Ο Γιάννης Μαυροειδής θέλοντας να συμβάλει στην ανάπτυξη και προβολή της γενέτειρας του, πιστεύοντας ότι ο πολιτισμός φέρνει ανάπτυξη ,αποφάσισε την ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου, το οποίο θα αποτελέσει ενισχυτικό παράγοντα προβολής της ιστορίας του τόπου.
Θα διαφυλάξει και θα προσφέρει στους νέους και στις μελλοντικές γενιές αντικειμενικά και καλύτερα την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και της περιοχής .
Για την υλοποίηση της επιθυμίας του αυτής αγόρασε λιθόκτιστη και πεπαλαιωμένη οικία την οποία αφού αναπαλαίωσε με ιδιαίτερη φροντίδα και εξαιρετικά υλικά, σήμερα αποτελεί ένα στολίδι για την Καλλιθέα.
Το Μουσείο εμπλουτίστηκε με αντικείμενα που προσέφεραν οι Ζαχαίοι ,που τα είχαν στα σπίτια τους και τα χρησιμοποιούσαν οι προγονοί τους στις εργασίες τους, στα χωράφια ,στα αμπέλια και σε όλες τις γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες τους .
Ακόμη εμπλουτίστηκε με αντικείμενα από τα σπιτικά τους το ρουχισμό τους που τον έφτιαχναν με τα χέρια τους στους αργαλειούς τους .
Όλα αυτά τα αντικείμενα , που είναι αυθεντικά και όχι αντίγραφα ,έχουν επάνω τους τον ιδρώτα τους, τους πόνους τους αλλά και τις χαρές τους και γι αυτό τα βλέπουμε όλοι μας με σεβασμό και δέος, όπως και οι επισκέπτες του Μουσείου, ιδιαίτερα δε οι νέοι που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον , περιέργεια και θαυμασμό.
Σήμερα το Μουσείο φιλοξενεί στους τρεις ορόφους του πάνω από 2000 ( δύο χιλιάδες ) εκθέματα.
Είναι ανοικτό καθημερινά πρωί και απόγευμα εκτός Τρίτης.
Διαθέτει μόνιμο υπάλληλο για την ξενάγηση των επισκεπτών και την πληροφόρηση αυτών για την χρησιμότητα κάθε εκθέματος.
Διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη καθώς και projector για την προβολή ταινιών.