Οι κτηνοτροφικές μονάδες αποδεδειγμένα δυσκολεύονται να προμηθευτούν προϊόν, σε τέτοιες τιμές, όμως οι αγρότες ποντάρουν σε αυξήσεις και μάλιστα μεγάλες τους επόμενους μήνες.
Πάει για νέα άνοδο αναφέρουν οι Ηλείοι
Στο νομό Ηλείας ο θερισμός του καλαμποκιού ολοκληρώθηκε στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΕΑΣ Λεχαινών, κ. Παναγιώτης Κοτσέτας, οι στρεμματικές αποδόσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 1.400 και 1.500 κιλών το στρέμμα, οι ποιότητες είναι καλές, ενώ φαίνεται πως ο καύσωνας επηρέασε κάπως τις καλλιέργειες. Η ΕΑΣ Λεχαινών αγοράζει σήμερα από τον παραγωγό με 26 λεπτά το κιλό, ενώ εμπορεύεται προϊόν με 28 λεπτά το χύμα και 29 λεπτά το σακιασμένο. Φέτος, όπως και πέρσι, η ΕΑΣ συγκέντρωσε περί τους 15.000 τόνους καλαμπόκι. Ο κ. Κοτσέτας βλέπει πάντως νέα άνοδο τιμών στο καλαμπόκι από την επόμενη εβδομάδα, ενώ όπως σημειώνει τα ακριβά ναύλα ανεβάζουν το εισαγόμενο, αλλά κατευθείαν ανεβαίνει και η τιμή του εγχώριου.
Ψαλιδισμένες οι στρεμματικές στο Αγρίνιο, ψηλά οι τιμές
Λίγο πιο βόρεια, στην Αιτωλοακαρνανία, ο θερισμός του καλαμποκιού έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Καλαμπόκας από τον Συνεταιρισμό Δοκιμίου, τις προηγούμενες ημέρες η τιμή παραγωγού είχε πέσει στα 25 λεπτά το κιλό, όμως ανέβηκε πάλι άμεσα και τώρα βρίσκεται στα 26 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκα, οι αποδόσεις είναι κατά τι πεσμένες από πέρσι και κυμαίνονται φέτος στα 1.400 κιλά το στρέμμα, όταν πέρσι ήταν 1.500 κιλά το στρέμμα. «Οι περισσότεροι παραγωγοί δεν πουλάνε αυτή την περίοδο και αποθηκεύουν, ποντάροντας σε άνοδο των τιμών μέσα στο χειμώνα», προσθέτει ο κ. Καλαμπόκας, σημειώνοντας όμως ότι με τέτοιες τιμές δεν βγαίνουν τα κόστη εκτροφής στην κτηνοτροφία, πολλώ δε μάλλον στην χοιροτροφία. Ο κ. Καλαμπόκας επισημαίνει παράλληλα μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι από τις 20 του τρέχοντος μηνός αρχίζει ο θερισμός στη Ρουμανία, για την οποία η Κομισιόν προβλέπει μεγάλη αύξηση παραγωγής φέτος, από τους 9 στους 13 εκατ. τόνους. Σημειωτέον ότι στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο οι παραγωγοί τις προηγούμενες ημέρες προχώρησαν γρήγορα τον αλωνισμό, γιατί τις επόμενες ημέρες, προβλέονται ισχυρές βροχοπτώσεις.
Τέλειωσε ο θερισμός στο νομό Καρδίτσας
Στην Καρδίτσα ο θερισμός έχει κι εκεί σχεδόν ολοκληρωθεί. Ο κ. Θανάσης Μπαντέλας, που καλλιέργησε φέτος 160 στρέμματα με καλαμπόκι λίγο έξω από την πόλη της Καρδίτσας ανέφερε στον ΑγροΤύπο πως οι αποδόσεις ήταν μειωμένες σε σχέση με πέρσι κατά 15-20%. Έτσι, οι περισσότεροι αγρότες κινήθηκαν στα επίπεδα των 1.100 – 1.200 κιλών το στρέμμα, λόγω του καύσωνα, των χαλαζοπτώσεων που πέρασαν από την Καρδίτσα, αλλά και τους ισχυρούς ανέμους. Στο νομό Καρδίτσας, σύμφωνα με τον κ. Μπαντέλα, λίγοι είναι οι παραγωγοί που έχουν αποθηκεύσει προϊόν. Οι περισσότεροι έπιασαν μια τιμή στα 23, 24 λεπτά το κιλό, όμως σήμερα αυτή έχει πάει στα 26, ίσως και 27 λεπτά σε κάποιες περιπτώσεις.
Πρόβλημα τα αγριογούρουνα στο νομό Μαγνησίας
Προβλήματα από τους καύσωνες που δημιούργησαν θέματα στο φυτό κατά την κρίσιμη περίοδο της ανθοφορίας αντιμετώπισε η πλειοψηφία των παραγωγών καλαμποκιού στο νομό Μαγνησίας. Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου, ως εκ τούτου οι αποδόσεις κατά μέσο όρο στα καλά χωράφια ήταν στα 1.400 με 1.600 κιλά, όταν πέρσι, πέρναγαν και τα 1.800 κιλά το στρέμμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα, καθώς, μεγάλες απώλειες έγραψαν πολλοί παραγωγοί λόγω της ανεξέλεγκτης δράσης των αγριουγούρουνων στα καλαμπόκια της περιοχής. Τέλος, αναφορικά με τις τιμές, λέει ο κ. Κούντριας, είναι σήμερα στα 26 λεπτά το κιλό.
Πεσμένες οι αποδόσεις στο νομό Δράμας
Τέλος, στην Δράμα ο θερισμός προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Χρήστος Κλωναρίδης, μεγάλος έμπορος αγροτικών προϊόντων: «σήμερα πληρώνουμε τον παραγωγό 24 λεπτά το κιλό, αλλά θα έχουμε άνοδο τις επόμενες ημέρες, όπως όλα δείχνουν στα 25 λεπτά, λόγω κυρίως των συνθηκών που επικρατούν διεθνώς στο εμπόριο. Χώρες όπως η Κίνα έχουν στραφεί φέτος στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οπότε έχει λιγοστέψει η προσφορά από εκεί. Εισαγωγές καλαμποκιών γίνονται και φέτος στην Ελλάδα, από τα βόρεια σύνορα, αλλά και με καράβια, όμως οι ποσότητες είναι μικρότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Πρόβλημα έχει το καλαμπόκι, το εισαγόμενο από χώρες με ξηρικές καλλιέργειες, λόγω της ξηρασίας, άρα υπάρχει πρόβλημα ποιότητας. Όμως φέτος δεν παίζει τόσο ρόλο η ποιότητα, όσο η επάρκεια. Στη Δράμα οι αποδόσεις κυμαίνονται φέτος στα 1.250-1.300 κιλά το στρέμμα, δηλαδή κάτω 200 κιλά, σε σχέση με μια κανονική χρονιά».
Στο… φουλ το παγκόσμιο εμπόριο αυτό το μήνα, λέει το USDA
Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο για το καλαμπόκι που εξέδωσε στις 10 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), οι αποδόσεις φέτος στο καλαμπόκι είναι υψηλότερες από πέρσι σε Αργεντινή, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες, όμως είναι σημαντικά μειωμένες σε Ρωσία και Σερβία. Το παγκόσμιο εμπόριο είναι υψηλότερο από ό, τι τον προηγούμενο μήνα, συνεχίζει το USDA, με Καναδά και Μεξικό να εισάγουν μεγάλες ποσότητες, προφανώς λόγω των ζημιών στις καλλιέργειες, που οι ίδιες υπέστησαν.
agrotypos.gr