Τα 55 χρόνια ύπαρξης(!!!) έκλεισε πλέον ο Σ.Φ. Πανηλειακού, που με βεβαιότητα αλλά και συγκεκριμένα επίσημα στοιχεία αποτελεί σίγουρα έναν από τους πρώτους οργανωμένους συνδέσμους φιλάθλων ομάδας σε όλη την Ελλάδα!
Ο πρώτος οργανωμένος σύνδεσμος φιλάθλων Πανηλειακού επισημοποιήθηκε από τις αρχές κιόλας του 1961!!! Κι όπως παρουσιάζεται και σε σχετικό δημοσίευμα στις 14/01/1961 (”Η Νομαρχιακή επιτροπή Ηλείας ενέκρινε την ίδρυση Συνδέσμου Φιλάθλων του Πανηλειακού”) στην εφημερίδα ΑΥΓΗ Πύργου – Φωτό 1.
Με την ομάδα του Πανηλειακού υπενθυμίζεται να έχει ιδρυθεί το 1957.
* * * Ήδη στα μέσα της δεκαετίας του 1960 στην υποστήριξη της ομάδας θα πρωταγωνιστήσουν οι οργανωμένοι οπαδοί της ”Μικρής κερκίδας”, οι οποίοι μάλιστα είχαν τυπώσει μπλούζες της μικρής κερκίδας στο τότε γήπεδο όπως ήταν, φορούσαν κασκόλ και φώναζαν συνθήματα (ΦΩΤΟ 2 και ΦΩΤΟ 3)!!!
Ήταν δηλαδή κατά μια έννοια της εποχής οι πρώτοι ”φανατικοί – ultras” της ομάδας.
Μεγάλες ήδη οι παρουσίες των φιλάθλων, όχι μόνο στον Πύργο, αλλά και εκτός έδρας. Από τα μέσα ήδη της δεκαετίας του ’60,όπως προαναφέραμε, καθώς κι έπειτα.
Χαρακτηριστικά, δύο από τις μεγαλύτερες εξορμήσεις των φιλάθλων του Πανηλειακού, που έχουν μείνει και ιστορικές, αποτελούν :
– ο αγώνας στο Άργος στις 17/05/1970 κόντρα στην ομάδα του Παναργειακού, όταν 2 αμαξοστοιχίες με 20 βαγόνια, εκατοντάδες αυτοκίνητα καθώς και λεωφορεία μετέφεραν περίπου 6.000 Πυργιώτες στην πρωτεύουσα της Αργολίδας!
– ο αγώνας μπαράζ στις 12/07/1970 στο ουδέτερο γήπεδο στο Αιγάλεω, στον αγώνα κόντρα στην ομάδα του Άρη Αγίου Κωνσταντίνου, όπου σύμφωνα και με τον τύπο της Φθιώτιδας από τους συνολικά 10.000 θεατές που παρακολούθησαν τον αγώνα οι 8.000 ήταν Πυργιώτες!
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 θα κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα πανό και σημαίες.
Το 1982 νεαροί τότε, θα συγκροτήσουν πυρήνα στην Θύρα 3 του σταδίου Πύργου. Έκτοτε θα αναρτούν και σχετικό πανό το οποίο έγραφε “Πανηλειακός Θύρα 3” ακολουθώντας έτσι τα ελληνικά οπαδικά πρότυπα που ήθελαν τους οπαδούς να ονομάζουν τους πυρήνες τους σύμφωνα με την θύρα στην οποία έβλεπαν τους αγώνες. Επίσης τα πρώτα καπνογόνα θα κάνουν την εμφάνισή τους την περίοδο αυτήν και το τύμπανο θα δίνει τον ρυθμό για τα συνθήματα.
Συνεχίζονται και οι μεγάλες παρουσίες, όπως χαρακτηριστικά κάποιες:
– στον αγώνα στις 21/03/1982 του Πανηλειακού κόντρα στην ομάδα του Πανναυπλιακού πάνω από 1.000 φίλοι της ομάδας ακολούθησαν την ομάδα στο Ναύπλιο,
– ενώ στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής στις 16/05/1982 κόντρα στην ομάδα του Πέλοπα Κιάτου στο ουδέτερο γήπεδο του Βέλου 3.000 Πανηλειακοί συνόδεψαν την ομάδα.
* * * Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 κι ως τις αρχές περίπου της δεκαετίας του ’90 ο πάντα επισημοποιημένος (και με καταστατικό επικυρωμένο από το Πρωτοδικείο, κ.τ.λ.) Σύνδεσμος Φιλάθλων Πανηλειακού στεγάστηκε στα γραφεία στον Πύργο επί της οδού Μιαούλη, στην πολυκατοικία με είσοδο στη στοά.
Ακολουθώντας και διανθίζοντας με τον δικό του έντονο και χαρακτηριστικό τρόπο όλη την πορεία αναγέννησης τότε του Πανηλειακού επί εισόδου Σάκη Σταυρόπουλου από την Α’ Τοπική κατηγορία και τις μεγάλες ανόδους που ακολούθησαν ως και την Α’ Εθνική (Παύλος Καββαθάς, Γιάννης Αθανασόπουλος “Βαλέσα”, Τρίγκας, και πάρα πολλοί άλλοι).
Με λειτουργία γραφείων στη συνέχεια, για ένα διάστημα και στην οδό Λετρίνων (“πολυκατοικία Τζέμου” – στις αρχές της δεκαετίας ’90 κι ως την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία), και με κάποια ακόμα δραστήρια άτομα να προωθούν τη λειτουργία, καθώς και με εκατοντάδες ενεργά μέλη!!
Φωτό 3,4,5,6,7
Η παρουσία και εντός και εκτός ήταν πολύ μεγάλη (χιλιάδες κόσμου στα ματς με την ΠΑΕ Πύργου στην Α’ Τοπική, σχεδόν 3.000 κόσμου την επόμενη σεζόν στο Στάδιο Πάτρας με το Πάτραι, κ.τ.λ.). Ενώ αξίζει να σημειωθεί χαρακτηριστικά ότι την περίοδο 1989-90 ο κόσμος του Πανηλειακού είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο ρεκόρ, όταν στη “μικρή” Δ’ Εθνική, είχαν συνολικά κοπεί 48.623 εισιτήρια επίσημα καταγεγραμμένα, στα εντός έδρας παιχνίδια, κάνοντας έτσι τον Πανηλειακό να ξεπεράσει στο σχετικό πίνακα τα σωματεία Β’, Γ’ και Δ’ Εθνικής και ξεπερνώντας ακόμα και 3 ομάδες Α’ Εθνικής, εκείνης της σεζόν.
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από το αξέχαστο ματς με το Πάτραι στον Πύργο (ένα κομμάτι της εξέδρας οργανωμένων – Φωτό 3)
* * * Το 1996 τη σκυτάλη πήρε ομάδα νεαρότερων, και κινητήριο μοχλό τον Σάκη “underground”, με στεγασμένο χώρο σε αίθουσα στο Στάδιο (κι έπειτα για κάποιο διάστημα πάνω από τον κινηματογράφο “Ορφέα”). Χρησιμοποιώντας πλέον την – άτυπη αλλά κατοχυρωμένη – ονομασία “Red Boys”. Η οποία χρησιμοποιήθηκε από τότε κι έπειτα, μέχρι και σήμερα.
– Από το 1994 κάποιοι νεαροί (κι από τον Πύργο αλλά κι από την ευρύτερη Ηλεία) δημιούργησαν και Σύνδεσμο Αθηναίων Φιλάθλων Πανηλειακού (Φωτο 8)
Βεβαίως, και την δεκαετία του ’90 και μετέπειτα, σε συνδυασμό και με την αγωνιστική άνοδο της ομάδας, ακολούθησαν κι άλλες μεγάλες εκδρομές (όπως χαρακτηριστικά, 3.000 και 3.500 χιλιάδες στα ματς στην Πάτρα με την Παναχαική, το 1995 και το 1996 στη Β’ και την Α’ Εθνική αντίστοιχα) και ο κόσμος γενικότερα ακολούθησε την ομάδα από την Κρήτη μέχρι και την Θράκη.
* * * Σε νεότερες εποχές, ακόμα και σε “πέτρινα” χρόνια που ξεκίνησαν από τα μέσα περίπου της περασμένης δεκαετίας (του 2000) με την ομάδα να υποβιβάζεται ως και την Δ’ Εθνική, κάποιος κόσμος έμεινε πολύ πιστός! Μέχρι να την ακολουθήσουν κάποιοι και στο Πυργάκι Μεσσηνίας, και στο Λάππα, κ.τ.λ.
– Στα νεότερα χρόνια αυτά ο Σύνδεσμος δεν στεγαζόταν. Μέχρι που το καλοκαίρι του 2011 με κινήσεις τεσσάρων – πέντε ατόμων επήλθε “αναγέννηση” και στο συγκεκριμένο κομμάτι, αφού βρέθηκαν γραφεία, νοικιάστηκαν, διαμορφώθηκαν, κ.τ.λ., επί της οδού Μπιζανίου στον Πύργο, αποτελώντας από την πρώτη κιόλας μέρα τους σημείο αναφοράς. Και δίνοντας το έναυσμα για μεγάλη και πολύ έντονη οργανωμένη παρουσία, που έδωσε το δικό της ξεχωριστό χρώμα σε όλο το πρωτάθλημα της σεζόν 2011-2012 της Γ’ Εθνικής, μέσα – έξω. Κάτι που έγινε και την αμέσως επόμενη σεζόν (2012-2013). Φωτο 9
Από το διάστημα αυτό η οργανωμένη κατάσταση επικαιροποιήθηκε ξανά επίσημα, με σύγχρονο καταστατικό (το προβλεπόμενο από τη νέα νομοθεσία και με όσα αυτή ζητάει) που επιτρέπει την απρόσκοπτη λειτουργία με όλους του τύπους, πλέον ως Σύλλογος Φίλων Πανηλειακού
– Από το καλοκαίρι περίπου του 2013 και μέχρι και σήμερα (με την οργανωμένη παρουσία να συνεχίζεται κι αυτή τη διετία), τα γραφεία – αίθουσα παραμένουν στεγασμένα κι έχουν μεταφερθεί στην οδό Αχιλλέως και Πατρόκλου γωνία. Φωτο 10
Εκεί άλλωστε έγινε το απόγευμα της Τετάρτης (17/2) και η κοπή της πίτας γι’ αυτή τη χρονιά.
55 χρόνια λοιπόν! Με την παρουσία και την ΙΣΤΟΡΙΑ να ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ!!!