Έτοιμη να εκμεταλλευθεί τη θετική συγκυρία για την αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων που διαμορφώνει η απόφαση της Ε.Ε. για ταχεία απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και παράλληλα την αναγνώριση του φυσικού αερίου ως «πράσινης» επένδυσης, εμφανίζεται η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει δώσει το «πράσινο φως» στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για μια στοχευμένη επανεκκίνηση του προγράμματος στις περιοχές στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και οι οποίες έχουν ήδη παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρείες (Τotal Exxonmobil – EΛΠΕ στην Κρήτη και ΕΛΠΕ στο Ιόνιο).
Ζητούμενο σε πρώτη φάση είναι η διερεύνηση των τριών περιοχών ώστε να διαπιστωθεί τι υπάρχει και στη συνέχεια στον βαθμό που αξιολογηθεί ότι η δυναμικότητα των κοιτασμάτων είναι τέτοια που μπορεί να μετασχηματίσει την ελληνική οικονομία, να προχωρήσει και η εκμετάλλευσή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει σεισμικές έρευνες και ερευνητικές γεωτρήσεις, ένα πρόγραμμα διάρκειας περίπου 2,5 ετών στην περίπτωση που η ελληνική πραγματικότητα καταφέρει να συναντήσει τους αντικειμενικούς χρόνους αυτών των διαδικασιών.
Μια πλήρης διερεύνηση των τριών περιοχών προϋποθέτει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, πέντε με έξι ερευνητικές γεωτρήσεις.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το πρόσφατο τηλεοπτικό μήνυμα για το πακέτο στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση μίλησε ανοικτά για την ανάγκη της έρευνας των υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια.
Να σημειωθεί ότι οι επενδυτές που έχουν απομείνει στην Ελλάδα Total, ExxonMobil, Ελληνικά Πετρέλαια και Energean, είχαν απογοητευτεί από την απουσία της κυβερνητικής στήριξης απέναντι στα ερευνητικά τους προγράμματα με αποτέλεσμα το προηγούμενο χρονικό διάστημα να επιστρέφουν στο ελληνικό δημόσιο παραχωρήσεις ή και κάποιοι εξ αυτών να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της από επένδυσης.
Την ίδια στιγμή κινητικότητα καταγράφεται και στις περιοχές των ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ.
Εξελίξεις οι οποίες φαίνεται ότι ήγειραν και τα αντανακλαστικά της Αθήνας για την έρευνα των ελληνικών κοιτασμάτων.