Ρεπορτάζ και φωτογραφίες Νίκος Βέρρας
Το τραίνο Κατάκολο-Ολυμπία έχει ξεκινήσει και πάλι τα δρομολόγιά του εδώ και λίγο καιρό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επανασύνδεση των χωριών με τον Πύργο αλλά και της εισροής τουριστών που ακόμα έρχονται από τα καράβια του Κατακόλου. Εδώ και ένα χρόνο η γραμμή είχε σταματήσει τη λειτουργία της λόγω εργασιών συντήρησης και ανακαίνισης που φυσικά ήταν απαραίτητες λόγω και της παλαιότητας του δικτύου. Τα έργα έγιναν με με χρηματοδότηση 100 % από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ΕΣΠΑ 2014-2020 και ξεκίνησαν πέρυσι με την ευκαιρία της καραντίνας που επιβλήθηκε απο την κυβέρνηση λόγω μείωσης του ιού.
Το περίεργο στην υπόθεση αυτή είναι πως ενώ διατέθηκαν 2.311.156,34 εκατομ. ευρώ για τα έργα αυτά, κανείς δεν προέβλεψε να βρεθούν χρήματα και για την ανακαίνιση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πύργου που είναι έργο του μυθικού αρχιτέκτονα του προηγούμενου αιώνα Ερνέστου Τσίλλερ. Η εγκατάλειψη και η φθορά του χρόνου στο κτήριο του σταθμού της πρωτεύουσας της Ηλείας είναι φανερή και προκαλεί ερωτήματα.
Δεν μπορεί ο επισκέπτης που έρχεται να βλέπει αυτήν την εικόνα που δυσφημεί την περιοχή μας. Τι προσφέρουμε στους τουρίστες και στους ντόπιους; Υπηρεσίας εικόνας ενώ η ουσία έχει χαθεί. Το θέμα είναι σοβαρό καθώς υπάρχει κίνδυνος για όσους διέρχονται από τον σταθμό. Οι εικόνες εξάλλου μιλούν μόνες τους. Υπάρχει σπασμένο παράθυρο που κρέμεται από καλώδιο…μηχανήματος κλιματισμού!! Η στέγη του σταθμού μπάζει νερά και έχει δημιουργήσει προβλήματα στους τοίχους και προφανώς θα υπάρχει θέμα με την στατικότητα του κτηρίου. Το νερό που τρέχει έχει φουσκώσει τα πλακάκια του δαπέδου και αυτά έχουν σπάσει, πάνω στα οποία περνούν οι επισκέπτες.
Ο σταθμός απο έξω έχει μια ωραία εικόνα ενώ μέσα είναι υπό κατάρρευση σχεδόν. Αυτό πρέπει να διορθωθεί και να συντηρηθεί κατάλληλα. Τα έργα που έγιναν φυσικά και ήταν αναγκαία καθώς βελτίωσαν την ασφάλεια της γραμμής και της μετακίνησης τόσων χιλιάδων κόσμου. όπως και το κτήριο του σταθμού του Κατακόλου είναι σε άθλια κατάσταση. Είχε δοθεί σε ιδιώτη κάποια χρόνια πριν για να γίνει μαγαζί και μετά εγκαταλείφθηκε.