Στο τραπέζι μπαίνει η μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα την μείωση των λογαριασμών της ΔΕΗ, που ωστόσο για να είναι μεγάλη πρέπει πρώτα να μειωθεί η φορολογία η οποία για την ώρα τουλάχιστον δεν προβλέπεται να «κουρευτεί».
Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης έπειτα από τη συνάντησή του με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκο Βασιλάκο, σπεύδοντας να προσγειώσει τις αρχικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί. Επικαλούμενος κοστολογική μελέτη που του παρουσίασε η ΡΑΕ, ο υπουργός ανέφερε ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί από 20% έως 40% ανάλογα με τις κινήσεις που θα γίνουν Οι φόροι, που για την ώρα δεν προβλέπεται να μειωθούν, εμπόδιο για να μπει μεγάλο ψαλίδι για νοικοκυριά και βιομηχανίες.
Αλλά όπως έσπευσε να επισημάνει, μόνο ένα μέρος των μειώσεων αυτών θα φτάσει στους καταναλωτές, αφού το υπόλοιπο θα το ροκανίσουν οι φόροι (ΕΦΚ στο ρεύμα, ΦΠΑ, τέλη) για τους οποίους επανέλαβε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται να μειωθούν. «Στο τελικό κόστος μετράνε κι άλλες παράμετροι, όπως η φορολογία. Αν μειωθεί το κόστος παραγωγής από 20% έως 40% δεν σημαίνει ότι αντί-στουαι θα είναι και η μείωση για τον τελικό καταναλωτή, τα νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις. Θα επιτύχουμε ωστόσο σημαντική μείωση», είπε ο κ. Λαφαζάνης.
Σημαντικά μεγάλο μέρος από τις μειώσεις αυτές θα προέλθει από τη μετακύλιση στην κατανάλωση των σημαντικά χαμηλότερων αυτή την περίοδο τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου που απολαμβάνει η ΔΕΗ – οι αναλυτές προβλέπουν φέτος κέρδη για την επιχείρηση της τάξης των 260 εκατ. ευρώ μόνο από αυτήν την παράμετρο. Επιπλέον ποσά θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των αποζημιώσεων που λαμβάνουν όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και ενδεχομένως από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς. Μείωση εξαιτίας της πτώσης του πετρελαίου ίσως υπάρξει και στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιδοτούν τα χαμηλά τιμολόγια στις ευπαθείς ομάδες και το ακριβό κόστος παραγωγής στα νησιά (οι εκεί μονάδες της ΔΕΗ δουλεύουν με ντίζελ).
www.dikaiologitika.gr