Μαραθώνιο σε ρυθμούς… σπριντ κάνει η κυβέρνηση προκειμένου στο καθοριστικό eurogroup της 9ης Μαΐου να υπάρξει συμφωνία και να μπει τέλος στην οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα.
Από το Μαξίμου δεν κρύβουν την προσδοκία τους για ένα θετικό φινάλε, ώστε να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες με άγνωστη κατάληξη και στα ‘όπλα’ τους περιλαμβάνονται τα στοιχεία της Eurostat (σήμερα αναμένονται οι εκτιμήσεις για τα έτη 2016-2017).
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η τελική έκβαση των συνομιλιών, αφού το ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του αξιώνοντας να ληφθούν προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ. Το αποτέλεσμα, είναι στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» να καταγράφεται έντονη αμηχανία. Όλοι εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το τι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους παραδέχονται πως «τα πάντα είναι στον αέρα».
«Πυρετός» διαβουλεύσεων για συμφωνία
Έγκυρες πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν πως το τελευταίο εικοσιτετράωρο, -παρά τον εορταστικό χαρακτήρα των ημερών, υπήρξε στο παρασκήνιο μεγάλη κινητικότητα. Αθήνα και δανειστές είναι σε ‘ανοικτή γραμμή’, ανταλλάσσοντας στοιχεία . Είναι γνωστό άλλωστε ότι πέρα από το οικονομικό επιτελείο, εμπλέκονται πλέον σε αυτό το στάδιο της διαπραγμάτευσης και οι νομικοί σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα.
Κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο επιστρέφουν σε ρυθμούς καθημερινότητας, καθώς οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται και η κλεψύδρα «αδειάζει» επικίνδυνα, ενώ ο κ. Τσίπρας δεν έχει σταματήσει να διατηρεί ανοικτούς διαύλους με Ευρωπαίους αξιωματούχους και όχι μόνο. Πολλές δε, θα είναι οι συσκέψεις που θα έχει εντός της ημέρας.
«Πρέπει κάποιος να κάνει πίσω..»
Την ίδια ώρα, κυβερνητικός παράγοντας διαμηνύει ότι καταβάλλονται προσπάθειες στην κατεύθυνση να βρεθεί μία φόρμουλα, διαμηνύοντας όμως ότι «εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μέτρα, γιατί πολύ απλά δεν περνάνε».
Σε ό,τι αφορά στο «δημοσιονομικό φρένο» μέσω του μηχανισμού που έχει προτείνει η Αθήνα και που θα μπαίνει σε εφαρμογή με το που καταγράφονται αποκλίσεις, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι «θα γίνονται οριζόντιες περικοπές από παντού». Και πάλι όμως, με δεδομένη την άρνηση του Ταμείο, η ίδια πηγή επιμένει ότι «αν δεν κάνει κάποιος ένα βήμα πίσω, δεν θα μπορέσει να βρεθεί ισορροπία».
Πικρό ποτήρι για τους βουλευτές
Αντίστροφα όμως μετράει ο χρόνος και για τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, αφού οι βουλευτές της κυβέρνησης θα κληθούν να «βάλουν πλάτη» στο πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δις ευρώ. Και μπορεί από το Μαξίμου να θυμίζουν ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν γνωστή προεκλογικά, ωστόσο κανείς δεν βρίσκεται σε ευχάριστη θέση με την κατακραυγή των πολιτών να διογκώνεται καθημερινά.
Πηγή:| iefimerida.gr