Με τη δήλωση ? άρνηση αυτή, ουσιαστικά καταρρέει και το τελευταίο επιχείρημα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ότι το πρόγραμμα θα έχει την προστασία του ΑΣΕΠ, και συνεπώς θα τηρηθούν αξιοκρατικά κριτήρια στις προσλήψεις ανέργων. Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής, επεσήμανε από το βήμα της Βουλής, ότι η άρνηση του ΑΣΕΠ έγκειται αφενός στο γεγονός ότι παρουσιάστηκε από τον υπουργό, ένα σχέδιο ως τετελεσμένο γεγονός, στο οποίος «δύσκολα θα έβαζες την υπογραφή σου», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βέης. Αφετέρου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο, αρνήθηκε να βελτιώσει τις διαδικασίες τόσο της προκήρυξης όσο και της αίτησης, τις οποίες σημειωτέων είχε καταρτίσει η προηγούμενη υπουργός Λούκα Κατσέλη, λόγω έλλειψης χρόνου και υπό το φόβο να χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Βέης εξέφρασε ενστάσεις και για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, υποστηρίζοντας ότι έτσι όπως έχει διατυπωθεί η διαδικασία των μετατάξεων και βάσει του προεδρικού διατάγματος που θα προσδιορίζει τα κριτήρια τους, η ανάμειξη του ΑΣΕΠ είναι συγκεκριμένη. Και δήλωσε πως το ΑΣΕΠ δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να εμπλακεί με απολύσεις. «Θα πρέπει να αλλάξει η διαδικασία, αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε σωστή δουλειά» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο θέμα των ΜΚΟ και την εμπλοκή τους, ύποπτη πολλές φορές, στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του υπουργείου Εργασίας, που αφορά στην πρόσληψη 55.000 ανέργων σε Δήμους, με μισθό 625 ευρώ, για 5 μήνες, το θέμα έχει πάρει διαστάσεις, αφού κατατέθηκε στη Βουλή και νέα Ερώτηση, αυτή τη φορά από βουλευτές της ΝΔ.
Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, είχαν καταθέσει ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό, 27 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ρωτούσαν δε, τον κ. Κουτρουμάνη, για ποιο λόγο αποφασίστηκε η εμπλοκή των ΜΚΟ στις προσλήψεις ανέργων, ποιος ο ρόλος τους, ποια τα κριτήρια διαχειριστικής επάρκειας αυτών των Οργανώσεων, αλλά και με ποιο τρόπο ελέγχεται το παρελθόν και οι δράσεις τους. Παράλληλα, οι κυβερνητικοί βουλευτές που θορυβήθηκαν από τον κρότο που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο δικός τους, Στάθης Κουτμερίδης «έστησε» ΜΚΟ προκειμένου να ελέγχει τις προσλήψεις στην εκλογική του περιφέρεια, ζητούν από τον κ. Κουτρουμάνη να δώσει απαντήσεις και για το πως θα αποτρέψει τη συμμετοχή ΜΚΟ που ιδρύθηκαν μόνο για αυτό τη συμμετοχή στο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, καθώς και αναλυτικά στοιχεία με κατάθεση εγγράφων, για τη σύνθεση των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Οργανώσεων.
Στην επίκαιρη ερώτηση 10 βουλευτών της ΝΔ, με την οποία ζητείται να μην γίνουν προσλήψεις σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας από τις ΜΚΟ, αλλά μόνον μέσω του ΑΣΕΠ κατηγορείται η κυβέρνηση ότι μιλά για διαφάνεια και αξιοκρατία, μόνο στα λόγια αφού στην πράξη προωθεί το ρουσφέτι και τις πελατειακές αντιλήψεις.
Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται ότι η επιλογή των προσλήψεων μέσω ΜΚΟ εγείρει σοβαρότατα ερωτηματικά για τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτή.
Επισημαίνεται πως η συμμετοχή των ΜΚΟ έχει προκαλέσει καθολικό κλίμα αμφισβήτησης, ακόμη και στο εσωτερικό της συμπολίτευσης, για:
α) την αδρή χρηματοδότηση των ΜΚΟ, που στερεί πόρους από τους πραγματικούς δικαιούχους που είναι οι άνεργοι,
β) την έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία επιλογής της κάθε ΜΚΟ που προχωρά σε συμφωνία με δημόσιο φορέα, και
γ) την απουσία αξιοκρατίας στον τρόπο επιλογής των ανέργων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, όπου το ΑΣΕΠ δεν έχει ουσιαστικό ρόλο.
Να σημειωθεί ότι, στην προκήρυξη του προγράμματος προβλέπεται για πρώτη φορά έμμεσο κόστος του δικαιούχου της τάξης του 5% των συνολικών δαπανών. Δηλαδή, οι ΜΚΟ και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, θα λαμβάνουν από τα χρήματα που προορίζονται για τους ανέργους, ως «προμήθεια» ένα σημαντικό ποσοστό.
Σε μια περίοδο που η ανεργία τρέχει με τρομακτικούς ρυθμούς και οι στρόφιγγες δημόσιου χρήματος είναι ερμητικά κλειστές, το θέμα προσφέρεται και για κομματική και για… οικονομική εκμετάλλευση και ο αρμόδιος υπουργός που βρέθηκε στο επίκεντρο σκληρής κριτικής, εντός των επόμενων ημερών θα πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα «τρέξει» χωρίς να χαθούν χρήματα