Καταψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στη λίμνη Πηνειού. Μετά από τις τοποθετήσεις και ομιλίες των μελών του συμβουλίου όπου δεν έλειψαν οι εντάσεις, τέθηκαν στο τραπέζι 3 προτάσεις για ψήφιση.
Η μία πρόταση της πλευρά Λυμπέρη που αφορούσε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής και τη διαβούλευση με το Τεχνικό Επιμελητήριο προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα που έχουν τεθεί και αφορούν την νομιμότητα της επένδυσης και ακολούθως να υπάρξει συνάντηση στη Βουλή με την Επιτροπή Περιβάλλοντος, ώστε να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο η επένδυση μπορεί να συμβαδίσει με τα έργα που αναφέρονται στην μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αναβάθμιση της Λίμνης Πηνειού.
Η δεύτερη πρόταση αφορούσε την την απόρριψη της επένδυσης και τη μη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και ήταν κοινή από τις παρατάξεις Χριστοδουλόπουλου και Κράλλη και άλλη μία τρίτη πρόταση από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Κατά την ψηφοφορία, η πρόταση Χριστοδουλόπουλου-Κράλλη έλαβε 16 ψήφους, η πρόταση Λυμπέρη εννέα ψήφους, δύο η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ τρεις ψήφισαν «παρών».
Όπως γράψαμε η πρόταση που εγκρίθηκε, πρότεινε την απόρριψη της επένδυσης και τη μη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στη λίμνη Πηνειού. Αυτό σημαίνει νίκη των πολιτών, φορέων και όσων άλλων εδώ και καιρό φωνάζουν για την επερχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος στην τεχνητή αυτή λίμνη.
Περιφερειάρχης Φαρμάκης: «Δεν θα γίνει τίποτα παράνομο και καταστροφικό»
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε ότι η Περιφέρεια ως θεσμός δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση μη νόμιμων ενεργειών και έθεσε τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν για να προχωρήσει μια τέτοια επένδυση.
«Είναι προφανώς εύλογες οι ενστάσεις και τα ερωτήματα των κατοίκων της περιοχής, διότι μιλάμε για το αύριο του τόπου τους, για την αγωνία των ανθρώπων που ζουν στο φυσικό περιβάλλον και βγάζουν το βιός τους από αυτό, γεννήθηκαν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους εκεί. Ξεκαθαρίζω πως η νομιμότητα θα τηρηθεί μέχρι κεραίας. Εγγυώμαι ως περιφερειάρχης ότι δεν θα προχωρήσει τίποτα εκτός νόμου», ανέφερε αρχικά και στη συνέχεια δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα που αφορούν τη διασφάλιση των ντόπιων κατοίκων και παραγωγών.
«Ως Περιφέρεια είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της αύξησης της χρήσης των ΑΠΕ, αρκεί να υπάρχει νομιμότητα, αναπτυξιακό πρόσημο και κοινωνική συναίνεση, η οποία προϋποθέτει αναλυτική ενημέρωση και πρωτογενή διάχυση της πληροφορίας σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Εγώ θέλω να μάθω αν αυτή από αυτήν την επένδυση επηρεάζονται οι κτηνοτρόφοι και η οικονομική τους δραστηριότητα και τι αντισταθμιστικά οφέλη προβλέπονται», επισήμανε και στη συνέχεια τόνισε ότι δεν είναι θιασώτης της μονοδιάστατης ανάπτυξης.
«Δεν φανταζόμαστε την ανάπτυξη του τόπου με όρους άσπρο-μαύρο. Όλα μπορούν να γίνουν σήμερα, διότι είναι επιστημονικά και τεχνολογικά εφικτό. Όλες οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες μπορούν να συνυπάρξουν. Σε ό,τι αφορά τη μελέτη του υπουργείου Υποδομών για το φράγμα, δεν προβλέπει κάποιου είδους τουριστική ανάπτυξη αλλά επί της ουσίας την ανακαίνιση του φράγματος», είπε σχετικά και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση εγχειρήματος καταστροφικού για τον τόπο.
«Δεν πρόκειται να γίνει κάτι που θα είναι παράνομο και καταστροφικό για τον τόπο. Δεν θα αδειοδοτηθεί κατι τέτοιο. Είμαστε εξασφαλισμένοι πως δεν θα γίνει κάτι κακό. Από εκεί και πέρα, η περιφέρεια εποπτεύει, δεν αποφασίζει. Δεν είμαστε ινστρούχτορες της ανάπτυξης. Υπάρχει νομικό πλαίσιο και ελευθερία συμβάσεων», ανέφερε και πρότεινε στον δήμαρχο τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Προκλητική η ανακοίνωση του ιδιώτη για την απόρριψη του έργου
Η εταιρία που θα αναλάμβανε το έργο μετά την καταψήφιση εξέδωσε μια προκλητική ανακοίνωση μιλώντας για ανθρώπους που για δικούς τους λόγους δεν θέλουν να αλλάξει η μοίρα του τόπου.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Αγρινίου αναφέρει:
«Αναπτυξιακή Ενέργεια για την Ηλεία
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας έγινε η αναλυτική παρουσίαση της επένδυσης ΑΠΕ. Δόθηκαν θεσμικά οι απαντήσεις, προς όλους και για όλα.
Θωμάς Κουτσουπιάς: η τοπική οικονομία έχει ανάγκη αυτή την επένδυση – η τοπική κοινωνία το γνωρίζει και συμμετέχει στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Ανοιχτή η διαδικασία εγγραφής νέων μελών για τους κατοίκους της Ηλείας μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, θεσμικά και με πλήρη σεβασμό στις διαδικασίες που η πολιτεία έχει ορίσει, έτσι όπως από την πρώτη στιγμή είχε γνωστοποιήσει η Ένωση Αγρινίου ότι και σε αυτή την περίπτωση θα πράξει, αγνοώντας όλους όσοι για δικούς τους λόγους δεν θέλουν να αλλάξει η μοίρα του τόπου, συζητήθηκε εκτενώς η προωθούμενη μεγάλη επένδυση των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
Μια επένδυση της τάξης των 170 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά στην εγκατάσταση πολλών μικρών διεσπαρμένων φωτοβολταϊκών σταθμών περίμετρο 20 χλμ, συνολικής ισχύος 218MW. Μια επένδυση στην οποία μετέχουν 3.000 μέλη, με προτεραιότητα στους κατοίκους της Ήλιδας και της Ηλείας γενικότερα. Μάλιστα, όπως γνωστοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και δια αυτού στην τοπική κοινωνία, οι κάτοικοι της Ηλείας μπορούν καθημερινά και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να συνεχίσουν να εγγράφονται στις Ενεργειακές Κοινότητες, αφού, όπως με έμφαση επισημάνθηκε, η όλη επένδυση αφορά πρωτίστως αυτούς, αφορά στην τοπική οικονομία, στην τοπική κοινωνία.
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά, από 8:00 έως 15:00 στο Τμήμα ΑΠΕ της Ένωσης Αγρινίου στα τηλέφωνα: 26410.69046 – 69047 και 20410.69016.
Τα χαρακτηριστικά του έργου
Όπως σωστά επεσήμανε ο δήμαρχος Ήλιδος κ. Γιάννης Λυμπέρης στη σχετική του εισήγηση, αν και επιτρέπεται η κάλυψη με φ/β πλαίσια έως και 60% του κάθε γηπέδου (ΥΑ 40158/2010, ΦΕΚ1556Β/22-9- 2010), ο μέσος όρος κάλυψης των αγροτεμαχίων της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται σε 30%. Αν ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι δεν πρόκειται για έναν μεμονωμένο φ/β σταθμό, αλλά για πολλούς διεσπαρμένους που απλώνονται σε μία περιοχή με περίμετρο 20 χιλιομέτρων, η κάλυψη της περιοχής από φ/β πλαίσια είναι μόλις 6%.
Επίσης, ακόμα και το τμήμα των αγροτεμαχίων που καλύπτεται από φ/β πλαίσια, παραμένει ελεύθερο και μπορεί να συνυπάρξει με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα πρόκειται να τοποθετηθούν ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους, ενώ δεν θα υπερβαίνουν τα 2,5 μέτρα από τη στάθμη του εδάφους. Από τα προηγούμενα προκύπτει ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν προκαλεί σημαντική οπτική όχληση, ούτε αλλοιώνει τον αγροτικό χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής.
Άλλωστε, οι φ/β μονάδες συμβαδίζουν με την γεωργία και την κτηνοτροφία και μπορούν να συνυπάρξουν ακόμα και στην ίδια έκταση. Τα φ/β πλαίσια έχουν απόσταση από το έδαφος περίπου 0,5 μέτρο στη χαμηλή πλευρά και έως 2,5 μέτρα στην ψηλή πλευρά. Επομένως, υπάρχει αρκετός χώρος για την βοσκή ζώων και για την καλλιέργεια φυτών, για κηπουρική ή για λόγους ενίσχυσης της βιοποικιλότητας.
Βιώσιμη λύση για τον ΓΟΕΒ
Η συμμετοχή του οικείου ΓΟΕΒ καθιστά το συνολικό έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή μας, αφού διασφαλίζει τη λειτουργία του Οργανισμού, άρα και την ίδια την παραγωγή. Ο ΓΟΕΒ, όπως και οι περισσότεροι Οργανισμοί σε όλη τη χώρα, αδυνατεί σήμερα να καλύψει το ενεργειακό του κόστος. Με την ολοκλήρωση και λειτουργία των φ/β, καθίσταται βιώσιμος και επιπλέον κερδοφόρος, ώστε να δρομολογήσει παράλληλες δράσεις υπέρ των αγροτών.
Η εθνική στόχευση
Η επένδυση υπηρετεί την εθνική στόχευση της ενεργειακής μετάβασης. Πρόκειται για έργα ΑΠΕ, που η Ευρώπη και η Διεθνής Κοινότητα δεικνύουν ως μονόδρομο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τον περιορισμό των επιπτώσεών της, που τόσο έντονα βιώνει και η περιοχή της Ήλιδος, όπως άλλωστε συνολικά η χώρα, η σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης Ευρώπη, ο αντιμέτωπος με την ενεργειακή και κλιματική κρίση πλανήτης.
Θεσμική διαβούλευση με όλους τους φορείς
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς έδωσε σαφείς απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που ετέθησαν κατά τη διαδικασία, αλλά και σε εκείνα που το προηγούμενο διάστημα είχαν διατυπωθεί.
Σε ότι αφορά τα επιμέρους εύλογα ερωτήματα που είχε διατυπώσει το οικείο παράρτημα του ΤΕΕ, αυτά απαντήθηκαν και εγγράφως, με απόλυτη διασαφήνιση της ευλαβικής τήρησης της κείμενης νομοθεσίας, σε όλα τα στάδια εξέλιξης της επένδυσης.
Αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε, μάλιστα, η κοινή συνεδρίαση ΤΕΕ – τεχνοκρατών της Ένωσης Αγρινίου, ώστε εκεί να γίνει η συνολική και αναλυτική παρουσίαση των έργων και να αποσαφηνιστούν οι όποιες πρόσθετες απορίες υπάρχουν.
Αγροφωτοβολταϊκά
Σχετικά με τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για τη γεωργία/κτηνοτροφία, ο κ. Κουτσουπιάς, επικαλούμενος τόσο τις επιστημονικές μελέτες όσο και την ίδια την εμπειρία της λειτουργίας των αγροφωτοβολταϊκών στην Αιτωλοακαρνανία, εξήγησε και έδειξε στο Σώμα ότι όχι μόνο αρνητικές επιδράσεις δεν υπάρχουν, αλλά η παρουσία τέτοιων συστημάτων μπορεί ευεργετικά να λειτουργήσει.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κουτσουπιάς, η παραγωγή καθαρής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής: Για την αύξηση της διείσδυσης και την ενίσχυση της βιωσιμότητάς τους, αναζητούνται τρόποι συνέργειας με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τα λεγόμενα αγροφωτοβολταϊκά.
Τα αγροφωτοβολταϊκά είναι προσεγγίσεις για τη χρήση γεωργικών εκτάσεων ώστε να επιτυγχάνεται ταυτόχρονα η παραγωγή καλλιεργειών και ηλεκτρισμού από φ/β. Με αυτόν τον τρόπο, τα αγροφωτοβολταϊκά αυξάνουν την απόδοση της χρήσης γης και επιτρέπουν την επέκταση της ισχύος των φωτοβολταϊκών λύνοντας το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας στον αγροτικό τομέα, διατηρώντας παράλληλα γόνιμες εκτάσεις για τη γεωργία.
Η βοσκή είναι η πιο διαδεδομένη μορφή συμπληρωματικής χρήσης γης για φ/β μονάδες μεγάλης κλίμακας. Αναδυόμενες μορφές μικρότερης, προς το παρόν, κλίμακας είναι η κηπουρική, αμπελουργία, υδατοκαλλιέργεια, μελισσοκομία, καθώς και καλλιέργειες ενίσχυσης της βιοποικιλότητας. Για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας ανακοινώθηκε, μάλιστα, ότι θα υπάρξουν συμφωνητικά με όλους τους κτηνοτρόφους που το επιθυμούν, τα οποία και θα τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν την αξιοποιούμενη έκταση για τη βόσκηση των κοπαδιών τους.
Τουρισμός
Όσο για το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης και τα όσα έχουν ειπωθεί το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και από ανθρώπους που για διαδοχικές θητείες και επί δέκα συναπτά έτη είχαν την ευκαιρία να κάνουν το ελάχιστο έστω, αλλά δεν έκαναν ούτε αυτό, ο κ. Κουτσουπιάς εξήγησε πως στην αξιοποιούμενη έκταση ο νόμος απαγορεύει κάθε μόνιμη εγκατάσταση, άρα απλά παραπλανούν όσοι μιλάνε για «τουριστική ανάπτυξη».
Συμπλήρωσε δε ότι η διεθνής πρακτική δείχνει ότι τα φ/β πάρκα δύνανται να συμβάλουν εκ της φύσεως τους στην τουριστική ανάπτυξη, είτε ως επισκέψιμοι χώροι, για εκπαιδευτικούς και όχι μόνο σκοπούς, είτε, κυρίως, ενισχύοντας το «πράσινο» προφίλ της περιοχής συνολικά και των όποιων επενδύσεων υλοποιηθούν ….σε παρακείμενη έκταση, εκεί όπου ο νόμος το επιτρέπει.
Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα άκρως επιτυχημένα παραδείγματα, που αποδεικνύουν το πώς τα φωτοβολταϊκά μπορούν αισθητά να ενισχύσουν τον τουρισμό, ιδιαίτερα σήμερα που ο παγκόσμιος τουρισμός αναζητά «πράσινες» επιλογές.
Μονόδρομος τα έργα ΑΠΕ
Με την ολοκλήρωση και των επόμενων βημάτων της δημόσιας θεσμικής διαβούλευσης, η επένδυση θα μπει σε τροχιά υλοποίησης, στη βάση του σχεδιασμού που λεπτομερώς παρουσιάστηκε στο Σώμα. Άλλωστε, όπως εύστοχα τονίστηκε κατά κόρον στη διαδικασία, η στροφή σε ένα βιώσιμο μοντέλο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αποτελεί πλέον μονόδρομο για τον πλανήτη και για τη χώρα μας. Το μόνο ερώτημα που μπορεί να τεθεί είναι «αν θα είμαστε οι πολίτες, οι αγρότες, η αυτοδιοίκηση που θα επενδύσουμε στις ΑΠΕ ή αν θα αφήσουμε τα έργα αυτά σε 3-4 εταιρείες, που αυτές θα μοιράζονται τον παραγόμενο πλούτο και εμείς, ως πελάτες θα αγωνιούμε για τα τιμολόγια που θα πρέπει ες αεί να πληρώνουμε».
Εισόδημα για την περιοχή
Σημειώνουμε, τέλος, ότι και στο κατασκευαστικό στάδιο θα υπάρξουν οφέλη για την περιοχή, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας (μηχανικοί, τοπογράφοι, ηλεκτρολόγοι, εργάτες, συντηρητές κτλ), στις οποίες επίσης θα απορροφηθεί ικανό δυναμικό απ’ την περιοχή όπου θα κατασκευαστούν τα έργα. Το δε μόνιμο προσωπικό, μετά την ολοκλήρωση των έργων, θα είναι κατ’ ελάχιστο 45 εργαζόμενοι. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως με την ολοκλήρωση της επένδυσης, η ενεργειακή ένδεια θα αποτελέσει μόνιμα παρελθόν για την περιοχή, οι δε συμμετέχοντες θα έχουν διασφαλίσει πρόσθετο εισόδημα, που θα ανακυκλώνεται στην ίδια την περιοχή».