Το βιβλιάριο υγείας ανασφαλίστου θα είναι διαθέσιμο για τους περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες που έχουν βρεθεί χωρίς καμιά ασφαλιστική κάλυψη, ενώ το μέτρο αφορά και ιδιαιτέρως ευπαθείς ομάδες προσφύγων και μεταναστών χωρίς χαρτιά.
Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Ξανθός.
Συγκεκριμένα σε συνέντευξη στην Αυγή:
* Ποιες είναι οι αλλαγές που επιφέρει το μέτρο σε σύγκριση με το τρέχον καθεστώς;
“Έχουμε ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων ανθρώπων. Το φαινόμενο αποασφάλισης του πληθυσμού των τελευταίων χρόνων οδήγησε σε έκρηξη του φαινομένου και σήμερα βρίσκονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτός υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δημιουργεί υγειονομική φτώχεια, συνθήκες αποκλεισμού ανθρώπων από βασικές υπηρεσίες και θεωρούμε ότι είναι κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει. Ούτως ή άλλως το ζήτημα της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού είναι στοιχείο των κεντρικών δεσμεύσεων του προγράμματος και της κυβέρνησης.
Μέχρι σήμερα υπήρχε ένα θεσμικό πλαίσιο, κατά την άποψή μας ανεπαρκές, που δημιουργούσε αρκετά γραφειοκρατικά εμπόδια, ιδιαίτερα στη νοσηλεία. Δημιουργούσε επιπλέον οφειλές σε ανασφάλιστους που νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία και μεταφερόταν ως χρέος στη ΔΟΥ. Οι ανασφάλιστοι ασθενείς υπέγραφαν δήλωση αποδοχής χρέους για τη νοσηλεία που παρείχε το νοσοκομείο και αυτό μεταφερόταν στη φορολογική τους δήλωση. Επίσης δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για κάλυψη εργαστηριακών εξετάσεων. Αυτά ήταν τα βασικά προβλήματα του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των ανασφαλίστων να μένει ακάλυπτη και να μην αξιοποιεί τη δυνατότητα ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης.
Θεωρήσαμε ότι χρειάζεται νομική εξουσιοδότηση για την υλοποίηση της καθολικής πρόσβασης στη δημόσια υγεία, για την εφαρμογή της καινούριας Κοινής Υπουργικής Απόφασης και με το νομοσχέδιο που ετοιμάζουμε θα επέλθει ισχυρότερη νομική εδραίωση. Θα υπάρχει ισχυρή νομοθετική εξουσιοδότηση για αυτήν την ΚΥΑ, η οποία θα επιλύει τα προβλήματα του προηγούμενου πλαισίου. Θα καταργεί τις τριμελείς επιτροπές που προβλέπονται στα νοσοκομεία για την έγκριση νοσηλείας στα νοσοκομεία, θα δίνει τη δυνατότητα εργαστηριακών εξετάσεων σε δημόσιες δομές και θα προβλέπει το βιβλιάριο υγείας ανασφάλιστου.
* Ποια η διαδικασία έκδοσης του βιβλιαρίου και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι;
Ο πολίτης θα απευθύνεται στα ΚΕΠ, εκεί θα καταθέτει τα δικαιολογητικά του και η έκδοση θα γίνεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων. Δικαιούχοι είναι όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και έχουν ΑΜΚΑ και για κάποιον λόγο στερήθηκαν την ασφαλιστική τους ικανότητα. Επιπλέον καλύπτει και μια μεγάλη γκάμα μεταναστών χωρίς χαρτιά, όπως παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους με σοβαρά χρόνια νοσήματα, πρόσφυγες αιτούντες άσυλο, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβασή τους στις δημόσιες δομές.
* Πότε υπολογίζετε ότι θα υλοποιηθούν τα παραπάνω;
Πιστεύουμε ότι το νομοσχέδιο θα είναι προς κατάθεση στο τέλος του Νοεμβρίου και φιλοδοξούμε να ψηφιστεί μες στον Δεκέμβριο. Κάνουμε τη νομοθετική εξουσιοδότηση στο επικείμενο νομοσχέδιο και αμέσως μετά είναι έτοιμη και η ΚΥΑ για να δρομολογηθεί η διαδικασία. Έτσι εκπληρώνεται μια βασική προγραμματική δέσμευση και αξιακή θέση της Αριστεράς για ισότητα και ισότιμη πρόσβαση των ανθρώπων στη δημόσια Υγεία. Σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία στο σύστημα Υγείας και στην πράξη, για να μπορέσει να έχει αποτέλεσμα η παρέμβαση, πρέπει το σύστημα να ενισχυθεί με πόρους και δυναμικό, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Αυτό είναι το στοίχημα και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει και στον προϋπολογισμό του 2016 να ανακουφίσει τους ανασφάλιστους”.