Άμεση ψήφιση των προαπαιτούμενων ζητάνε οι δανειστές στο τραπέζι του Eurogroup το οποίο πλέον οδεύει προς την ολοκλήρωση του, ενώ πιέζουν για κάποια περαιτέρω σκληρά μέτρα και συγκεκριμενοποίηση των υπαρχόντων.
– Το βασικό θέμα – πρόβλημα τους, όπως ήδη το διατύπωσαν είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα.
Εκφράστηκε αμφισβήτηση της ικανότητας και της προθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, ακόμα και αυτές που η ίδια έχει συμπεριλάβει στην πρότασή της.
– Επίσης, ζητείται μετ’ επιτάσεως από την Αθήνα να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις της και να είναι μέρος ενός δεσμευτικού action plan το οποίο θα πρέπει να είναι ήδη σε τροχιά υλοποίησης. “Δηλαδή αύριο θα έπρεπε ήδη να ψηφίζονταν κάποια πράγματα”, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων στο Eurogroup.
* * * Έχει ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ η σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος που πλέον αναμένεται
ΝΕΟΤΕΡΑ
Διακόπηκε το Eurogroup – Θα συνεχιστεί αύριο
Οι εταίροι, κυρίως οι Γερμανοί, απαιτούν βελτίωση των προτάσεων και αφήνουν να αιωρείται η απειλή ενός Grexit – Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η Ελλάδα προτείνει πολύ λίγα, πολύ αργά –Συνεχής επικοινωνία Τσακαλώτου – Τσίπρα – Λαγκάρντ: Ελπίζω ότι θα υπάρξει πρόοδος – Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης – Με έξι νομοσχέδια θα «ξεκλειδώσει» η Αθήνα την εμπιστοσύνη των εταίρων.
Πού βλέπουν κενά και σε ποια σημεία ζητούν περισσότερες παρεμβάσεις
Οι Θεσμοί λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Αθήνα έχει προσεγγίσει τους στόχους τους ως το τέλος Ιουνίου σε αποφασιστικούς τομείς.
«Η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει κάποιες διαφοροποιήσεις με πριν», τονίζει η έκθεση.
Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ οι Θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης «στα περισσότερα νησιά» ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.
Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό οι θεσμοί βλέπουν «σημαντικούς κινδύνους» έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Επίσης τονίζουν ότι «η Αθήνα πρέπει να επιλέξει καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Συνολικά η αποτίμηση των θεσμών αναγνωρίζει ότι «υπάρχουν πολλά πιθανά κενά στην ελληνική πρόταση».
Σημειώνουν ότι «πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη αλληλοκατανόηση του περιεχομένου αλλά και του χρόνου επιβολής των μέτρων απ’ τις Αρχές ώστε να υπάρχει σαφής θέση πάνω στην οποία θα συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα του ESM».
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, πλην του συνταξιοδοτικού, γίνεται ρητή αναφορά σταεργασιακά, την αγορά ενέργειας και την αγορά υπηρεσιών.
Τα αναγκαία μέτρα που βασίζονται σε συστάσεις των θεσμών θα πρέπει να γίνουν άμεσα νόμος προκειμένου «να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη», υπογραμμίζει το πόρισμα. Ωστόσο πριν περάσουν απ’ την ελληνική Βουλή θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έπειτα από «στενή συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τους Θεσμούς», καταλήγει η εισήγηση των θεσμών στο Eurogroup.