανακοίνωση των ονομάτων φοροφυγάδων, ή η ενσωμάτωση «έξυπνων» προτάσεων στο Εθνικό Φορολογικό σχέδιο που έχουν προκύψει από τη διαβούλευση.
Επιπλέον θα γίνουν κινήσεις εκτόνωσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ η οποία βρίσκεται σε αναβρασμό. «Πιλότος» θεωρείται ο χειρισμός που έκανε η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία συζήτησε εξαντλητικά και σε διάφορα επίπεδα τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια. Στο θέμα των ταξί όμως ήδη διαφαίνεται ένα υπό εκκόλαψη αντάρτικο όπως δείχνουν οι δηλώσεις της κυρίας Τόνιας Αντωνίου.
tovima.gr