Συνάντηση πραγματοποιηθηκε στις 15/03/2015 στα Γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων και Λαχανικών «Η ΥΡΜΙΝΗ», με τον βουλευτη του Συριζα Γερασιμο Μπαλαουρα τους εκπροσωπους των Παραγωγών:
– Κυριαζή Φωτίου, Προέδρου ΑΣ «Η ΥΡΜΙΝΗ»
– Γούργαρη Ανδρέα, Αντιπροέδρου ΑΣ «Η ΥΡΜΙΝΗ»
– Κόττη Σωτηρίου, Μέλους ΑΣ «Η ΗΛΙΔΑ»
– Κυριαζή Γεωργίου, Γεωπόνου, Μέλους ΑΣ «Η ΥΡΜΙΝΗ»
– Αρβανίτη Θεοδώρου, Γεωπόνου, Επιβλέποντα ΑΣ «Η ΥΡΜΙΝΗ» και ΑΣ «Η ΗΛΙΔΑ»
Από τον κλάδο των Συσκευαστών, ο κύριος Λαϊνάς Παναγιώτης, Γεωπόνος,Δημοτικος Σύμβουλος και Πρόεδρος της GEOPLANTΑΕΕΓΕ,
Και παρουσια Εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συγκεκριμενα του Δημάρχου Ανδραβιδας –κυλληνης , κου Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ, του Αντιδημάρχου Προγραμματισμού & Ανάπτυξης κου Μίγκου Ανδρέα καθώς και του Δημοτικου Συμβούλου κου Ανδρεα Χαμουζα,
Στον βουλευτη και τους παρισταμενους αυτοδιοικητικους τεθηκαν ζητήματα που αφορούν την καλλιέργεια της Φράουλας και συγκεκριμένα:
=> Το μεγάλο ζήτημα του Ρωσικού Εμπάργκο και η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί ώστε να ανοίξει και πάλι αυτή η αγορά. Η φράουλα είναι ένα από τα βασικά νωπά αγροτικά προϊόντα που εξάγει ο Δημος με το 70% των συνολικών εξαγωγών φράουλας να απευθύνονται στη Ρωσική Ομοσπονδία, αγορά στην οποία η χώρα μας αποτελούσε την πρώτη εξαγωγική δύναμη φράουλας προς την Ρωσία από όλες τις χώρες της Ε.Ε.. Ζητηθηκε να ερθει το θεμα προς διαβούλευση με τις Ρωσικές αρχές, έτσι ώστε η χώρα μας να διατηρήσει την αγορά που έχει κατακτήσει, πριν αυτή ολοκληρωτικά χαθεί προς όφελος των ανταγωνιστών μας, δηλαδή της Τουρκίας και της Αιγύπτου
=> Το ζήτημα του αποκλεισμού μας από τις αποζημιώσεις εξαιτίας του Ρωσικού Εμπάργκο. Ως αιτιολόγηση του αποκλεισμού των παραγωγων φραουλας από τις αποζημιώσεις εξισορρόπησης της ζημίας του εμπάργκο, αναφέρουν πως όταν αυτό πραγματοποιήθηκε (Αύγουστος 2014), οι παραγωγοί Φράουλας δεν είχαν ακόμα ξεκινήσει την καλλιέργειά τους, οπότε θα μπορούσαν να την αποφύγουν και να μην καλλιεργήσουν. Σε αυτό το θεμα κατατεθηκαν αναλυτικα οι ενστασεις των παραγωγων και ζητηθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο όπως προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενταχθούν και οι παραγωγοί της Φράουλας προς αποζημίωση.
=> Το Εργασιακό Ζήτημα με τους Εργάτες Γης, κυρίως από το Μπαγκλαντες, χωρίς νομιμοποίηση.Ήδη από το 2007 και το 2009 αλλά και με το πρόσφατο θλιβερό γεγονός του Απριλίου του 2013, έχει ζητηθει, Νομιμοποίηση, έστω και προσωρινή 3 μηνών με δυνατότητα ανανέωσης των εργατών γης που επιθυμούν και θέλουν να εργαστούν στη Γεωργική Δραστηριότητα. Είναι λυπηρό να βάλλονται οι παραγωγοί της Μανολάδας αλλά και ολόκληρης της περιοχή ως εγκληματίες, την ώρα που σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ασκούν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα και παράλληλα να θεωρούνται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης «δουλέμποροι» όταν από το πρώην κατάστημα της ΑΤΕ (νυν Πειραιώς) στη Βάρδα, εκτιμαται πως 30 με 40 εκατομμύρια ευρώ εμβάζονται ετησίως προς το Μπαγκλαντες ως αμοιβές για την εργασία των εργατών γης, χωρίς φυσικά το Κράτος να εισπράττει το παραμικρό για την ασφάλιση αυτών των ανθρώπων.
=> Ως προς τα καταλύματα των εργατών γης. Ο νόμος βοηθά τους παραγωγούς να εγκαταστήσουν καταλύματα χαμηλού κόστους, εφόσον φυσικά έχει προηγηθεί η νομιμοποίηση των εργατών γης.Απλα ζητηθηκε η τροποποίηση στην μέγιστη καλυπτόμενη επιφάνεια από 1% σε 5% τουλάχιστον.
=> Η Ανάπτυξη υποδομών στο Αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Όταν οι βασικοί ανταγωνιστές , δηλαδή η Αίγυπτος και η Τουρκία και παράλληλα όλες οι προηγμένες χώρες του κόσμου χρησιμοποιούν τις αερομεταφορές για την μεταφορά των αγροτικών τους προϊόντων, εμείς στην Ηλεία, με τόσες δυναμικές καλλιέργειες, με προϊόντα που στην πλειοψηφία τους είναι εξαγώγιμα και παράλληλα με ένα σημαντικό αεροδρόμιο, να μην μπορούμε να αναπτύξουμε τις απαραίτητες υποδομές.. Για τον λόγο αυτό ζητηθηκε η εξέλιξη του αεροδρομίου της Ανδραβίδας, εκτός από Στρατιωτικό να αποτελεί και εμπορικό.