Η νοστιμιά σε βαθύ πιάτο. Οι σούπες, ανοίγουν το γεύμα και την όρεξη, μας ζεσταίνουν και μας προετοιμάζουν για τη συνέχεια.
Βελουτέ κολοκύθας, με μήλο, κολοκυθόσπορο και φρέσκο κόλιανδρο
20΄| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
1 κιλό κολοκύθα καμπάνα
2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
2 κουτ. σούπας βούτυρο καρύδας
1 κουτ. γλυκού κάρι
2 μήλα golden κομμένα σε τέταρτα
800 γρ. ζωμό λαχανικών
200 ml γάλα καρύδας
40 γρ. κολοκυθόσπορο
20 ml σιρόπι αγαύης
60 ml κρέμα καρύδας
1/3 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
Διαδικασία
Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε μέτρια κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το πράσο με το βούτυρο καρύδας και μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε το κάρι και τσιγαρίζουμε για ακόμα 1΄.
Προσθέτουμε την κολοκύθα, τα μήλα και τον ζωμό λαχανικών. Μαγειρεύουμε περίπου 30΄ και μέχρι να μαλακώσει καλά η κολοκύθα. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας εκτός φωτιάς και πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ, ώστε να αποκτήσει βελούδινη υφή η σούπα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC. Ανακατεύουμε τον κολοκυθόσπορο με την αγαύη και λίγο αλάτι και ψήνουμε για περίπου 8΄-10΄.
Σερβίρουμε στο πιάτο και προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας ωμή κρέμα καρύδας και ολόκληρα φύλλα κόλιανδρου. Τέλος, βάζουμε από πάνω τον καραμελωμένο κολοκυθόσπορο.
Κρέμα κουνουπιδιού, κατσικίσιο τυρί, πεκάν και σχοινόπρασο
30΄| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
1 κουνουπίδι περίπου 800 γρ.
40 γρ. βούτυρο
1 ματσάκι σχοινόπρασο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
750 γρ. ζωμό λαχανικών
350 γρ. κατσικίσιο τυρί
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
100 γρ. πεκάν ψημένα
Διαδικασία
Κόβουμε το κουνουπίδι σε ισομεγέθη κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να πάρει καστανό χρώμα. Προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε το κουνουπίδι, τον ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 25΄. Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ να αποκτήσει βελούδινη υφή προσθέτοντας το μισό κατσικίσιο τυρί και το μοσχοκάρυδο.
Σερβίρουμε τη σούπα προσθέτοντας το υπόλοιπο κατσικίσιο τυρί κομμένο σε κύβους (αν είναι εφικτό να είναι παγωμένο). Σπάμε τα πεκάν σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνουμε πάνω στη σούπα μαζί με το σχοινόπρασο.
Βελούδινη σούπα από κάστανο, γαρίδες, μπέικον και λεβάντα
20΄| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά για 4 άτομα
40 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο
400 γρ. κάστανα, προβρασμένα
800 ml ζωμό λαχανικών
100 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. μπέικον κομμένο σε μικρά κομμάτια
12 γαρίδες καθαρισμένες, 40 γρ. η καθεμία
ξερή λεβάντα για το σερβίρισμα
αλάτι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε, ρίχνουμε το πράσο και το σκόρδο και αφήνουμε να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τα κάστανα και τον ζωμό λαχανικών και σιγομαγειρεύουμε για 10΄.
Χτυπάμε με ραβδομπλέντερ να αποκτήσει βελούδινη υφή η σούπα και στο τέλος προσθέτουμε κρέμα γάλακτος και αλάτι.
Σε ένα τηγανάκι καραμελώνουμε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό και αποσύρουμε. Στο ίδιο τηγάνι σωτάρουμε τις γαρίδες είτε ολόκληρες, είτε κομμένες σε μικρά κομμάτια. Σερβίρουμε τη σούπα και προσθέτουμε τις γαρίδες και το μπέικον.
Πασπαλίζουμε με λίγη ξερή λεβάντα.
Σούπα με κοτόπουλο αυγολέμονο και αγκινάρες Ιερουσαλήμ αρωματισμένες με λεμονόχορτο
1 ώρα και 15΄| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά
4 μπούτια κοτόπουλο
1,5 lt ζωμό κοτόπουλο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μέτρια καρότα κομμένα σε κυβάκια
400 γρ. αγκινάρες Ιερουσαλημ, καθαρισμένες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
2 τεμ. λεμονόχορτο
4 κρόκους αυγού
½ ματσάκι άνηθο
Διαδικασία
Βάζουμε τα μπούτια να βράσουν με τον ζωμό, το κρεμμύδι και το καρότο για περίπου 45΄.
Αφαιρούμε τα μπούτια, τα ξεψαχνίζουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα τοποθετούμε ξανά στον ζωμό. Βάζουμε και τις αγκινάρες στον ζωμό και σιγοβράζουμε για περίπου 10΄.
Σπάμε το λεμονόχορτο με το πίσω μέρος του μαχαιριού και το ρίχνουμε μέσα στον ζωμό. Αφήνουμε για 10΄ να δώσει το άρωμά του και το αφαιρούμε.
Δίνουμε ξανά 1 βράση στη σούπα και την τραβάμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε καλά σε ένα μπολ τους κρόκους και σιγά-σιγά ρίχνουμε στο μπολ σταδιακά ζεστό ζωμό. Αφού ρίξουμε γύρω στις 6-7 κουτ. σούπας ζωμό, ρίχνουμε το μείγμα από το μπολ στην κατσαρόλα, προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρουμε.
Διαυγής σούπα με άγρια μανιτάρια, απάκι, σέλινο και μπρουσκέτα με κασέρι και μαύρη τρούφα
45′| Εύκολο| Για 4 άτομα
Υλικά για
1 κιλό λευκά μανιτάρια
500 γρ. πλευρώτους
40 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια και άγρια μανιτάρια μιξ
60 γρ. ε.π.ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια λευκά κομμένα σε τέταρτα
1 πράσο, κομμένο σε χοντρές ροδέλες
300 γρ. παστινάκι, κομμένο σε ροδέλες
50 ml σπορέλαιο
1,5 lt ζωμό λαχανικών
20 φύλλα σέλινο
150 γρ. απάκι κομμένο σε πολύ μικρά κυβάκια
6 φέτες ψωμί του τοστ ολικής αλέσεως
30 γρ. πάστα μαύρης τρούφας
100 γρ. τριμμένο κασέρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε χλιαρό νερό για περίπου 1 ώρα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σoτάρουμε τα μισά λευκά μανιτάρια και τα μισά πλευρώτους μέχρι να βγάλουν καλά τα υγρά τους.
Σε ένα ταψάκι βάζουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το παστινάκι και ανακατεύουμε με σπορέλαιο. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC μέχρι να πάρουν ανοιχτό καστανό χρώμα. Τα προσθέτουμε στα σοταρισμένα μανιτάρια, ρίχνουμε τον ζωμό, το νερό από τα αποξηραμένα μανιτάρια και σιγοβράζουμε για 35΄. Σουρώνουμε και κρατάμε μόνο τον ζωμό. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε καλά τα υπόλοιπα μανιτάρια και τα ρίχνουμε μέσα στον ζωμό, προσθέτουμε το σέλινο και τα αποξηραμένα μουλιασμένα μανιτάρια ψιλοκομμένα.
Βράζουμε για περίπου 10΄. Σοτάρουμε το απάκι σε τηγάνι μέχρι να ροδίσει. Φρυγανίζουμε τις φέτες του τοστ και αλείφουμε με την πάστα τρούφας. Μοιράζουμε επάνω το τριμμένο κασέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στο γκριλ, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα.
Σερβίρουμε τη σούπα, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το απάκι και δίπλα την μπρουσκέτα.
Styling: Κ. Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M
olivemagazine.gr