Χρήσιμο εργαλείο για την σύνταξη μελετών και εκπόνηση προγραμμάτων, σε κάθε τομέα και πεδίο δράσης, που στόχο θα έχουν την ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου, αποτελεί η μελέτη με τίτλος «Αναπτυξιακό Προφίλ του Νομού Ηλείας», που εκπόνησε το Επιμελητήριο Ηλείας και την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος, Κώστας Νικολούτσος.
Στην εν λόγω μελέτη, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια καταγραφής της αναλυτικής κατάστασης των κοινωνικών δεδομένων της Ηλείας, των φυσικών χαρακτηριστικών της, των ιστορικών δεδομένων, αλλά και του τεράστιου αποθέματός της σε φυσικούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς και τουριστικούς πόρους που κατατάσσουν το Νομό στις πιο ανταγωνιστικές τουριστικές περιοχές της Μεσογείου.
Η παρουσίαση
Την παρουσίαση της μελέτης, έκανε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, πλαισιωμένος από τους συνεργάτες του, τον Α΄ αντιπρόεδρο Νίκο Παναγιωτακόπουλο, τον Β΄ αντιπρόεδρο Κώστα Λεβέντη, τον Γεν. Γραμματέα Άγγελο Μπράτη και τον Διευθυντή του Επιμελητηρίου Γιάννη Αντωνόπουλο.
Η έλλειψη ενός οδηγού – εγχειριδίου που να καλύπτει και να παρουσιάζει τις βασικές πληροφορίες για την Ηλεία, αποτέλεσε την αφορμή και η δημιουργία του «Αναπτυξιακού Προφίλ του Νομού Ηλείας», και εντάχθηκε στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειες που καταβάλει το Επιμελητήριο Ηλείας, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ηλειακής Οικονομίας και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει με σκοπό την ποιοτική αναβάθμισή της. «Αυτή η Παρουσίαση – Μελέτη, εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιο των επιχειρημάτων για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Νομού μας», εξηγεί ο κ.Νικολούτσος, αφού – συνεχίζει – «…αποτυπώνονται τα βασικά ποσοτικά στοιχεία, δείκτες αλλά και τάσεις σε σχέση με τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, όπως η ανεργία, η αγορά εργασίας, οι δείκτες ευημερίας, οι αναπτυξιακές προοπτικές και άλλα θεμελιώδη μεγέθη της Ηλείας».
Στόχος και χρησιμότητα
Η χρησιμότητά της, έγκειται στο γεγονός ότι παρουσιάζει συγκεντρωμένα τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, δίνοντας μια αντιπροσωπευτική εικόνα στον αναγνώστη. «Στόχος μας ήταν να καταγραφούν οι βασικές συνιστώσες, όπως η οικονομία, η παιδεία, η εργασία, η κοινωνική δομή, η βιομηχανία, η γεωργία, ο τουρισμός κλπ. Να προσδιορισθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να αναδειχθούν οι πιθανές κατευθύνσεις για την επίλυση τους όπως και να εξεταστούν τα πολλαπλά επίπεδα εμπλοκής με τη συνολική Ελληνική πραγματικότητα και οι σχέσεις αλληλεπίδρασης μεταξύ τους», επισημαίνει ο κ.Νικολούτσος. Και πράγματι, στη Μελέτη, παρουσιάζονται και αναλύονται δευτερογενή δεδομένα με στόχο την αποτύπωση βασικών οικονομικών μεγεθών, όπως η παραγωγικότητα, η δυναμική και μετατόπιση των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, οι επενδύσεις που έχουν ή σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν, καθώς και δείκτες που σχετίζονται με τις τάσεις που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, ο κ.Νικολούτσος, σημείωσε πως τα παραπάνω στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη, δίνουν τη δυνατότητα να αντιληφθεί κανείς ότι τα έργα και ο επενδύσεις που γίνονται στο Νομό Ηλείας, πρέπει να έχουν συγκεκριμένη ανταποδοτικότητα. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κατάκολο και έπρεπε να έχουν ξεκινήσει προ καιρού. «Βασικός σκοπός μας είναι να δείξουμε ότι η Ηλεία, μπορεί να προσφέρει πολλά στην Ελληνική οικονομία, εφόσον γίνουν οι αντίστοιχες επενδύσεις», είπε, σημειώνοντας ωστόσο, ότι αυτή η ανταποδοτικότητα δεν ακολουθήθηκε σε όλα τα έργα της Δυτικής Ελλάδας. «Φέρνω ως παράδειγμα τα έργα της Πάτρας στο λιμάνι που μολονότι είναι μεγάλης κλίμακας, ο αριθμός των επιβατών είναι απογοητευτικά χαμηλός . Γι’ αυτό «φωνάζουμε» ότι το Κατάκολο, πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά», εξήγησε ο κ.Νικολούτσος, μη παραλείποντας να αναφερθεί σε δυο ακόμα δυνατά «χαρτιά» της Ηλείας, την Αρχαία Ολυμπία αλλά και τον παραγωγικό τομέα με τις μεγάλες δυνατότητες, που μπορούν να αποδώσουν σημαντικά στην εθνική οικονομία.
Τα χαρακτηριστικά του οδηγού
Η Μελέτη για το «Αναπτυξιακό Προφίλ του Νομού Ηλείας» αποτελείται από δυο μέρη, το πρώτο αφορά το «Αναπτυξιακό Προφίλ Νομού Ηλείας» και το δεύτερο «Το Επιμελητήριο Ηλείας». Συνολικά περιέχει 26 Ενότητες, 55 Κεφάλαια, 83 Υποκεφάλαια και εκτείνεται σε 149 σελίδες.
Στις προθέσεις του Επιμελητηρίου είναι στη συνέχεια να ετοιμαστούν επιμέρους τμήματα της παραπάνω εργασίας προσανατολισμένα σε εξειδικευμένα ενδιαφέροντα. Η εργασία θα είναι ανοιχτή σε βελτιώσεις, διορθώσεις και επικαιροποίηση των δεδομένων, ώστε να είναι διαχρονικά έγκυρη.
Στην ομάδα έργου που συγκροτήθηκε για την δημιουργία του Οδηγού, με επικεφαλής τον Διευθυντή Γιάννη Αντωνόπουλο συμμετείχαν η ειδική σύμβουλος του Επιμελητηρίου Αντωνία Σασσάλου, οι υπάλληλοι της ΕΠ.ΕΤ.ΑΝ.ΗΛ Γιάννης Γεράνιος και Βασίλης Μπαλάσκας, καθώς και ο εξωτερικός συνεργάτης της ΕΠ.ΕΤ.ΑΝ.ΗΛ Δημήτρης Βαρελάς. Την έκδοση συντόνισε σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή ο Αλέξανδρος Ρήγας ενώ την όλη επεξεργασία συνέβαλε ουσιαστικά και ο Μαρίνος Λάμπρος, με τη συλλογή, επεξεργασία των στοιχείων και την επιμέλεια της έκδοσης, σημείωσε ο κ.Νικολούτσος, εκφράζοντας προς όλους τις θερμές του ευχαριστίες.