Μπορεί πριν λίγες μέρες η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη να εκτίμησε ότι η άρση των capital controls θα γίνει πιθανότατα στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2016 ή ο Γ. Χουλιαράκης να έχει έχει μιλήσει για άρση τους το δεύτερο εξάμηνο του 2016, όμως φαίνεται πως η αλήθεια είναι διαφορετική.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Πρώτο Θέμα», κρίσιµη συνθήκη για να αναπνεύσει το τραπεζικό σύστηµα, άρα και να αρθούν οι περιορισµοί στις κινήσεις κεφαλαίων, είναι η διευθέτηση των κόκκινων δανείων.
Όταν λοιπόν μέχρι και τον Φεβρουάριο θα έχουµε συζητήσεις και αντεγκλήσεις αναφορικά µε τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηµατικών δανείων – και, σύµφωνα µε τη γνώµη πολλών, των πλέον κρίσιµων για την πορεία της αγοράς -, τότε η άρση των capital controls δεν µπορεί να συντελεστεί τόσο σύντοµα.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας όμως δίνει και άλλη μια σημαντική πληροφορία, σχετική με το θέμα. Ότι ο επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων της Κοµισιόν Πιερ Μοσκοβισί στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα είχε ξεκαθαρίσει πως οι κεφαλαιακοί περιορισµοί θα αρθούν πιθανότατα στα µέσα του 2017, µε εγγύτερη ηµεροµηνία την άνοιξη του έτους.
Τη διαπίστωση αυτή την είχε κάνει τόσο στον πρωθυπουργό όσο και σε οµάδα πολυεθνικών µάνατζερ που διαχειρίζονται γαλλικές πολυεθνικές στη χώρα µας.
– Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί στους κυβερνητικούς κύκλους φαίνεται ότι τελικά και η Ελλάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου η οποία είχε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για δυο και πλέον χρόνια.
Η αύξηση του ορίου ανάληψης
Πριν από λίγες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε μια κίνηση μεγαλύτερης χαλάρωσης των capital controls. Η ελληνική πλευρά μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θεωρούσε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον θωρακισμένο και σε θέση να αντέξει μια νέα χαλάρωση των capital controls.
Έτσι, η κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε από τους δανειστές και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μια αύξηση στο όριο ανάληψης, προκειμένου να ανέβει από τα 420 ευρώ την εβδομάδα που είναι σήμερα, στα 560. Να έχει δηλαδή τη δυνατότητα ο πολίτης να σηκώνει 140 ευρώ περισσότερα την εβδομάδα σε σχέση με το ποσό που μπορεί να σηκώσει σήμερα.
Όμως δεν έχει …κλειδώσει ακόμα η αύξηση του ημερησίου ορίου, όπως βγήκε προς τα έξω.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με απόλυτο τρόπο ότι η πλευρά των δανειστών δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης και λένε να μην βιαζόμαστε και πολύ.
Σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει πως απόφαση για αύξηση του ημερήσιου ορίου ανάληψης θα αυτές τις μέρες, όπως ακούστηκε.
Αν η απόφαση παρθεί, θα πάμε στα 560 ευρώ τους επόμενους μήνες του 2016 και όχι νωρίτερα, αναφέρεται από οικονομικού κύκλους.