Με το βλέμμα στραμμένο στις πρόωρες εκλογές, που παραμένουν ένα ισχυρό (εάν όχι το ισχυρότερο) ενδεχόμενο αυτή την ώρα, οι βουλευτές επρόκειτο να προσέλθουν στις 12 το μεσημέρι σήμερα στη Βουλή για την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τα τελευταία 24ωρα και στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν διάχυτη η εκτίμηση ότι, παρά τις προσπάθειες που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατέβαλε προκειμένου να βρεθούν οι 180 θετικές ψήφοι, η χώρα δεν θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, κυρίως γιατί υπερίσχυσαν οι «σκληρές γραμμές» στους ΑΝΕΛ και στη ΔΗΜΑΡ. Οι πιο αισιόδοξοι, πάντως, ανέφεραν ότι στη σημερινή ψηφοφορία οι θετικές ψήφοι θα υπερβούν τις 172 και πως δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή να υπάρξουν μετατοπίσεις, καθώς οι βουλευτές, ανεξαρτήτως κομματικής προελεύσεως, έχουν συνειδητοποιήσει τους κίνδυνους που υπάρχουν για τη χώρα εξαιτίας μιας πρόωρης προεκλογικής αναμέτρησης.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Σαμαράς δηλώνει έτοιμος και για το ενδεχόμενο των εκλογών, οι οποίες -εάν δεν εκλεγεί σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας- θα γίνουν την 1η Φεβρουάριου ή εάν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις τυπικές διαδικασίες (επικύρωση ψηφοδελτίων κλπ.), μπορεί να διεξαχθούν και την 25η Ιανουαρίου. Σήμερα έχει προγραμματιστεί για τις 2 μετά το μεσημέρι συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να τοποθετηθεί για όλα τα ζητήματα και να δώσει το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Για τον πρωθυπουργό, όπως ανέλυσε και μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου στην κρατική τηλεόραση, το δίλημμα προς τους βουλευτές και προς τους πολίτες στη συνέχεια είναι «καθαρό»:
«Καθαρό» δίλημμα
«Παρότι με βολεύουν οι εκλογές, σας το λέω και πάλι, παρότι με βολεύουν οι εκλογές, εγώ θέλω να δω το πλοίο να δένει με ασφάλεια στο λιμάνι το ήρεμο. Οταν το πλοίο που επί πέντε χρόνια χτυπήθηκε απ’ όλες τις θάλασσες φτάνει στο λιμάνι επιτέλους, δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας, από ένα καπρίτσιο, να θέλει να το ξανασπρώξει σε φουρτουνιασμένες θάλασσες, χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο, χωρίς πλήρωμα…».
Επίσης, αφού επεσήμανε ότι ο ίδιος έκανε τα πάντα προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε την τακτική των κ. Τσίπρα και Καμμένου ως «πολιτικό εκβιασμό». «Αρνηση εκλογής νέου Προέδρου στην τρίτη εκλογή, σημαίνει ότι όσοι το κάνουν συντάσσονται με το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου. Δηλαδή, με τον πολιτικό εκβιασμό. Δηλαδή, ότι αποδέχονται συνειδητά πως η χώρα μπορεί να μπει σε μία καινούργια περιπέτεια. Κανένας βουλευτής δεν δικαιούται μετά να πει ότι δεν ήξερε. Θα είναι συνυπεύθυνος για την υπογραφή της ψήφου του και για τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν. Προσπαθούν να το κάνουν κόντρα στον ελληνικό λαό που δεν τις θέλει αυτές τις εκλογές». Ουσιαστικά για πρώτη φορά ο κ. Σαμαράς ταυτίζει τους ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και είναι σαφές ότι με αυτόν τον τρόπο απευθύνεται και στους ψηφοφόρους του κ. Καμμένου, οι οποίοι -ως γνωστόν- προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τον χώρο της Κεντροδεξιάς…
Τέλος, μέσα από τη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός παρουσίασε κωδικοποιημένα και το εκλογικό δίλημμα που θα θέσει στους πολίτες. Κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πολιτική του οδηγεί τη χώρα πίσω στη μνημονιακή εποχή. «Ολο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» -είπε χαρακτηριστικά- «είναι μονομερείς ενέργειες. Ολα αυτά που έχει πει κατά καιρούς είναι μονομερείς κινήσεις. Δηλαδή, το πρόγραμμά τους της Θεσσαλονίκης επιστρέφει τη χώρα στα ελλείμματα και είναι μονομερής ενέργεια.
Η κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων, των μεταρρυθμίσεων, είναι μονομερής ενέργεια. Το να μην πληρώνεις τους τόκους του χρέους, είναι μονομερής ενέργεια. Το να υπολογίζεις ότι θα χρησιμοποιήσεις το υπόλοιπο του Ταμείου για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών προκειμένου να κάνεις παροχές, είναι εξωπραγματικό, είναι αδύνατο έτσι και αλλιώς. Και οποιοσδήποτε προσπαθήσει να το κάνει, που δεν μπορεί να το κάνει, θα είναι μονομερής ενέργεια. Ο,τι λέει είναι μονομερής ενέργεια, που οδηγεί πίσω στη χρεοκοπία ή σε νέα μνημόνια ή και στη χρεοκοπία και στα μνημόνια».
Στρατηγική από ΝΔ με «όπλο» τα γκάλοπ
Με «όπλο» όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη μείωση της διαφοράς που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, στο Mέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται ήδη την εκλογική τους στρατηγική, η οποία θα βασιστεί στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου αλλά και στην πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κορυφαίοι υπουργοί σημειώνουν ότι ο στόχος της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ θα πρέπει να είναι η αφύπνιση των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος που για λόγους που σχετίζονται με την οικονομική πολιτική των τελευταίων δύο ετών δεν συμμετείχαν στις ευρωεκλογές του Μαΐου αλλά και στη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής.
Αναλύσεις
Σύμφωνα με τις αναλύσεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, εάν η συσπείρωση των νεοδημοκρατών ανεβεί σημαντικά και παράλληλα υπάρξει κύμα επιστροφής από τους ΑΝΕΛ, τότε το κυβερνών κόμμα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκλογική πρωτιά.
Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι βουλευτές της ΝΔ έχουν στρέψει το βλέμμα τους και στις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι, εάν ο Γ. Παπανδρέου προχωρήσει τελικά στην ίδρυση κόμματος, αυτό θα πλήξει και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τακτικούς συνομιλητές του πρωθυπουργού, προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος της συσπείρωσης, η ΝΔ θα ανεβάσει κάθετα τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα «ποντάρει» εκλογικά πάνω στα διλήμματα τα οποία έχει ήδη περιγράψει ο κ. Σαμαράς. Τέλος, κρίσιμη παράμετρος για το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι το εάν και κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορέσει να πείσει τους πολίτες ότι η χώρα βρίσκεται μία ανάσα πριν από την έξοδό της από τη μνημονιακή εποχή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ/ethnos.gr