Ανοιχτό το θέμα της προστασίας των «κόκκινων» δανείων – Χάσμα για το ύψος του αφορολόγητου – «Φύλο συκής» για να περάσουν τα μέτρα αναζητεί η κυβέρνηση
Η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης έφτασε, αφού η κυβέρνηση θα επιχειρήσει στα “Washington Group” να πετύχει ό,τι δεν πέτυχε στα Hilton Group: μια συμφωνία στις επαφές με την Κριστιν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (ή και αυτών μεταξύ τους) μήπως γλιτώσει κάτι στα τρία ανοικτά μέτωπα (νέους φόρους – συντάξεις – κόκκινα δάνεια) βάζοντάς τα και αυτά στο συνολικό παζάρι για την ελάφρυνση του χρέους και την συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.
Μετά από επτά ώρες διαπραγματεύσεων, που τελείωσαν στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, οι κ.κ.Τσακαλώτος, Σταθάκης και Κατρούγκαλος συμφώνησαν να διακοπούν οι συζητήσεις στην Αθήνα. Επί μία ώρα χθες, λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα που τέλειωσαν και έφυγαν τα τεχνικά κλιμάκια, οι υπουργοί προσπαθούσαν να πείσουν τους ξένους απεσταλμένους ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να δεχθεί να χάσει και στα τρία μέτωπα, χωρίς τουλάχιστον ένα «φύλλο συκής» που να της δίνει ένα άλλοθι για να δεχτεί τα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί.
Κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν ότι τις τελευταίες δέκα μέρες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, όπως δήλωσε ο κύριος Τσακαλώτος και αναμένεται να τονίσουν και οι θεσμοί σε σχετική ανακοίνωση. Πράγματι, τα κείμενα που ετοιμάσανε ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ είναι κατά τουλάχιστον 95% όλα συμφωνημένα, ακόμα και ο κατάλογος των φορολογικών μέτρων. Στα πιο κρίσιμα ζητήματα όμως το χάσμα παρέμενε αγεφύρωτο, καθιστώντας άσκοπη κάθε περαιτέρω συζήτηση:
– Το ΔΝΤ επιμένει στην πρόβλεψη ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το 2017 και 2018 στο 1,5% και δεν φτάνει ποτέ στο 3,5% όπως εκτιμά η κυβέρνηση και κάνει δεκτό η «Ευρωπαϊκή Τρόικα».
– Στα φορολογικά, το ΔΝΤ επιμένει ότι για να βγουν τα νούμερα, χρειάζονται να μην υπάρχει αφορολόγητο πάνω από 8.182 ευρώ (με έκπτωση φόρου 1800 αντί 2.100 ευρώ σήμερα ή 2.000 που έχει προτείνει η κυβέρνηση και σημαίνει αφορολ΄γητο για μισθωτούς-συνταξιούχους στα 9.100 ευρώ). Δεν καταγράφεται όμως αύξηση ΦΠΑ στην ΔΕΗ, ούτε δέχονται οι δανειστές τις αυξήσεις στα τσιγάρα.
– Στις συντάξεις, η κυβέρνηση δεν δέχεται να ξεκινήσουν οι περικοπές από τα 1.300 ευρώ, χωρίς τουλάχιστον να κάνουν κάποιες άλλες υποχωρήσεις οι δανειστές, είτε δεχόμενοι μεγαλύτερες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, είτε σε άλλο πεδίο (πχ στα κόκκινα δάνεια). Στο τραπέζι έχει μπει και πρόβλεψη για μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση του ΕΚΑΣ από το 2017 (πριν την πλήρη κατάργησή του το 2019).
– Στα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά για κατάργηση της προστασίας (εξαίρεσης) των στεγαστιών δανείων μετά τον Δεκέμβριο του 2016. Αντί δηλαδή για τρία χρόνια εξαίρεσης που ζητούσε η κυβέρνηση, ή τουλάχιστον για 1-2 χρόνια που δεχόταν ως συμβιβαστική πρόταση, στο τελικό κείμενο συμφωνίας που έμεινε ανυπόγραφο στο τραπέζι προβλέπεται κατάργηση από το Δεκέμβριο φέτος κιόλας –δηλαδή παράταση μόλις 7-8 μηνών.
Τι μπορεί να αποφύγει από όλα αυτά η κυβέρνηση; Θα φανεί στο παζάρι της Ουάσιγκτον, το Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου. Η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ θα συζητήσει με τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εκπροσώπους τι από όλα αυτά μπορεί στο τέλος να γλιτώσει η Ελλάδα, υπό τον όρο όμως ότι και οι Ευρωπαίοι θα αναλάβουν να εγγυηθούν πως θα ελαφρύνουν όσο χρειάζεται το ελληνικό χρέος. Έτσι ανοίγει και η συζήτηση για το χρέος, μαζί με το παζάρι για τη συμμετοχή και το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό Μνημόνιο (αν δηλαδή θα δώσει και χρήματα ή θα παραμείνει σαν τεχνικός σύμβουλος).
Αν η κυβέρνηση επιστρέψει την Δευτέρα με μια συμφωνία για λιγότερο σκληρά μέτρα και εγγυήσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι συζητήσεις θα επαναληφθούν στην Αθήνα.
– Το ιδανικό σενάριο προβλέπει στις τέσσερις ημέρες στην Ουάσινγκτον να συμφωνήσουν, έως την άλλην Πέμπτη, πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Με αυτήν στα χέρια το Eurogroup θα εγκρίνει την χορήγηση των δόσεων.
– Το εναλλακτικό σενάριο είναι, αν στην Ουάσιγκτον μπει και η παράμετρος «ελάφρυνση χρέους» , ως τις 21 Απριλίου να μην υπάρχουν προϋποθέσεις συμφωνίας, αλλά στις 22 Απριλίου το Eurogroup να δεσμευτεί να ξεκινήσουν οι κυβερνήσεις διαδικασίες για το χρέος. Τότε θα απαιτηθεί και έκτακτο Eurogroup μετά το Ελληνικό Πάσχα για την Ελλάδα, στις 29 Απριλίου πιθανότατα, ώστε να διαπιστωθεί αν όλα βαίνουν καλώς, ψηγίζοντας προαπαιτούμενα μέτρα στην Ελλάδα και προωθώντας την συζήτηση για το χρέος, όπως αξιώνει το ΔΝΤ.
– Το κακό σενάριο είναι να μην υπάρξει η συμφωνία που δεν ήρθε χθες, ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στις 22 Απριλίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει οικονομική ασφυξία για τη χώρα μας.
Ο κίνδυνος αυτός βάρυνε ιδιαίτερα στις συζητήσεις με τους δανειστές, που χθες κινήθηκαν σε υψηλούς τόνους, στο κλίμα των δηλώσεων Τσίπρα που απάντησε εμμέσως στις δηλώσεις περι μη έναρξης συζητήσεων για το χρέος, λέγοντας πως «όσοι δεν θέλουν συζήτηση για το χρέος εμποδίζουν την αξιολόγηση».
Η ομάδα της κυρίας Βελκουλέσκου πάντως αναχωρεί σήμερα το πρωί από την Αθήνα, οι ευρωπαίοι το απόγευμα, την Τετάρτη ο κύριος Σταθάκης, ενώ ο κ.Τσακαλώτος και η ελληνική αποστολή πετάνε την Πέμπτη για Ουάσιγκτον.
Protothema.gr