Εορτή 28ης Οκτώβρη 1940 σήμερα και αξίζει να κάνουμε μνεία σε μια μεγάλη μορφή της Εθνικής μας Αντίστασης, τον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης μακαριστού Αντώνιου, ενεργό μέλος στην Αγώνα ενάντια στους ναζί κατακτητές, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ.
✞ Στις 24 Δεκεμβρίου του 1922 εξελέγη Μητροπολίτης Ηλείας & Ωλένης.
✞ Στις 25 Μαρτίου του 1944, δημοσιεύει στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Πύργου ένα κείμενο που αναφέρεται στην Επέτειο του 1821, ωστόσο το νόημα είναι επαναστατικό. Από την προηγούμενη ημέρα εκείνος είχε φθάσει με αμαξοστοιχία στην Αρχαία Ολυμπία και είχε ταχθεί στο πλευρό των ανταρτών. Οι Γερμανοί, συνειδητοποιούν τι συνέβη, αρχίζουν τις συλλήψεις ιερέων της Μητροπόλεως και ιεροδιδασκάλων (οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με παρέμβαση του νομάρχη Καζάζη) & διατάζουν το κλείσιμο της ΠΑΤΡΙΣ.
✞ Στο μεταξύ, οι αντιστασιακές οργανώσεις ανακυρήσουν τον Αντώνιο, αρχηγό του ΕΑΜ Πελοποννήσου. Ο δεσπότης περιόδευσε στην ορεινή Ολυμπία και Αρκαδία. Μίλησε σε δεκάδες χωριά και ο πύρινος λόγος του ξεσήκωνε.
✞ Στις 11 Μαΐου του 1944 στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας συγκεντρώνται οι αντιστασιακές δυνάμεις της χώρας σε ενός είδους εθνικό συμβούλιο με τον Μητροπολίτη Αντώνιο να εκπροσωπεί την Ηλεία και την Πελοπόννησο.
✞ Ο Αντώνιος επέστρεψε στον Πύργο κατά την Απελευθέρωση. Η τύχη του, όμως, είχε ήδη αποφασισθεί. Όπως συνέβη και με το Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ,με τον εμφύλιο καταστάθηκε ιερόσυλος και αποσυνάγωγος και του αφαιρέθηκε η μητρόπολη. Τελικά παρέμεινε στην Αθήνα, ιερουργώντας σε ναό στο Αιγάλεω.
Στη φωτογραφία βρίσκεται στην μέση, ανάμεσα στον Μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ (αριστερά) και τον παπά-Κτενά (δεξιά)
πηγή: Facebook page-Λεβεντοχώρι Ηλείας