Με 11 μήνες καθυστέρηση – αλλά τελικά από 1η Νοεμβρίου – αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση των τεσσάρων προγραμμάτων για του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως επιβεβαιώνει ο αρμόδιος υφυπουργός για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
“Υπάρχει μία διαδικασία, η οποία ακολουθείται. Γίνεται η προδημοσίευση, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και η κανονική πρόσκληση για τα τέσσερα προγράμματα επιχειρηματικότητας, τα οποία θα ανακοινώσουμε τις προσεχείς ημέρες για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, θα γίνει την 1η Νοεμβρίου”. Σύμφωνα με τον κύριο Χαρίτση, “η υλοποίηση του προγράμματος έχει ξεκινήσει ήδη παρά το γεγονός ότι κάποιοι εντέχνως παρουσιάζουν ότι έχει καθυστερήσει”.
Επίσημη ενημέρωση μέσα στις επόμενες ημέρες
Ο ίδιος τονίζει ότι από τον Αύγουστο το υπουργείο Οικονομίας είχε εκδώσει τις πρώτες προδημοσιεύσεις, τις οποίες στη συνέχεια απέσυρε «καθότι δεν θέλαμε να εμφανιστούν ως προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οι προδημοσιεύσεις αυτές θα επαναδημοσιευθούν άμεσα και το πιθανότερο είναι ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα παραχωρήσουμε συνέντευξη τύπου μαζί με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, στην οποία θα παρουσιάσουμε τα καινούργια προγράμματα».
Τα εμπόδια που έφεραν την καθυστέρηση
Όπως εξηγεί ο υφυπουργός για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης «ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε παραμονή Χριστουγέννων του 2014, αλλά η ψήφισή του δεν συνοδεύτηκε από την ψήφιση της δευτερογενούς νομοθεσίας, η οποία απαιτείται για την εφαρμογή των προγραμμάτων. Υπήρχαν 33 διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις -ΚΥΑ-, οι οποίες έπρεπε να ψηφιστούν για να μπορέσει να εφαρμοστεί ο νόμος. Στη συνέχεια έπρεπε να συγκληθούν οι επιτροπές παρακολούθησης, οι οποίες αναλαμβάνουν την πρώτη εξειδίκευση των νέων προγραμμάτων και στη συνέχεια εκδίδονται οι προσκλήσεις. Οι επιτροπές παρακολούθησης συγκλήθηκαν στις αρχές καλοκαιριού και είναι πλέον έτοιμες να εκδώσουν τις σχετικές προσκλήσεις».
Αναμένεται ο διορισμός νέου γενικού γραμματέα και Δ.Σ. στην εταιρεία Διαχείρισης Προγραμμάτων
Στο ερώτημα κατά πόσο θα επηρεάσει τη διαδικασία το κενό που εμφανίζεται στη θέση του γενικού γραμματέα ΕΣΠΑ καθώς και στη ΜΟΔ Α.Ε. (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων), η οποία αναλαμβάνει την υλοποίηση των προγραμμάτων, απαντάει πως δεν θα υπάρξει καμία εμπλοκή. «Ο ορισμός του νέου γενικού γραμματέα και του νέου Δ.Σ. της ΜΟΔ θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες», σημειώνει.
Πόσα χρήματα θα διατεθούν με το νέο ΕΣΠΑ
Συνολικά οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 20,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 4,3 δισ. ευρώ είναι τα χρήματα του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», που θα αξιοποιηθούν για την επιδότηση επιχειρήσεων νέων και παλιών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και την ενίσχυση της εξωστρέφειας, δηλαδή του εξαγωγικού προσανατολισμού. Σημειώνεται ότι αυτές τις μέρες υπάρχει συζήτηση στην Κομισιόν για να αλλάξουν οι όροι και τα έργα να μην χρειάζονται εθνική συμμετοχή της χώρας, και την Τρίτη 6/10 εισήχθη στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση της τροποποίησης του Κανονισμού, που επιτρέπει την καταβολή πριν από την προγραμματισμένη περίοδο του συνόλου της κοινοτικής συμμετοχής, δηλαδή το 95% των πόρων του ΕΣΠΑ.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ (καθώς και για παράταση) – ΕΔΩ –
Ποιοι κλάδοι θα επιδοτηθούν στο νέο ΕΣΠΑ;
- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία-Ανταγωνιστικότητα.
- Μεταρρύθμιση του Δημοσίου.
- Περιβάλλον-Μεταφορές.
- Εκπαίδευση-Κατάρτιση- Απασχόληση.
- Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
- Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας.
Στον πρώτο τομέα της επιχειρηματικότητας το πρόγραμμα στοχεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ ενίσχυση θα υπάρξει και από τα 13 Περιφερειακά προγράμματα.
Ποιοι τομείς θεωρούνται επιλέξιμοι για επιδότηση μέσα από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» που αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία;
Οι τομείς που θα επιδοτηθούν είναι αυτοί της έρευνας, της καινοτομίας και τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας, της αγροδιατροφής και της βιομηχανίας τροφίμων, της παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των υλικών, της περιβαλλοντικής βιομηχανίας και της δημιουργικής βιομηχανίας (π.χ. το ελληνικό design) και του περιβάλλοντος, του τουρισμού και της υγείας.
Πιο αναλυτικά:
- Τουρισμός
- Αγροδιατροφικός τομέας
- Logistics
- Περιβαλλοντική Βιομηχανία
- Υλικά-Κατασκευές
- Φάρμακα-Υγεία
- Παραγωγή και Εξοικονόμηση Ενέργειας
- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
- Δημιουργικές Βιομηχανίες-Πολιτισμός
- Εξαγωγικές Επιχειρήσεις
- Πιστοποίηση (branding) Αγροδιατροφικών Προϊόντων
- Νέες επιχειρήσεις από νέους και γυναίκες
- Τουριστική Προβολή
- Εξοικονόμηση Ενέργειας
- Ανακύκλωση-Αξιοποίηση Αποβλήτων
- Καινοτομία
Τι αλλάζει στη φιλοσοφία του νέου ΕΣΠΑ;
– Βασική αλλαγή είναι η στροφή των επενδύσεων σε υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η προσαρμογή των επενδύσεων στη λογική της έξυπνης εξειδίκευσης αποτελεί επίσης βασική αρχή που θα διέπει οριζόντια όλα τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επένδυση θα πρέπει να αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, έτσι όπως αυτά περιγράφονται στα επιμέρους σχέδια που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τι αλλάζει ως προς τις διαδικασίες;
– Ολες οι δράσεις θα γίνονται σε δύο φάσεις ή κύκλους, προκειμένου να αποφεύγεται η μαζική συσσώρευση ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους. Ετσι, μετά την πρώτη προκήρυξη, θα ακολουθεί και δεύτερη, διαδικασία που εκτός του ότι θα αποσυμφορήσει το ενδιαφέρον, θα επιτρέψει και την ενδεχόμενη τροποποίηση των προκηρύξεων έτσι ώστε να διορθώνονται τυχόν παραλείψεις.
Βασική αλλαγή είναι επίσης η χρήση, στο νέο ΕΣΠΑ, της ρήτρας ευελιξίας. Με τον τρόπο αυτό μια επιχείρηση θα μπορεί να παίρνει επιδότηση όχι μόνο από έναν άξονα του προγράμματος, αλλά και ένα μικρότερο ποσοστό από έναν άλλο, έτσι ώστε να συνδυάσει καλύτερα την κάλυψη αναγκών για επιδότηση, π.χ., λειτουργικών αναγκών και αναγκών σε εξοπλισμό.
Ποια άλλα είναι τα διαθέσιμα εργαλεία για την ενίσχυση των επιχειρήσεων;
– Στο νέο ΕΣΠΑ επιδιώκεται να προβλεφθούν πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία με κυριότερο αυτό των μικροπιστώσεων. Μέσω αυτών θα επιδιωχθεί να ενισχυθούν εταιρείες λιανικού εμπορίου, η ενίσχυση των οποίων δεν προβλέπεται στους βασικούς στόχους του ΕΣΠΑ. Συμπληρωματικά επίσης εργαλεία θα αποτελέσουν ένα νέο για τις εξαγωγές και το Jesicca, το οποίο θα δίνει χαμηλότοκα δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Συνολικά μέσω αυτών των τριών αυτών εργαλείων εκτιμάται ότι θα μπορέσει να διοχετευθεί στην αγορά περί το 1 δισ. ευρώ.
Ποιες άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης υπάρχουν;
– Εως και τον επόμενο Σεπτέμβριο θα «τρέχουν» τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Jessica, το Jeremie, το Ταμείο για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και το ΤΕΠΙΧ. Τα συγκεκριμένα ταμεία έχουν σχεδιαστεί στο πλαίσιο του παλιού ΕΣΠΑ, αλλά τα χρήματα που έχουν δεσμεύσει δεν έχουν εξαντληθεί ακόμη. Πρόκειται για περίπου 800 εκατ. ευρώ, τα οποία θα υπάρχουν διαθέσιμα για μερικούς μήνες ακόμη, και συγκεκριμένα έως τον Σεπτέμβριο του 2016.
Τι προβλέπει το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ύψους 5,2 δισ. ευρώ.
Δίνει έμφαση στη στήριξη των γεωργικών προϊόντων με συγκριτικό πλεονέκτημα και εξαγωγικό χαρακτήρα και στις επενδύσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας του αγροδιατροφικού συστήματος και των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Προβλέπεται στήριξη επιχειρήσεων μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.
Τα προγράμματα με τα οποία ξεκινάει το νέο ΕΣΠΑ
Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές.
Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση υφιστάμενων Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους οκτώ (8) στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020: Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics), Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων, Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ), Υλικά / Κατασκευές, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ και Υγεία.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος για την υποστήριξη των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.
- Προβλέπονται δύο κύκλοι προκηρύξεων με προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ έκαστος.
- Ενισχύονται επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού από 20.000€ έως 300.000€.
- Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται σε 50% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.
- Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε δεκαοκτώ (18) ή είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.
- Υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας ενίσχυσης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί:
Κτιριακές Εγκαταστάσεις
Μηχανολογικός Εκσυγχρονισμός Προμήθεια-μεταφορά και εγκατάσταση μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού: Αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού που εξυπηρετεί τις λειτουργίες της επιχείρησης, αγορά λοιπού εξοπλισμού (για παράδειγμα ράφια, κλάρκ, έπιπλα, φωτοτυπικά, τηλεφωνικά κέντρα), αγορά ηλεκτρονικού-μηχανογραφικού εξοπλισμού (Η/Υ, εκτυπωτές, κ.λπ.)
Δικαιώματα τεχνογνωσίας
Πιστοποίηση Διαχειριστικών Συστημάτων Επανασχεδιασμός και πιστοποίηση λειτουργιών και προϊόντων μέσω τεχνικών οργανωτικής καινοτομίας, ενέργειες αναδιάρθρωσης, επαναπροσδιορισμού προϊόντος / υπηρεσίας με την αξιολόγηση μεθοδολογιών design. Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή Διαχειριστικών Συστημάτων
Δαπάνες Τεχνολογικής Αναβάθμισης
Κόστη παραμετροποίησης του λογισμικού και εκπαίδευσης προσωπικού στα συστήματα που θα προμηθευτεί η επιχείρηση 6 Προβολή – Προώθηση Διερεύνηση δυνατοτήτων επέκτασης σε νέες αγορές ή σε αγορές του εξωτερικού. Ενέργειες προβολής – προώθησης σε αγορές στόχους, δαπάνες διαφήμισης, συμμετοχής σε εκθέσεις, κλπ.
Αμοιβές συμβούλων Τεχνική και Συμβουλευτική Υποστήριξη/Καθοδήγηση επιχειρήσεων που θα συμβάλει στην βελτίωση της οργάνωσης και παραγωγικότητας των επιχειρήσεων, στην υποστήριξη καινοτομικής και τεχνολογικής επιχειρηματικότητας και θα υποστηρίζει τον προσανατολισμό προς νέες αγορές
Πρόσληψη Προσωπικού
Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Στόχος της δράσης είναι:
- Η ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άνω των 25 ετών, άνεργων ή ελεύθερων επαγγελματιών για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους.
- Η ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Δικαιούχοι: Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, άνω των 25 ετών, οι οποίοι κατά την υποβολή της αίτησης είναι:
- άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή
- φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας που θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως ατομικές επιχειρήσεις, σε δραστηριότητα συναφή με την ειδικότητά τους.
Επιχορηγούμενος προϋπολογισμός: Από 5.000 έως 25.000 ευρώ (100% ενίσχυση).
Καλυπτόμενες δραστηριότητες & δαπάνες: Οι επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα ενδεικτικά είναι οι ακόλουθες: Ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικού, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου και κοινωνικού λειτουργού κ.ά.
Ειδικότερα οι επιλέξιμες δαπάνες θα αφορούν σε:
- επαγγελματικό εξοπλισμό.
- λειτουργικό κόστος (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας).
- δαπάνες προβολής και δικτύωσης.
- κόστος μισθωτής εργασίας (σε περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου.)
- αμοιβές τρίτων, γενικό εξοπλισμό.
Προϋπολογισμός δράσης: 50 εκατ. ευρώ, σε 2 κύκλους των 25 εκατ.
Ενίσχυση Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών
Εκσυγχρονισμός, ποιοτική αναβάθμιση και εμπλουτισμός των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών των υφιστάμενων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, του στρατηγικού τομέα προτεραιότητας του Τουρισμού, ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους στην εσωτερική και διεθνή τουριστική αγορά.
Δικαιούχοι: Υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον στρατηγικό τομέα του Τουρισμού.
Επιχορηγούμενος προϋπολογισμός: από 30.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ.
Ποσοστό ενίσχυσης: 50% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.
Επιλέξιμες Ενέργειες:
- Εκσυγχρονισμός και ποιοτική αναβάθμιση των κτιριακών και λοιπών υποδομών
- Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας / ύδατος
- Παρεμβάσεις εμπλουτισμού του προσφερόμενου προϊόντος με νέες υπηρεσίες (επέκταση σε εναλλακτικές μορφές, παρεμβάσεις για ΑΜΕΑ, κ.λπ.)
- Πιστοποιήσεις υποδομών και υπηρεσιών
- Προβολή – Προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές στόχους
- Αμοιβές Συμβούλων
- Μισθολογικό κόστος υφιστάμενου ή νέου προσωπικού
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ (σε 2 κύκλους 25 εκατ. ευρώ έκαστος).
• «Νεοφυής επιχειρηματικότητα».
Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, που θα κατανεμηθεί σε δύο κύκλους των 60 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η στήριξη επενδύσεων έως 60.000 ευρώ για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, που θα συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για τον λόγο αυτό το πρόγραμμα αποβλέπει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια, καθώς και στην ενίσχυση της απασχόλησης.
* * * Με στοιχεία από την εφ. “Καθημερινή” και το newsbeast.gr