Ήδη μέσα στον Μάιο εμβολιάζονται όλοι οι πολίτες της Ελλάδας άνω των 30 ετών, ενώ από τον ερχόμενο μήνα και στις αρχές του καλοκαιριού και εάν όλα εξελιχθούν ομαλά με τις παραδόσεις των εμβολίων, αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Ελευθερία” οι εγκυμονούσες, αλλά και οι νέοι ηλικίας από 18 έως 30 ετών.
“Δίνουμε πρόσβαση στα εμβόλια σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας μπορούμε”, ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, δηλώνοντας “περήφανος” που πλέον ξεπερνάμε τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς.
Το στοίχημα είναι ένα: να προλάβουμε να ελέγξουμε την πανδημία μέσω του μαζικού εμβολιασμού, “πριν οι μεταλλάξεις του ιού δυσκολέψουν περισσότερο την πορεία μας προς την ελευθερία”, δήλωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Επιτροπής Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Έτσι, όσο έχουμε στη διάθεσή μας εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και οι ρυθμιστικές υγειονομικές αρχές της Ευρώπης δίνουν το “πράσινο φως” για άνοιγμα των εμβολιασμών και σε νέες ομάδες, τόσο και οι ελληνικές αρχές θα επεκτείνουν τη θωράκιση του πληθυσμού.
Χρούσος: Εμβολιασμός με mRNA εμβόλια σε εγκύους, μέλλουσες εγκυμονούσες και λεχωϊδες
Μελέτη από τις ΗΠΑ σε 90 χιλιάδες γυναίκες σε κύηση ανοίγει τον δρόμο για τον ασφαλή εμβολιασμό αυτών των γυναικών με τα mRNA εμβόλια, δηλαδή με Moderna και Pfizer.
O ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, μιλώντας στο iatropedia.gr αναφέρει ότι θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες.
“Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θέλουν να μείνουν έγκυες ή είναι λεχώνες, αν θέλουν να εμβολιαστούν -που πρέπει να εμβολιαστούν- θα πρέπει να πάρουν mRNA εμβόλια. Τώρα που βγήκαν τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης μελέτης των 90 χιλιάδων γυναικών, θα αρχίσουμε να εμβολιάζουμε κι εμείς», τονίζει ο Καθηγητής.
Τα αποτελέσματα της μελέτης στις εγκύους έδειξαν ότι παρέχουν εξαιρετική ασφάλεια και προστασία από τον ιό SARS-CoV-2, οπότε παρά τις αρχικές αμφιβολίες κατά την έναρξη των εμβολιασμών, πλέον μπορούν να χορηγηθούν άφοβα:
«Ήταν εξαιρετικά τα αποτελέσματα και για την ασφάλεια και για την αποτελεσματικότητα. Είναι σημαντικό, γιατί ξέρετε ότι οι έγκυες γυναίκες είναι ευάλωτες στον ιό. Οπότε βλέπω ότι θα γίνει σύντομα μια τέτοια ανακοίνωση και οι γυναίκες που βρίσκονται σ’ αυτή τη φάση θα μπορέσουν να πάνε και να επιλέξουν με ποιο εμβόλιο από τα mRNA θα εμβολιαστούν”, τονίζει ο Καθηγητής κ. Χρούσος.
Χρούσος: “Εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού για όλους τους πολίτες, άνω των 18 ετών”
Τον Μάιο θα φτάσουμε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο θα ξεπεράσουμε τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ αναμένεται να φτάσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, με τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα στα οποία θα διαθέτει συνολικά η χώρα από την Τετάρτη του Πάσχα 5 Μαΐου και μετά, όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.
Από αυτόν τον μήνα και μετά, λοιπόν, και ανάλογα με τον ρυθμό που παραδίδουν τα εμβόλια στην Ελλάδα οι παρασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ανοίγει την πλατφόρμα των εμβολιασμών για νέες ηλικιακές ομάδες. Τελευταία επί του παρόντος ομάδα -καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες και για τα παιδιά- είναι οι νέοι ενήλικες δηλαδή νεαρά άτομα από 18 έως 30 ετών.
“Σύντομα θα αρχίσει ο εμβολιασμός και σ’ αυτήν την ομάδα, γιατί έρχονται πολλά εμβόλια. Συνεπώς, όπως έρχονται τα χορηγούμε και καλό είναι να γίνουν για να αποκτήσει ο πληθυσμός ανοσία. Είναι πολύ κοντά ο εμβολιασμός τους αυτής της ομάδας. Όταν τελειώσουμε με τις ευπαθείς και τις παραγωγικές ομάδες, τότε θα προχωρήσουμε σε όλους, άνω των 18 ετών”, σημειώνει ο Καθηγητής Χρούσος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Όσον αφορά με ποια εμβόλια θα εμβολιάζονται οι άνω των 18; “Θα εμβολιάζονται με όποιο υπάρχει, με όποιο είναι διαθέσιμο. Όλα είναι κατάλληλα για άνω των 18 ετών. Η Pfizer έχει μελέτες από 16 ετών και μετά. Οπότε 16 με 18 ετών θα μπορεί να κάνει κανείς το εμβόλιο της Pfizer”, σημειώνει ο ειδικός.
Υπάρχει λόγος, όμως, να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού τόσο νεαρά άτομα; “Φυσικά και το συστήνω”, λέει ο κ. Χρούσος και συμπληρώνει: “Και για τείχος ανοσίας και για την προστασία των νέων. Βέβαια η ομάδα αυτή είναι η λιγότερο ευάλωτη όπως ξέρετε, λόγω ηλικίας, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είναι και τελείως προστατευμένη. Έχουμε παγκοσμίως περιπτώσεις παιδιών 18-20 ετών που έχουν αρρωστήσει βαριά ή ακόμη και που έχουν πεθάνει”, καταλήγει ο ειδικός.
https://www.iatropedia.gr/