Χωρίς αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση, πέρασε μια ακόμα Σύνοδος Κορυφής, όπου έγινε σαφές ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο απ’ όσο φαίνεται.
Από τις πληροφορίες που διέρρεαν καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου 24ώρου, έγινε αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν τα κλασικά παζάρια μεταξύ Βόρειων- Νότιων, αλλά πολλές και αντικρουόμενες απόψεις, διαφορετικά συμφέροντα κι όλα αυτά με φόντο τα γεωπολιτικά παιχνίδια με τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τον αγωγό Nord Stream 2.
Τα «αγκάθια» που έχουν να διαχειριστούν οι «27»
Αν και η ενεργειακή κρίση δεν ήταν αρχικά στην κορυφή της ατζέντας, άπαντες συνειδητοποίησαν ότι οι συζητήσεις περί κυρώσεων στη Ρωσία ήταν αλληλένδετες με το ενεργειακό, ενώ παράλληλα η πίεση της σκληρής πραγματικότητας των τρελών αυξήσεων στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, έφεραν στο προσκήνιο τα δύο βασικά προβλήματα που οφείλουν να διαχειριστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες: 1) ποια καύσιμα θα χαρακτηριστούν «καύσιμα μετάβασης» για την επόμενη κρίσιμη δεκαετία και κυρίως πώς θα χαρακτηριστεί η πυρηνική ενέργεια 2) τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στην αγορά ρύπων, η οποία επηρεάζει και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι αγορές τιμωρούν την αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών
Το ενεργειακό αναβαθμίστηκε στην ατζέντα, πέρασε στο δείπνο των ηγετών, αλλά αν και κάποιοι εκτίμησαν ότι η Σύνοδος θα εξελιχθεί σε μαραθώνιο για να βρεθεί μια φόρμουλα, τελικά η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε γρήγορα κι όλα δείχνουν ότι πάμε σε ένα ακόμα σήριαλ. Φυσικά σε τέτοιου είδους θέματα, η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων «τιμωρείται» δεόντως από τις αγορές, ενώ και η εύκολη ρητορική περί κλιμάκωσης των κυρώσεων στη Ρωσία έδωσαν νέα ώθηση στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία πλέον «σημαδεύει» τα 140 ευρώ.
Τι μέτρα θα ανακοινωθούν το Σάββατο
Στην Αθήνα οι αποφάσεις για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων απέναντι στο ενεργειακό κόστος είχαν ληφθεί εδώ και ημέρες, εξ ου και η προαναγγελία των σχετικών ανακοινώσεων από τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες. Με τα έως τώρα δεδομένα, η έκπτωση στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα διπλασιαστεί για το Δεκέμβριο, ενώ από τη Δευτέρα θα «περάσουν» στους λογαριασμούς αναδρομικά οι σχετικές εκπτώσεις για το προηγούμενο δίμηνο. Επίσης, για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το Δεκέμβριο, θα γίνει νέα αύξηση της οριζόντιας κρατικής επιδότησης, από τα 39 ευρώ τουλάχιστον στα 45 ευρώ, αν και δεν αποκλείεται να έχουμε θετική έκπληξη.
Το α’ τρίμηνο του 2022, το μεγάλο στοίχημα
Το μεγάλο στοίχημα είναι, πάντως, το πρώτο τρίμηνο του 2022, όπου πιθανότατα δεν θα είναι ακόμα έτοιμος ο Μόνιμος Μηχανισμός για την ενίσχυση των νοικοκυριών με βάση συνδυασμό κριτηρίων. «Σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρχει «κενό» διάστημα, χωρίς κάλυψη των νοικοκυριών», ξεκαθαρίζει αρμόδια πηγή, χωρίς όμως να ανοίξει τα χαρτιά της για το αν μπορεί να παραταθεί το σύστημα της οριζόντιας επιδότησης.
Οι ανατιμήσεις αιφνιδίασαν τους πάντες -Δεν «ξεφουσκώνει» ο πληθωρισμός
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πληθωρισμός, κυρίως λόγω των εντυπωσιακών αυξήσεων στην Ενέργεια, δεν θα «ξεφουσκώσει» εύκολα, εξ ου και η σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων της ΕΚΤ. Για το 2021 προβλέπεται ότι ο ευρωπληθωρισμός θα «τρέξει» με 2,6% αντί 2,2% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς η ένταση των ανατιμήσεων από τον Οκτώβριο και μετά, φαίνεται ότι αιφνιδίασε τους πάντες. Για το 2022 τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα, καθώς ενώ αναμενόταν αποκλιμάκωση στο 1,7%, πλέον η ΕΚΤ «βλέπει» 3,2% και αποκλιμάκωση από τα μέσα του χρόνου κυρίως λόγω του base effect, δηλαδή επειδή η σύγκριση θα γίνεται με τις υψηλές τιμές του β’ 6μήνου του 2021.
Ενδεικτικό της κατάστασης συναγερμού είναι ότι οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ υποχρεώθηκαν σε μια ακόμα αναθεώρηση προς τα πάνω και των προβλέψεων τους για την τιμή του πετρελαίου, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και για τους ρυθμούς ανάκαμψης της Ευρωζώνης, η οποία συν τοις άλλοις μοιάζει μουδιασμένη και αιφνιδιασμένη από το νέο, σφοδρό κύμα της πανδημίας. Το βασικό σενάριο για το 2022 και το 2023 προβλέπει, πλέον, τιμή πετρελαίου γύρω στα 77 και 72 δολάρια αντιστοίχως, όταν το Σεπτέμβριο ο πήχης δεν ξεπερνούσε τα 67 δολάρια…
iefimerida.gr