Ρεπορτάζ Νίκος Βέρρας
Ανησυχία επικρατεί στην αγορά του Κατακόλου για το τι μέλλει γενέσθαι στην κρουαζιέρα καθώς μπορεί φέτος να υπάρχουν στοιχεία για περίπου 210 αφίξεις όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Πριν λίγες ημέρες έδεσε στο λιμάνι το πρώτο κρουαζιερόπλοιο για τη νέα χρονιά, το Vicking Sky, όπου μετέφερε 500 επιβάτες. Τελικά από αυτούς ούτε ένας δεν κυκλοφόρησε στην αγορά του Κατακόλου! Και αυτό γιατί όπως πληροφορούμαστε, η συγκεκριμένη εταιρία παρέχει υπηρεσίες πακέτου ξενάγησης, που σημαίνει ότι οι επιβάτες πήγαν στοχευμένα μόνο στα αρχαία της Ολυμπίας για να θαυμάσουν τον πολιτισμό μας και έκαναν τις αγορές τους σε μερικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται οι πράκτορες και η εταιρία του πλοίου.
Εδώ λοιπόν τίθεται θέμα καθώς αυτή η εταιρία κρουαζιέρας θα δένει στο λιμάνι σε εβδομαδιαία βάση και αφού λοιπόν χρησιμοποιεί αυτόν τον περίκλειστο τρόπο ξενάγησης, οι επιχειρήσεις του Κατακόλου αλλά και της Ολυμπίας δεν θα έχουν τζίρο. Από ότι μαθαίνουμε, υπάρχουν και άλλες εταιρίες που δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο. Αν λοιπόν στις 210 αφίξεις οι μισές είναι επαναλαμβανόμενες από εταιρίες που δεν κατεβάζουν κόσμο στην αγορά τότε μιλάμε για ακόμη μια χρονιά χασούρας των επιχειρήσεων του Κατακόλου και της Ολυμπίας.
Ήδη ο επιχειρηματικός κόσμος στο Κατάκολο υποφέρει από τις συνέπειες της πανδημίας εδώ και δύο χρόνια και τώρα έρχεται να προστεθεί μια ακόμη αβέβαιη χρονιά. Σε συνδυασμό φέτος με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, μιλάμε για ένα μίγμα καταστροφής των ανθρώπων που περιμένουν να επιβιώσουν με τις επιχειρήσεις τους. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται λέει ο σοφός λαός μας και στο Κατάκολο αυτό είναι που φοβούνται οι περισσότεροι. Από την πρώτη ημέρα που ήρθε καράβι για το 2022 ξεκίνησε στραβά η οικονομική δραστηριότητα παρά τα όσα λένε πολιτικοί κύκλοι για μια αισιόδοξη χρονιά.
Το iliaoikonomia.gr μίλησε με επαγγελματίες του Κατακόλου και πληροφορηθήκαμε για όλα αυτά που συνέβησαν στην πρεμιέρα της σεζόν. Μας πληροφόρησαν επίσης πως ακόμα και μετά από λίγες μέρες ήρθαν άλλα δυο καράβια όπου γύρω στα 50 άτομα κυκλοφόρησαν για αγορές. Αυτό μεταφράζεται με μηδενικό τζίρο γιατί με τόσα λίγα άτομα πιο μαγαζί να πρωτοδουλέψει;
Ήρθαμε και σε επικοινωνία με τον επιχειρηματία του Κατακόλου κ. Πάνο Αποστολόπουλο όπου είναι και ταμίας του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας αλλά είχε διατελέσει και πρόεδρος του επαγγελματικού συλλόγου Κατακόλου “Η Αλληλεγγύη” και μας έδωσε την δική του εικόνα για όσα συμβαίνουν στην αγορά του Επινείου:
«Η συγκεκριμένη εταιρία δουλεύει έτσι»
«Με την συγκεκριμένη εταιρεία σχεδόν όλες τις φορές που έχει επισκεφθεί το Κατάκολο παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, δεν κυκλοφορεί κόσμος στο χωριό και στην αγορά. Δεν έχει να κάνει με το φαινόμενο bubble και green κρουαζιέρα λόγω κορονοιού που εφάρμοσαν άλλες εταιρείες. Αυτο πρέπει να σταματήσει και είναι ευθύνη της πολιτείας εάν θέλουν κάποιοι να λένε ότι “το μικρό Κατάκολο άντεξε στην κρίση” διαφορετικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το μικρό Κατάκολο θα ξαναγίνει ένα παραθαλάσσιο χωριό»
«Το Κατάκολο έχει απαξιωθεί»
«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το λιμάνι απαξιώθηκε, δεν σεβάστηκαν την αγωνία και την κατάθεση ψυχής κάποιων ανθρώπων που κατάφεραν και έκαναν ένα μικρό θαύμα. Όλοι μιλούν για το Κατάκολο με τα καλύτερα λόγια σε όλες τις εκθέσεις, σε όλα τα forum τουρισμού. Δυστυχώς τώρα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη γκρίζα αλάνα που δεν έχει κάτι να προσφέρει στον οποιονδήποτε επισκέπτη»
«Το θέμα δεν είναι οι αφίξεις αλλά πόσος κόσμος θα κατέβει»
«Τι να το κάνω εγώ και οι συνάδελφοι μου επαγγελματίες εάν παρουσιάζουν διθυραμβικά δελτία τύπου ότι θα έχουμε 200 αφίξεις? Το θέμα είναι πόσοι και για πόσο χρονικό διάστημα θα μένουν στο Κατάκολο ή στην ευρύτερη περιοχή. Έχουμε ανθρώπους με γνώσεις και εμπειρία σε καίριες θέσεις όπου θα μπορέσουν να κάνουν ένα πλάνο, ένα προγραμματισμό και να μιλήσουν με τις εταιρείες για αυτό το θέμα? Η απάντηση είναι ότι δεν έχουμε. Είναι πολλοί λίγοι όλοι αυτοί που διαχειρίζονται τις τύχες και το μέλλον μας. Δεν υπάρχει χρόνος για πειράματα, δεν αντέχουμε άλλο αυτή την οικονομική και κοινωνική απαξίωση που βιώνουμε».