Υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλους τους ενήλικες, καθώς και της αναθεώρησης του τρόπου λειτουργίας των σχολείων τάσσεται ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Mιλώντας στο CNN Greece, εκτιμά ότι το επόμενο δεκαήμερo συνολικά οι νέες μολύνσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 300.000 λόγω της μετάλλαξης Όμικρον και δίνει βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της επαφής με ένα θετικό κρούσμα κορωνοϊού.
Αρχικά, εξηγώντας τι πρέπει να κάνει ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, επισημαίνει:
- Κάποιος που έχει θετικό rapid test ή pcr τεστ, θα πρέπει για πέντε ημέρες να παραμείνει στο σπίτι του.
- Εάν μετά τις πέντε ημέρες έχει συμπτώματα και ιδίως πυρετό θα πρέπει να παραμείνει σπίτι μέχρι να περάσουν τελείως τα συμπτώματα, χωρίς να παίρνει φάρμακα.
- Όταν τελειώσουν τα συμπτώματα και για τις επόμενες πέντε ημέρες, θα πρέπει να φορά μάσκα υψηλής προστασία παντού και σε οποιαδήποτε κοινωνική επαφή.
Για το τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα, ο κ. Εξαδάκτυλος συστήνει καραντίνα πέντε ημερών και σημειώνει:
- Την 5η ημέρα καραντίνας προχωρά σε rapid test ή pcr τεστ -όχι self test- για να δει τι ακριβώς του συμβαίνει.
- Αν δεν είναι κρούσμα για ακόμα πέντε ημέρες φοράει παντού τις μάσκες υψηλής προστασίας και προσέχει τις επαφές του.
- Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων με αρνητικό self test, τότε πρέπει να γίνει rapid test ή pcr τεστ και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα πρέπει να συμπεριφέρεται λες και είναι κρούσμα.
- Αυτός που έχει συμπτώματα, ακόμα και με τα self test αρνητικά, πρέπει να θεωρήσει ότι είναι θετικός και να συμπεριφέρεται ως κρούσμα κορωνοϊού.
«Το self test δεν έχει σημασία εφόσον υπάρχουν συμπτώματα. Το δεχόμαστε ως αρνητικό το self test στην περίπτωση που δεν υπάρχουν συμπτώματα, αλλά δεν έχει την αξιοπιστία που έχει το rapid test ή την αξιοπιστία του μοριακού διαγνωστικού ελέγχου», υπογραμμίζει.
Αντίστοιχα, όπως εξηγεί, σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων και αρνητικού rapid test θα πρέπει να γίνει pcr τεστ σε μία ή δύο ημέρες και στο μεσοδιάστημα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν επιβεβαιωμένο κρούσμα.
«Η καραντίνα πέντε ημερών ισχύει για όλους, ανεξάρτητα του εμβολιασμού» τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος
«Είναι βέβαιο ότι θα εκτεθούμε όλοι πολύ γρήγορα σε αυτόν τον ιό. Οι νεότεροι που έχουν εμβολιαστεί θα το περάσουν γρήγορα, ενώ θα αποκτήσουν ανοσία και έναντι της “Δέλτα” και οι πιο καλυμμένοι είναι όσοι έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Οι πιο εκτεθειμένοι είναι οι άνω των 50 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί που ανέρχονται σε περίπου 500.000 άτομα» λέει χαρακτηριστικά.
«Το μεγάλο μας άγχος είναι το κατά πόσο αυτή η κατηγορία των ανεμβολίαστων νοσήσει στον ίδιο χρόνο», σημειώνει.
Σε ό,τι αφορά το πώς αναμένεται να επηρεαστεί το σύστημα υγείας από την πρωτοφανή διασπορά της «Όμικρον», εκτιμά ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πού βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας.
«Στα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη φοβόμαστε επιβάρυνση».
Για τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, Πέμπτη 30 Δεκεβρίου, κρίνει ότι θα μειώσουν την επιτάχυνση της εξάπλωσης και πως δεν θα προκαλέσουν επιβράδυνση του νέου κύματος.
Τέλος, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας τους «καθώς έχουμε καινούργια στοιχεία για την καραντίνα, τον χρόνο επώασης του ιού και της μεταδοτικότητας.