Νηστίσιμη Τυροκουλούρα-Ότι πρέπει για τη Μ.Εβδομάδα

Η πιο νόστιμη τυροκουλούρα γίνεται με σπιτική ζύμη και πλούσια γέμιση τυριών εμπλουτισμένη με μπαχαρικά και μυρωδικά. Ετοιμάζεται εύκολα.

  • Για το φύλλο
  • 500γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις  + λίγο ακόμη για την επιφάνεια εργασίας
  • 200ml γάλα χλιαρό
  • 1 φακελάκι Μαγιά Στιγμής
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 4 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
  • 1 αυγό για τη ζύμη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • Για τη γέμιση
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • Για το τελείωμα
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο, για το άλειμμα της κουλούρας
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι
  • ½ κουτ. γλυκού παπαρουνόσπορο
  • πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το χλιαρό γάλα, προσθέτουμε τη Μαγιά Στιγμής  και 1 κουτ. σούπας από το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις  και ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά. Αφήνουμε το μίγμα σε ζεστό μέρος για 10 – 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνειά του.

Βήμα 2

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, το ένα αβγό, το ξύσμα λεμονιού και το μίγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε τα υλικά με το χέρι μέχρι να προκύψει μια ελαστική, εύπλαστη ζύμη, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο χλιαρό νεράκι.

Βήμα 3

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε για άλλα 5 λεπτά. Έπειτα τη βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 – 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 4

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στον αέρα. Πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο διαστάσεων περίπου 30×40εκ. και πάχους μισό εκατοστό.

Βήμα 5

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά της γέμισης. Αλείφουμε το φύλλο με τη μισή ποσότητα χτυπημένου αυγού και από πάνω σκορπίζουμε τα τυριά και το μίγμα μπαχαρικών και μυρωδικών. Τυλίγουμε τη μακριά πλευρά του φύλλου σε ρολό και έπειτα με ένα μαχαίρι κόβουμε το ρολό στη μέση, κατά μήκος. Ενώνουμε τα δύο φιτίλια από τη μία τους πλευρά και τα πλέκουμε μεταξύ τους, φτιάχνοντας πλεξούδα.

Επόμενο Άρθρο