Η ελληνική οικονομία, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται κάτω από την πίεση μίας σοβαρής δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κρίσης, η οποία έχει επεκταθεί στο σύνολο των Περιφερειών της Χώρας.
Η κρίση αυτή πλήττει όλους τους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας της οικονομίας. Η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων βιώνει αξεπέραστα χρηματοδοτικά προβλήματα, που επηρεάζουν την συνολική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά και την απασχόληση.
Ο περιορισμός της ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό με τη μεγάλη γραφειοκρατία της ελληνικής διοίκησης, αποθαρρύνουν κάθε νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.
Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των Περιφερειών της χώρας, το νέο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μ.Μ.Ε. που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου και Υπηρεσιών» επιδιώκει:
- τη συγκράτηση της παραγωγικής βάσης της Ελληνικής Οικονομίας και ιδιαίτερα του τομέα της Μεταποίησης, του Τουρισμού, της Παροχής Υπηρεσιών και του Εμπορίου σε συνθήκες ύφεσης.
- την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, ως βασικής επιλογής για την παραγωγική αναβάθμιση της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ποιότητα, περιβαλλοντική ευαισθησία, ενσωμάτωση γνώσης και καινοτομίας.
- την ανάδειξη του επιχειρηματικού «πλεονεκτήματος» των Περιφερειών της χώρας μέσω στοχευμένων ενεργειών ενίσχυσης ΜΜΕ, στους παραπάνω τομείς και δραστηριότητες.
Στόχος είναι η ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων προσανατολισμένων στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής, καθώς και η απευθείας τόνωση της επιχειρηματικότητας σε συνθήκες κρίσης.
Ποια είναι τα κυριότερα νέα στοιχεία που περιλαμβάνει το πρόγραμμα:
- Η ενίσχυση περιλαμβάνει και υπό σύσταση επιχειρήσεις.
- Δεν προβλέπεται υποχρέωση για αύξηση ή για διατήρηση θέσεων εργασίας.
- Παρέχεται η δυνατότητα προσθήκης νέας/νέων δραστηριοτήτων προκειμένου να δικαιούται επιχορήγηση για την επιλέξιμη νέα δραστηριότητα.
- Δεν απαιτείται να αποδεικνύεται η ύπαρξη της ιδίας συμμετοχής της επιχείρησης για το υπόλοιπο 40% τόσο για τα ίδια κεφάλαια, όσο και για τον τραπεζικό δανεισμό.
- Παρέχεται η δυνατότητα πρώτης εκταμίευσης μετά την υλοποίηση του 30% του έργου.
- Επιδοτείται η αγορά καινούργιου μεταφορικού μέσου που προορίζεται για την κάλυψη επαγγελματικών αναγκών της επιχείρησης.
- Παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης εξολοκλήρου της ίδιας συμμετοχής με δανεισμό.
Βέβαια είναι προφανές ότι τόσο οι λειτουργούσες επιχειρήσεις, όσο και οι νέες και υπό ίδρυση θα πρέπει να σταθμίσουν με πολύ προσοχή όλα τα δεδομένα του προγράμματος προκειμένου να προχωρήσουν στην αντίστοιχη επένδυσή τους. Ιδιαίτερα θα πρέπει να λάβουν υπόψη θέματα που μπορεί να τους δημιουργήσουν προβλήματα στην υλοποίηση της επένδυσης και στην εκταμίευση της αναλογούσας επιχορήγησης. Τέτοια θέματα ενδεικτικά είναι :
- Τα θέματα που επηρεάζουν την αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου και προσθέτουν βαθμούς όπως οι δαπάνες που αποσκοπούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην τεχνολογική και μη καινοτομία προϊόντων και διαδικασιών.
- Η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, η οποία επηρεάζει την βαθμολογία της πρότασης.
- Η ύπαρξη φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας είναι στοιχεία απαραίτητα για την εκταμίευση της επιχορήγησης.
Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία αναμφίβολα έχει διαταράξει την ομαλή λειτουργία και αναπτυξιακή πορεία του μεγαλύτερου ποσοστού των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες βρέθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε ένα αρνητικό περιβάλλον, με τα χαρακτηριστικά των αγορών να ανατρέπονται ριζικά, τις πιέσεις να εντείνονται και την αβεβαιότητα να κυριαρχεί.
Ως λύση στην παρούσα κατάσταση προβάλλει η εφαρμογή προγραμμάτων αναπτυξιακής πολιτικής από τις επιχειρήσεις, ώστε να απομακρυνθούν οι ίδιες, αλλά να απομακρύνουν και την χώρα από τον φαύλο κύκλο της μειούμενης παραγωγής, της αυξανόμενης ανεργίας και των εξαπλούμενων πτωχεύσεων.
Η επιτυχής εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων, όπως το παραπάνω, μπορεί να επιτύχει την αύξηση του ρυθμού της οικονομικής μεγέθυνσης, επιτρέποντας να βελτιωθεί σημαντικά η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ώστε να επανέλθουν σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.