Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων που ο πρέσβης της Κορέας επισκέπτεται το Patras Innohub, που αποτελεί «παιδί» του γνωστού cluster καινοτομίας Corallia. Ο πρέσβης της Νοτίου Κορέας Gil-Shou Shin θα συνοδεύεται από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη. Κατά την πρώτη επίσκεψη της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπείας στην Πάτρα και στο Patras Innohub είχαν εξεταστεί προτάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων από την Ασιατική χώρα.
Εκείνο όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ήδη το Patras Innohub έχει ήδη προσελκύσει ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά ονόματα στο χώρο της τεχνολογίας, την περίφημη Samsung. Για την ακρίβεια η θυγατρική της Samsung, Samsung Nanoradio Design Center, είναι μέλος του mi-Cluster δηλαδή του συνεργατικού σχηματισμού συστημάτων και εφαρμογών νανο/μικροηλεκτρονικής, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 130 φορείς (μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, εργαστήρια, ΤΕΙ, ερευνητικά ινστιτούτα κλπ).
Ποια είναι η συγκεκριμένη θυγατρική της Samsung Electronics; Η Samsung Nanoradio ειδικεύεται στην ασύρματη βιομηχανία και ειδικότερα στην ανάπτυξη κυκλωμάτων wi-fi με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Η εταιρεία έχει αναπτύξει προηγμένα κυκλώματα που αυξάνουν τις δυνατότητες WLAΝ (ασύρματων τοπικών δικτύων) σε κινητά τηλέφωνα, ασύρματες κάμερες δικτύων και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
Σημειώνεται ότι η Samsung θεωρείται ο παγκόσμιος ηγέτης στις τεχνολογίες ημιαγωγών, τηλεπικοινωνιών, ψηφιακών μέσων και τεχνολογιών ψηφιακής σύγκλισης, με ενοποιημένες πωλήσεις στις ΗΠΑ 143,1 δις δολάρια. Η εταιρεία απασχολεί 206 χιλιάδες άτομα σε 197 γραφεία σε 72 χώρες και αποτελείται από δύο οργανισμούς που συντονίζουν εννέα ανεξάρτητες μονάδες που ξεκινούν από τα ψηφιακά μέσα και τις επικοινωνίες και φτάνουν στις λύσεις ΙΤ, τις ψηφιακές συσκευές κλπ.
Τι είναι το Patras Innohub
Για το ευρύ κοινό οι λέξεις cluster initiative, innovation cluster και συνεργατικοί σχηματισμοί καινοτομίας, πιθανόν να μη σημαίνουν πολλά πράγματα. Οι πιο ενημερωμένοι ίσως γνωρίζουν ότι στο Μαρούσι υπάρχει το cluster καινοτομίας Corallia, ένας φορέας που προωθεί τη συστηματική συνεργασία και αξιοποίηση των ερευνητικών κέντρων από επιχειρήσεις με καινοτομικό χαρακτήρα, στηρίζει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, προωθεί τη μετάδοση τεχνογνωσίας και υποστηρίζει την καινοτομία.
Μια από τις υπηρεσίες του Corallia είναι και το Patras Innohub, ο «κόμβος καινοτομίας» στην Πάτρα, όπου φιλοξενούνται επιχειρήσεις που απολαμβάνουν μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως η επαφή με ερευνητές, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, προγράμματα ενημέρωσης. Πρόκειται για επιχειρήσεις με καινοτόμα προϊόντα. Το Patras Innohub φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της Δ. Ελλάδας, αξιοποιώντας συνεργασίες που έχει με εταιρείες αλλά και το γεγονός ότι υποστηρίζεται από το Corallia (πόροι, υπηρεσίες μιας στάσης κλπ).
Δυνατότητες συνεργασίας
Το κορεατικό ενδιαφέρον για την περαιτέρω συνεργασία και προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή ακόμη δεν έχει πάρει συγκεκριμένη μορφή. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται διάφορα σενάρια διεύρυνσης και ενίσχυσης της παρουσίας, όχι μόνο της Samsung αλλά και άλλων κορεατικών επιχειρήσεων τεχνολογίας. Το πρώτο δείγμα γραφής πάντως από τη μέχρι στιγμής παρουσία και συνεργασία της Samsung με το Patras Innohub είναι θετικό. Και όπως έχει δείξει η εμπειρία ανάλογων συνεργασιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τα οφέλη που θα προκύψουν είναι τεράστια καθώς εκτός των άλλων ωφελειών, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και αξιοποιούνται ερευνητές και επιστήμονες με υψηλή εξειδίκευση και τεχνογνωσία στο αντικείμενό τους.
Και βέβαια, μέσα από μια τέτοια συνεργασία, θα μπορούσαμε στο μέλλον να δούμε στα κινητά μας τηλέφωνα ή στις παιχνιδομηχανές που χρησιμοποιούν τα παιδιά ή στις κάμερες ασφάλειας, συστήματα μικροηλεκτρονικής που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα, δηλαδή προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας made in Greece…
Του Χάρη Φλουδόπουλου / Capital.gr