Μέσα στην όλη ΤΡΑΓΙΚΟΤΑΤΗ κατάσταση παραμένει από κάποιους στο επίκεντρο δημοσίων τοποθετήσεων για το φλέγον αυτό θέμα, η πρόταση λειτουργίας του δεματοποιητή. Τον οποίο η παράταξη της μείζονας αντιπολίτευσης (αλλά και τα στελέχη της προηγούμενης ανύπαρκτης δημοτικής αρχής που έχουν ενσωματωθεί σε αυτήν) χαρακτηρίζουν σαν “την πιο συμφέρουσα λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο δήμο Πύργου”…
Τον δεματοποιητή του δήμου Πύργου, ο οποίος όπως είναι γνωστό παραμένει στο «Ποτόκι»
όπως επίσης παραμένουν εκεί και οι περίπου 90.000 τόνοι(!) διαλυμένων συσκευασιών απορριμμάτων…
Κι έχοντας δημιουργήσει την απαράδεκτη, κι εκεί, κατάσταση, που καταστρατηγεί πλήρως κάθε διάταξη και έννοια περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Αλλά και δημιουργώντας ένα μόνιμο κίνδυνο απειλής για τους κατοίκους της πόλης του Πύργου κι ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής, αφού βάσει των πολλών προειδοποιήσεων της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ο κίνδυνος ανάφλεξης είναι μεγάλος, και οι παρενέργειες σε μια τέτοια περίπτωση τρομακτικές! Παρενέργειες, που θα επέβαλαν ακόμα και την εκκένωση της πόλης του Πύργου και των γύρω περιοχών!!!
Σημειωτέον κι ότι, η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν υποχρεωμένη να δημιουργήσει εγκατάσταση πυρασφάλειας, κόστους τουλάχιστον 213.500 ΕΥΡΩ (σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 9/2015 μελέτη πυρασφάλειας που συνέταξε η παρούσα δημοτική αρχή), και όμως η πρηογούμενη δημοτική αρχή παράνομα, ουδέποτε το έπραξε!
Να μην ξεχνιέται επίσης κι ότι: Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 3745/17-9-2010 έκθεση αυτοψίας των επιθεωρητών περιβάλλοντος Νοτίου Ελλάδας, οι μπάλες απορριμμάτων στο «ΠΟΤΟΚΙ» δεματοποιούνταν 62 φορές περισσότερο (!!!;;;) από το ελάχιστο όριο των έξι (6) περιτυλίξεων που προέβλεπαν οι προδιαγραφές της άδειας λειτουργίας. Δηλαδή 95.000 μπάλες επί 62 στρώσεις παραπάνω = 5.890.000 υπεράριθμες στρώσεις (!!!).
Απομένει πράγματι λοιπόν στις εισαγγελικές αρχές να διαπιστώσουν (μεταξύ άλλων) εάν για τις 62 υπεράριθμες στρώσεις ανά τόνο απορριμμάτων, είχε ληφθεί νόμιμη απόφαση οργάνου του Δήμου, καθώς και το κόστος της κάθε στρώσης…
Γενικότερα, όποιος υποστηρίζει μόνο τη λύση της δεματοποίησης, θα πρέπει να έχει υπόψη του ΚΑΙ τα ως τώρα προαναφερόμενα.
Με βασικό το να προτείνει και πως θα διαχειριστούν οι περίπου 90.000 τόνοι απορριμμάτων που είναι ήδη συσσωρευμένοι στο «Ποτόκι»…
Και συνεχίζουμε:
Το κόστος και η χρήση του δεματοποιητή
Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέγησαν, αυτή τη στιγμή η δεματοποίηση από τον εργολάβο για το δήμο Ήλιδας στα Κονιδέϊκα, κοστίζει 45 ευρώ ανα τόνο (συν ΦΠΑ).
Από κει και πέρα, εφόσον ο δήμος Πύργου επιλέξει να κάνει δεματοποίηση (έστω εκεί και με εκείνο το δεματοποιητή ή εν τέλει με τον δικό του) θα πρέπει να διαμορφώσει και τον χώρο 30 στρεμμάτων στα Βυτινέϊκα.
Αναφερόμαστε στο χώρο αυτόν ως παράδειγμα, αφού η νυν δημοτική αρχή εδώ και μερικούς μήνες έχει εκδώσει άδεια εγκατάστασης στα «Γουλίσματα» Βυτινεϊκων (έχει πει ότι το έκανε, αποκλειστικά και μόνο για να διαθέτει μια έσχατη εναλλακτική λύση σε περίπτωση …αδιεξόδου, και γενικότερα, ουδέποτε τον έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής).
Με βάση αυτήν, στο συγκεκριμένο χώρο μπορούν να «φιλοξενηθούν» 16.830 μπάλες που συνολικά θα ζυγίζουν περίπου 25.000 τόνους (κάθε μπάλα υπολογίζεται να ζυγίζει 1,5 τόνο περίπου).
Η εγκατάσταση δεματοποιητή θα στοίχιζε σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 23/2013 εγκεκριμένη μελέτη το ποσό των 75.000 ευρώ, ενώ η δαπάνη κατασκευής των απαιτούμενων εγκαταστάσεων για την υποδοχή των δεμάτων σύφωνα με την υπ’ αριθμ. 15/2015 εγκεκριμένη μελέτη προσδιορίστηκε στο ποσό των 500.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της απαραίτητης εγκατάστασης πυρασφάλειας.
Και παράλληλα, ο Δήμος θα ήταν υποχρεωμένος και για τη μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων εντός σύντομου χρονικού διαστήματος (τριών μηνών κατά τις διατάξεις), μια πρόσθετη δηλαδή δαπάνη. Πέραν των 575.000 ευρώ που προαναφέρθηκαν.
Αν η δεματοποίηση γίνει στα Κονιδέϊκα, τότε στα έξοδα προστίθεται και το ποσό, πρώτα για τη μεταφορά στο δεματοποιητή εκεί, κι έπειτα και στο χώρο εναπόθεσης.
Κι ακολούθως θα υπάρξει και η μετέπειτα δαπάνη για την απομάκρυνση των μπαλών, με προορισμό την προβλεπόμενη εγκατάσταση στην Τριανταφυλλιά, όταν (και αν) αυτή γίνει…
Κι ακόμα:
* Η πραγματικότητα ουσιαστικά είναι πως η εν λόγω μέθοδος δεν αποτελεί «λύση» διαχείρισης, όπως εσφαλμένα επιμένουν οι θιασώτες της, αλλά ανέκαθεν αποτελούσε, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μέθοδο προσωρινής αποθήκευσης, έτσι ώστε, μετά από τρεις μήνες να επιβάλλεται η μεταφορά τους σε νόμιμο ΧΥΤΑ, όπως προέβλεπε άλλωστε η προηγούμενη άδεια λειτουργίας δεματοποιητή στο Δήμο Πύργου. Άδεια η οποία έληξε το 2012 εξαιτίας της παραβίασης των όρων της από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
Ήδη άλλωστε περιγράψαμε ότι, σε κάθε περίπτωση, όχι μόνο δεν αποφεύγεις τη δαπάνη της μεταφοράς, αλλά επιβαρύνεσαι και με την δαπάνη της δεματοποίησης.
* Για το αν το Υπουργείο Περιβάλλοντος προκρίνει την δεματοποίηση, το υπ’ αριθμ. 2766/21-8-2015 έγγραφό του στο Δήμο όπου αναφέρει ότι: «Σύμφωνα με τον νέο αναθεωρημένο ΕΣΔΑ που είναι σε ισχύ δεν προβλέπεται η χρήση δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων»!
Οπότε, έχουμε … θέμα (κι) εδώ!
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμη δεν έχει χορηγηθεί άδεια λειτουργίας του δεματοποιητή στον Δήμο Ήλιδας!
* * * Τέλος, εκ των πολύ βασικών και το ότι ο δεματοποιητής έχει συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές, διαχείρισης ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ (κι όχι πολύ μεγάλου) όγκου απορριμμάτων!
Γι’ αυτό και χάλαγε συνεχώς από ένα σημείο και μετά ο δεματοποιητής του δήμου Πύργου όταν λειτουργούσε!
Γι’ αυτό και ήδη έχει αρχίσει και χαλάει, εμφανίζοντας βλάβες, και αυτός του δήμου Ήλιδας! Που δηλαδή να αρχίσει να δεματοποιεί και των άλλων δήμων…
Το συνεχιζόμενο δράμα μας και οι … μη “λύσεις”
Όλα τα παραπάνω ισχύουν. Είναι συγκεκριμένα, και βέβαια καταλαβαίνει κανείς ότι είναι και αποτρεπτικά. Πιθανότατα λοιπόν, λειτουργεί αποπροσανατολιστικά το να εμφανίζεται ως η μοναδική άλλη λύση (για το σημερινό, κακουργηματικών ευθυνών, χάλι…) ο δεματοποιητής.
Για τον οποίο, δεν στεκόμαστε (ακόμα) περισσότερο στη σκοτεινή ιστορία της αγοράς του με εικονικά τιμολόγια, όπως το ίδιο το ΣΔΟΕ αναφέρει.
Άλλωστε, αν συνέφερε, θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμα κι αν είχε γίνει η αγορα του κατ’ αυτό τον τρόπο. Άλλο το ένα, κι άλλο το …άλλο. Απλά, από ότι φαίνεται, δεν συμφέρει.
* * * Απέναντι στη θλιβερή και τρομερή πραγματικότητα μιας ΠΥΡΟΔΟΤΗΜΕΝΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ, η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ – σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ και ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ όπως η δική μας – είναι αυτή (και έχουμε αναφερθεί εδώ και πολλούς μήνες, γιατί άλλωστε ξέραμε πως θα εξελιχθεί το …έργο):
Απόφαση εδώ και τώρα για να βγουν τα σκουπίδια εκτός πόλης και δημ. διαμερισμάτων!!! ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ – ΕΔΩ – http://www.iliaoikonomia.gr/%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%BF/
* Το ΔΡΑΜΑ μας συνεχίζεται επειδή ΔΕΝ έχει γίνει το παραπάνω. Και δυστυχώς, θα συνεχίζεται όσο ΔΕΝ γίνεται αυτό!!!
Ούτε βέβαια θα αλλάξει τίποτα, αν μαζέψουν αυτές τις μέρες μόνο μερικά, αφού κι αυτό θα είναι πάλι μόνο για λίγο καιρό, κι από λίγα μόνο σημεία…