Τα «σπάει» η Ελλάδα με βάση τον δείκτη του Economist Intelligence Unit για τις χώρες με το καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Από το 2019 έως και σήμερα πέτυχε άλμα 28 θέσεων αναρριχώμενη στην 34η θέση από την 62η που ήταν στην προηγούμενη κατάταξη (2014-2018), με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να πανηγυρίζει (και δικαίως) το χρυσό μετάλλιο.
Ωστόσο λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση του μεγάλου επιτεύγματος, ο Tiago Moreira da Silva, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου BA Glass, έβαλε και επισήμως τέλος στη μοναδική εν λειτουργία υαλουργία στη χώρα μας, ανακοινώνοντας ότι το ιστορικό εργοστάσιο «Γιούλα» στο Αιγάλεω κλείνει στο τέλος του μήνα.
Και (δυστυχώς) δεν είναι τα μόνα φουγάρα που έσβησαν από το 2019 έως σήμερα, περίοδο που κατά τον Economist η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε.
Δέκα εργοστάσια (μαζί με αυτό της Γιούλας με περισσότερους από 120 εργαζόμενους) κατέβασαν διακόπτες όλο αυτό το διάστημα, με το φάντασμα της αποβιομηχάνισης να συνεχίζει να στοιχειώνει τις όποιες προσπάθειες για την ανάκαμψη της χώρας.
Το εργοστάσιο παραγωγής εβαπορέ «Βλάχας» στο Πλατύ Ημαθίας
Πέντε χρόνια πριν το κλείσιμο του εργοστασίου της Γιούλας από τους Πορτογάλους ιδιοκτήτες του, τον 4ο μεγαλύτερο παραγωγό γυάλινων συσκευασιών στον κόσμο, η παραγωγική απίσχνανση ξεκίνησε με το κλείσιμο του εργοστασίου της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας όπου παραγόταν το «Γάλα Βλάχας εβαπορέ».
Πριν η γαλακτοβιομηχανία και γενικότερα ο όμιλος Vivartia περάσει στον έλεγχο της CVC Capital η τότε ιδιοκτήτρια Marfin Investment Group αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο του Πλατέως, μετά από 45 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, γιατί κρίθηκε ασύμφορο, ενώ η παραγωγή πήγε «εις τας Ευρώπας». Κάπου 76 εργαζόμενοι πήγαν στο ταμείο ανεργίας.
Το ναυάγιο της Frigoglass στην Κάτω Αχαΐα
Περίπου ταυτόχρονα με το λουκέτο της ΔΕΛΤΑ στην Ημαθία ακόμη 92 εργαζόμενοι μένουν χωρίς εισόδημα στην Κάτω Αχαΐα, καθώς η εισηγμένη εταιρεία Frigoglass, συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ-Λεβέντη, κατέβασε ρολά στην εκεί παραγωγική της μονάδα.
Στο εργοστάσιο της Κάτω Αχαΐας παράγονταν εξειδικευμένοι ψυκτικοί θάλαμοι οικιακής χρήσης και κατηγορίες ανταλλακτικών ψυγείων.
Η δύσκολη χρηματοοικονομική κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει οι δύο βιομηχανικοί όμιλοι (ΔΕΛΤΑ και Frigoglass) και η ειλημμένη απόφαση να απαλλαγούν από τις ζημιογόνες δραστηριότητες δεν άφησε πολλά περιθώρια ελιγμών.
Γιατί έκλεισε το εργοστάσιο της Schneider Electric στα Οινόφυτα
Το χαμηλότερο κόστος παραγωγής μετασχηματιστών σε τρίτες χώρες όπως Τουρκία, Κίνα και Ινδία, τις τιμές των οποίων δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί το εργοστάσιο της Schneider Electric στα Οινόφυτα, ήταν ο λόγος πίσω από την απόφαση της εταιρείας για κλείσιμο της μονάδας στις 31 Οκτωβρίου 2020.
Επρόκειτο για το εργοστάσιο μετασχηματιστών ELVIM (Ελληνική Βιομηχανία Μετασχηματιστών), όπου απασχολούνταν 92 συνολικά εργαζόμενοι.
H Schneider Electric είχε εξαγοράσει το εργοστάσιο, συμφερόντων της ΑΓΕΤ Ηρακλής, τη δεκαετία του ’90.
Οι Αυστριακοί της Pipelife έβαλαν λουκέτο στο εργοστάσιο της Θήβας
Ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, το εργοστάσιο της Pipelife έβαλε λουκέτο ακριβώς πριν 3 χρόνια. Μια απόφαση που έστειλε στην ανεργία περίπου 70 εργαζομένους.
Το εργοστάσιο παρήγαγε από το 1992 συστήματα σωληνώσεων από πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο και PVC για εφαρμογές σε οικοδομικά και τεχνικά, δημόσια και ιδιωτικά έργα, αλλά και για τη γεωργία και τη βιομηχανία.
Η Pipelife Ελλάς ήταν μέλος του ομίλου Pipelife, που με τη σειρά του είναι θυγατρική του αυστριακού group Wienerberger, με ειδίκευση στα οικοδομικά υλικά.
«Έσβησαν οι μηχανές της ΠΙΤΣΟΣ»
Mε τίτλο «Έσβησαν οι μηχανές της ΠΙΤΣΟΣ» οι εργαζόμενοι της ιστορικής βιομηχανίας ζητούσαν με επιστολή τους από τον πρωθυπουργό τον Μάρτιο του 2021 να πράξει τα δέοντα ώστε να κρατηθεί στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες.
Η γερμανική ιδιοκτήτρια εταιρεία Bosch Siemens Hausegerate (BSH) αποφάσισε να τερματίσει την παραγωγή στο εργοστάσιο του Αγ. Ι. Ρέντη, όπου κατά βάση παράγονταν εστίες φούρνων για τη διεθνή αγορά, καθώς, όπως υποστήριξε, ο κύκλος του εργοστασίου είχε κλείσει.
Πριν λίγους μήνες το τεράστιο εργοστάσιο των 53.000 τ.μ. στην οδό Παρνασσού 8, σε οικόπεδο άνω των 51 στρεμμάτων, πουλήθηκε στον όμιλο Σκλαβενίτης και θα αξιοποιηθεί, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, για να δημιουργηθεί παραγωγική μονάδα όπου θα συγκεντρωθούν τα διάσπαρτα εργοστάσια τροφίμων που διαθέτουν οι Σκλαβενίτηδες όχι ως λιανέμποροι αλλά με το «καπέλο» των βιομηχάνων αναφέρει το δημοσίευμα του ot.gr.
Τα tupperάκια της μαμάς δεν μένουν πια εδώ
Και φθάνουμε στο 2023. Στις 13 Απριλίου μπήκε λουκέτο στο εργοστάσιο της Tupperware στη Θήβα, μετά από 56 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Στο εργοστάσιο της αμερικανικής Tupperware εργάζονταν μόνιμα 160 άτομα.
Το 2022 τα καθαρά της κέρδη της ελληνικής θυγατρικής της αμερικανικού ομίλου αυξήθηκαν κατά 57,17% στα 2,136 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της μειώθηκαν 14,19% στα 38,855 εκατ. ευρώ.
Στις οικονομικές καταστάσεις ο Ορκωτός Ελεγκτής (PwC) εκφράζει για την Tupperware Hellas ουσιώδη αβεβαιότητα, που ενδεχομένως να εγείρει αμφιβολία ως προς τη δυνατότητά της να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.
Το σιωπηλό λουκέτο του εργοστασίου της Reckitt Benckiser στη Χαλκίδα
Επίσης πέρσι, το μαλακτικό ρούχων Quando, ένα από τα hero products του βρετανικού ομίλου Reckitt Benckiser, σταμάτησε να παράγεται στην Ελλάδα, με το εργοστάσιο στο Βασιλικό της Χαλκίδας να κλείνει και το ακίνητο να έχει ήδη πωληθεί.
Ο λόγος για το σιωπηλό λουκέτο του εργοστασίου στο Βασιλικό της Χαλκίδας είναι πως «κατέστη μη κερδοφόρα και μη βιώσιμη παραγωγική μονάδα», όπως αναφέρει η εταιρεία Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home A.E.
Πριν ακριβώς 20 χρόνια το μαλακτικό ρούχων Quando ήταν ο ηγέτης του κλάδου, με μερίδιο πάνω από 24%.
Ο συνολικός τζίρος του βρετανικού ομίλου Reckitt Benckiser στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 81 εκατ. ευρώ το 2022 από 76,6 εκατ. ευρώ το 2021.
Το διπλό λουκέτο της Crown Hellas Can
Η παύση της λειτουργίας της μονάδας παραγωγής στην Πάτρα από την Crown Hellas Can πέρσι τον Οκτώβριο είναι το προτελευταίο «κρούσμα» αποβιομηχάνισης της χώρας πριν το χθεσινό επίσημο λουκέτο της Γιούλας. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Ιούνιο το κλείσιμο της γραμμής παραγωγής άκρων (καπάκια) που διαθέτει η ίδια πολυεθνική στην Κόρινθο.
H Crown Hellas Can, που πρωτοπορεί στο χώρο της μεταλλικής συσκευασίας αναψυκτικών, ζύθου και λοιπών τροφίμων, με παραγωγική παρουσία άνω του μισού αιώνα στη χώρα μας, υποστήριξε πως η συνέχιση της παραγωγής δοχείων στο εργοστάσιο της Πάτρας είχε καταστεί ασύμφορη. Η απόφαση αυτή επηρέασε τους 121 εργαζομένους που απασχολούνταν στο εν λόγω εργοστάσιο.
Ακόμη 39 θέσεις εργασίας χάθηκαν όταν τον Ιούνιο η εταιρεία έκλεισε τη γραμμή παραγωγής άκρων (καπάκια) που διέθετε στην Κόρινθο επικαλούμενη πως το προϊόν ήταν παλαιάς τεχνολογίας και είχε συρρικνωθεί σημαντικά η πελατειακή βάση. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν το πρόγραμμα εθελούσια εξόδου που πρότεινε η εταιρεία.
ot.gr