Ανεβαίνετε ένα δρόμο γεμάτο «κορδέλες», αλλά απολαμβάνετε ένα τοπίο καλύτερο του ελβετικού. Μόλις περάσετε και το τελευταίο χωριό, θα βρείτε την πιο κουκλίστικη λίμνη της επικρατείας. Την τεχνητή λίμνη της Δόξας.
Το οροπέδιο του Φενεού, όπου βρίσκεται και η λίμνη της Δόξας, είναι σε 850 υψόμετρο. Τα βουνά που το κυκλώνουν είναι ο Χελμός (2.338 μ.), η Κυλλήνη (2.374 μ.) και η Ντουρντουβάνα (2.109 μ.).
Αυτή η ορεινή πεδιάδα έχει πολλές καρυδιές, που τις εκμεταλλεύονται για τον καρπό και το ξύλο τους, ενώ είναι φημιστή για τα φασόλια της.
Η λίμνη Δόξας είναι τεχνητή και εξυπηρετεί την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής. Μέσα της βρίσκεται το «Ποντικονήσι της Κορινθίας», μια λωρίδα γης που καταλήγει στο Παλαιομονάστηρο, το ναό του Αγίου Φανουρίου.
Εκεί βρισκόταν το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που μετακινήθηκε στη σημερινή του θέση το 1693, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων.
H θέα είναι υπέροχη, το τοπίο θυμίζει περισσότερο… Ελβετία, τίποτα δεν φανερώνει ότι είμαστε δύο ώρες από την Αθήνα, τίποτα δεν διαταράσσει την ησυχία.
Πάνω από τη λίμνη βρίσκεται το υπέροχο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου «του Φονιά», το οποίο φημίζεται για την φρουριακή αρχιτεκτονική του, τις εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες του και το χώρο του «Κρυφού Σχολειού». Ανακαινίστηκε εκ θεμελίων το 1754, όταν καταστράφηκε από πυρκαγιά.
Είναι ένα τριώροφο συγκρότημα με εσωτερική αυλή, στο κέντρο της οποίας είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Γεωργίου, βασιλική με τρούλο. Στη δυτική πλευρά του ναού, υπήρχε καταπακτή που οδηγούσε σε ένα παταράκι, όπου λειτουργούσε «πραγματικό Κρυφό Σχολειό», όπως μας είχε τονίσει με νόημα ο πατέρας Γεννάδιος όταν το επισκεφθήκαμε. Υπέροχη είναι η θέα από το μπαλκόνι της Μονής, απ’ όπου το τοπίο γύρω από τη λίμνη φαντάζει αλπικό.
O πατέρας Γεννάδιος, μάλιστα, θα σας φιλέψει υπέροχο γλυκό τριαντάφυλλο, που φτιάχνεται στη Μονή.
Λίγο πριν και νοτιότερα βρίσκεται η αρχαία Φενεός (Καλύβια), στα δυτικά της οποίας βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και του ναού του Ασκληπιού. Βορειότερα, στο βουνό, βρίσκεται ο οικισμός Πανόραμα, όπου και ο περίφημος βυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου (13ος αι.), τον οποίο οι Τούρκοι είχαν βεβηλώσει, αφαιρώντας τα μάτια από τις τοιχογραφίες των αγίων.
Από τον κεντρικό δρόμο μπορείτε να επισκεφθείτε τα γραφικά χωριά Μεσινό και Μόσια και κατόπιν να επιστρέψετε στην έδρα του Δήμου Φενεού, την Γκούρα. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, γεμάτο παλαιά πετρόχτιστα διώροφα σπίτια, όπου ξεχωρίζουν τρία αρχοντικά του 19ου αιώνα: του οπλαρχηγού της επανάστασης N. Οικονόμου – Γκούρα, του Σαρλή και του Μούρτη. Δυστυχώς, κανένα δεν είναι ανοιχτό στο κοινό. Το χωριό διαθέτει εξαιρετικές ταβέρνες και καλούς ξενώνες αν θέλετε να διανυκτερεύσετε. Προσοχή όμως γιατί το κινητό δεν πιάνει παντού.
Η Ευρωστίνη (Ζάχολη) είναι χωριό ορεινό και πανέμορφο. Κάποτε, χαρακτηριζόταν η «μητρόπολη» της δυτικής Κορινθίας. Τρία είναι τα βασικά αξιοθέατα του χωριού. Το «ρέμα μύλων Ζάχολης», το σημείο όπου ο Ζαχολίτικος ποταμός διασχίζει το χωριό, ο ναός του Αη Γιώργη και το ξωκλήσι της Παναγίας της Καταφυγιώτισσας.
www.i-diakopes.gr