Το πολιτικό προσωπικό διαχρονικά υπεύθυνο για τις φωτιές
Ακραίες θερμοκρασίες που θυμίζουν κόλαση, βροχή που δημιουργεί πλημμύρες μέσα σε μια ώρα, τροπικοί κυκλώνες στο Ιόνιο, φωτιές που καίνε για 10 μέρες λόγω ξηρασίας. Όλα αυτά είναι μόνο λίγα από όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας στο πλανήτη. Υπάρχουν και πολλά ακόμη γεγονότα που μαρτυρούν την κλιματική αλλαγή και κρίση, αλλά δεν είμαι ο ειδικός για να τα αναλύσω περεταίρω. Αυτό που ξέρω ως πολίτης ενημερωμένος και με κοινή λογική είναι πως το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας δεν είναι αντάξιο κυρίως στο θέμα της κλιματικής κρίσης που ολοένα γιγαντώνεται.
Μόλις πριν λίγες ημέρες στην χώρα και στην Ηλεία βιώσαμε μια επανάληψη. Φωτιές κατέκαψαν και κατέστρεψαν ολόκληρα δάση και οικοσυστήματα. Ναι κύριοι της κυβέρνησης, υπήρξαν θύματα! Δέντρα και ζώα του δάσους καθώς και εκατομμύρια μικροοργανισμοί που ζουν σε τέτοια μέρη πέθαναν και ο θάνατός τους θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην φυσική ισορροπία της περιοχής. Το ότι δεν υπήρξαν θάνατοι ανθρώπων είναι φυσικά ένα ευτυχές γεγονός αλλά δεν μπορεί να πανηγυρίζουν οι εφήμεροι πολιτικοί την ώρα που ολόκληρες κοινωνίες ζωντανών οργανισμών έγιναν στάχτη.
Η επανάληψη των πυρκαγιών δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Ναι μεν μπορεί ένας ψυχολογικά διαταραγμένος να προκαλέσει εμπρησμό αλλά υπάρχει και το θέμα της πρόληψης! Η πρόληψη στην ιατρική είναι πιο σημαντική λένε οι επιστήμονες, από ότι ακόμα και η θεραπεία! Τι προληπτικά μέτρα λοιπόν πήρε αυτή η κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες στα τόσα χρόνια που κυβερνούν τον τόπο; Απολύτως τίποτα και το λέω χωρίς καμία πολιτική-χρωματική διάθεση. Είναι καιρός να δούμε τα πράγματα με το όνομά τους και όχι πίσω από κόμματα. Άλλωστε η υπεράσπιση των εφήμερων πολιτικών μας έφτασε σήμερα να μιλάμε για τις φωτιές. Αν ήταν όλοι υπεύθυνοι θα έβρισκαν τρόπους να προλαμβάνουν το κακό. Αυτό εμένα με ενδιαφέρει σαν πολίτη του κράτους μου. Δεν με νοιάζει να δικαιολογήσω κάποιον. Πώς αποφεύγουμε μια τέτοια καταστροφή; Αυτό θέλω να ακούσω έναν πολιτικό να πει. Το 2007 και το 2018 όπου αντίστοιχα συνέβησαν πυρκαγιές με τεράστιες συνέπειες σε ανθρώπους και περιβάλλον, φαίνεται ότι δεν έγιναν μάθημα στους πολιτικούς διαχειριστές της λαϊκής εξουσίας.
Η κλιματική αλλαγή έγινε η καραμέλα των κυβερνώντων και το μαύρο πρόβατο για να ρίχνουν τις ευθύνες τους. Γιατί έχουν ευθύνες. Όταν η κυβέρνηση Σημίτη μετέφερε τη δασοπυρόσβεση στην Πυροσβεστική από την δασοφυλακή που ήταν μέχρι τότε επέφερε ένα τεράστιο πλήγμα. Πώς θα γνωρίζουν να σβήσουν μια δασική φωτιά άνθρωποι που έχουν εκπαιδευτεί για φωτιές σε αστικό ιστό; Ήρθαν οι ξένοι πυροσβέστες να βοηθήσουν και όλοι μείναμε έκπληκτοι με την άρτια εκπαίδευσή τους. Ποιο πολιτικός δρομολόγησε μια αντίστοιχη ειδική εκπαίδευση πυροσβεστών ώστε να μπορούν να είναι έτοιμοι για όλα; Κανείς. Μη μας κουνάνε λοιπόν το δάχτυλο. Έχουν ευθύνες!
Μιλούν για ελλιπή μέσα πυρόσβεσης. Γιατί δεν αγοράζουν οχήματα και ιπτάμενα μέσα την ώρα που σκορπούν δισεκατομμύρια για να παίζουν στρατιωτικά παιχνίδια ισχύος; Θα πει κάποιος μα πρώτη ανάγκη είναι να έχουμε υπεροπλία απέναντι στον εχθρό. Δεν νομίζω! Υπεροπλία θα έπερεπε να έχουμε απέναντι στον εχθρό που καταστρέφει το περιβάλλον στο οποίο ζούμε! Αν μια φωτιά καταστρέψει το σπίτι σου, ο Τούρκος και να έρθει τι άλλο κακό θα σου κάνει; Ας είμαστε λογικοί. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας! Ξέρετε ότι υπάρχουν 100 πυροσβεστικά οχήματα για δύσβατες περιοχές τα οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις έθεσαν εκτός επιχειρήσεων και σαπίζουν; Το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ) είχε στην κατοχή του μετά από δωρεά της Εμπορικής Τράπεζας 100 τέτοια οχήματα για παν ενδεχόμενο. Συμφέροντα, έμπλεξαν τα οχήματα αυτά με χρέη σε τράπεζες και κράτος και κατασχέθηκαν απο το δημόσιο.
Ευθύνες υπάρχουν; Ναι υπάρχουν! Με προσευχές οι φωτιές δεν σβήνουν. Με πολιτική διπλωματία η καταστροφή δεν αποφεύγεται. Οι εφήμεροι πολιτικοί τάζουν αλλά δεν αλλάζουν.